Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

rozglądam się za gramofonem, najlepiej do 500 zł, bo obstawiam ze będę i tak musiała dokupić przedwzmacniacz. Taki początek przygody z winylami i odtwarzaczami :D
Zainteresowałam się modelem Technics SL BD20D i znalazłam 2 oferty:

https://www.olx.pl/oferta/gramofon-technics-sl-bd20d-CID99-IDFXbzZ.html#f269dbdcc0
Sprzedający serwisuje gramofony, wymienił pasek i igłę. Mam obawy co do jakości wymienionych części i zastanawiam się czy nie przepłacam.

https://www.olx.pl/oferta/gramofon-technics-sl-bd20d-CID99-IDFZ9o4.html?reason=&fbclid=IwAR1SALXhCGtGPNRKJW-3aB65viXHe0t2IkxwGC1Nzwmhw9e4aO8LJ3BIiQE
150 zł do negocjacji ale uszkodzona igła, co uniemożliwi przetestowanie. Wymiana pozwoli mi na zainwestowanie w igłe dobrej jakości, ew od razu całą wkładkę z igłą, ale mogę się wpakować w kosztowną studnię bez dna, jeśli model jest w kiepskim stanie mechanicznym

Macie jakieś tipy jak sprawdzić czy to nie jest kot w worku?
Co uważacie o tych ofertach?

Napisano (edytowany)

Mój wzmacniacz to Kruger&Matz KM1598 (komplet wieża + głośniki), z tego co się doczytałam to ma wbudowany przedwzmacniacz ale nie odpowiedni dla gramofonów.

@Karol64208Wyjaśniłbyś jak dobrze sprawdzić czy mechanizm i napęd?

Edytowano przez bluesteel
Napisano (edytowany)

Może gramofon z wymiennym headshell, wtedy bedziesz miał większą mozliwośc potestowania różnych wkładek. Techniks ma średniej jakości wkładki / mały minus z górnym pasme słabiej radzą/ , mają też zalety - nacisk zalecany 1.0-1.5 gr.

Nie znam tych przedwzmacniaczy, może ktoś sie dołączy i podpowie który jest ok.

Edytowano przez Karol64208
Napisano

Recznie mozna sprawdzić jak szybko talerz wchodzi na obroty po zaczymaniu go w czasie pracy-powinien b.szybko uzyskac stabilność obrotów. Wizualnie to trzeba go rozkrecić. Całość powinna pracować cicho, bezszelestnie a po podłączeniu do wzmacniacza też powinna być cisza w kolumnach. Widziałem nowe wkładki do nich po ok 150-200zł na portalach.