Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Na wstępie, jako że to mój debiut, czołem wszystkim Forumowiczom.

Uprzejma prośba o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Niedługo wprowadzam się do nowego mieszkania i przy tej okazji chciałem sobie sprawić kino domowe. Potrzebuję kupić odtwarzacz DVD + amplituner + głośniki 5.1. Bużdzet to 5kzł. Sprzęt będzie przeznaczony praktycznie tylko do oglądania filmów i telewizji. Pokój ma wielkość 20m2. Zależy mi na tym aby 4 głośniki satelitarne były nieduże i nadawały się do powieszenia na ścianie. Dobrze by było gdyby amplituner zawierał wszystkie/większość spotykanych w praktyce (telewizja, płyty DVD, DivX itd.) dekoderów dźwięku. Co do odtwarzacza istotne jest aby posiadał port USB i czytał najpopularniejsze rodzaje napisów. Do całego zestawu zamierzam kupić jeszcze lcdeka za ok. 3kzł. Czy przy dokupowaniu telewizora powinienem zwrócić na coś uwagę w związku z pozostałymi elementami kina? Wprawdzie po poczytaniu innych postów zorientowałem się że zajmujecie się dużo bardziej skomplikowanymi sprawami icon_smile.gif ale mam nadzieję, że ktoś poświęci chwilkę i mi pomoże.

Dzięki i pozdro.
Napisano
Witam. Sorry, ze tak zaczne, ale mam kilka pytan (w koncu jakis temat poruszajäcy takze telewizor):
-czy muzyki bedziesz sluchal jedynie sporadycznie?
-czy rozwazales kupno odtwarzacza blu-ray w najblizszym czasie?
-czy amplituner ma miec funkcje upsamplingu sygnalu z dvd do 1080p?
-czy zastanawiales sie juz nad konkretnä markä (modelem)telewizora?
-z jakiej odleglosci (mniej wiecej)bedziesz oglädal telewizje (filmy)?
-czy dvd i ampli muszä byc tej samej firmy?

Sorry, troche duzo tych pytan (he,he - jak ankieta icon_wink.gif ), ale im wiecej, tym lepiej.

p.s Zobaczysz, to nie jest wcale taki prosty temat. Wezmy sam telewizor: jesli bedziesz sluchal filmöw i tv tylko z ampli. - glosniki w tv mogä byc "takie sobie". jesli nie interesujä Cie teraz i w najblizszej przyszlosci formaty HD - ampli nie musi "podbijac" lub dekodowac sygnalu, a tv nie musi obslugiwac podwyzszonej rozdzielczosci, itd. icon_wink.gif Jesli mam Ci cos zaproponowac(mam nadzieje, ze pozostali na tym forum myslä podobnie), chce konkretniej wiedziec, czego szukac, a nie napisac- to jest dobre, bo jest, a okaze sie, ze polowy funkcji nie bedziesz nigdy uzywal, a z wlasciwosci nigdy nie skorzystasz. Pozdrawiam serdecznie.
Napisano
Cześć,
Bardzo dziękuje za szybką reakcję.
W więc tak:
- muzyki będę słuchał tylko sporadycznie,
- myślę że odtwarzacz blue ray wchodzi w gre, gdzies koło wakacji:), w koncu coraz więcej filmów powinno zacząc pojawiać się w tym formacie, powiedzmy że przekroczenie budżetu o jakiś 1kzł jest do przyjęcia,
- upsampling sygnalu z dvd do 1080p dobrze by było,
- jeżeli chodzi o markę telewizora to póki co moim faworytem jest Samsung, w grę wchodzą jeszcze Sony i LG.
- odległość oglądającego od telewizora to ok. 4m
- aplituner i DVD nie muszą być tej samej firmy (oby były tego samego koloru:)) )

Jeżeli chodzi o formaty HD to jak najbardziej mnie interesują. Prędzej czy później na pewno będę coś oglądał w HD. Co do głośników w Tv to rzeczywiście nie musza być zbyt dobre bo raczej wszystko będzie szło przez ampli. Dodatkowo mam sporo filmów na przenośnym dysku twardym (głównie DivX ale także w HD). Czy istnieje jakiś sposób żeby odtworzyć je na kinie bezpośrednio z tego dysku, np. przez połączenie odtwarzacz z dyskiem za pomocą USB?

Mam nadzieję że to wszystko trochę ogranicza potencjalny wybór icon_smile.gif

Dzięki i miłego weekendu icon_smile.gif

Napisano
hej,

Jakbys z rezygnowal z wymogu malych przednich monitorow na rzecz normalnych kolumn podlogowych to ciekawym zestawem bylaby Yamaha RX-V863 (test znajdziesz w dziale testy) + komplet Dali Conceptow 6.

Co do Yamahy to wiekszosc modeli zdecydowanie lepiej sobie radzi w kinie domowym niz w muzyce, co tobie akurat nie przeszkadza icon_smile.gif

Co do firmy Dali, to sam mam w domu poprzednika Conceptow i moge smialo powiedziec, ze sobie radza. Bas jest dobry, srednie sa naprawde fajne, a gora wystarczajaco przyzwoita.
Mialem okazje tez sluchac kompletnego zestawu 5.0 na ikonach... fajna sprawa icon_wink.gif

No i przede wszystkim to wszystko w zestawach chodzi duzo taniej niz poszczegolne elementy - na szybko wpisujac na allegro mozesz znalezc ta Yamahe razem z DVD (jest usb z przodu) i kompletem Conceptow za 5200.

Jesli jednak z przodu musza byc monitorki i ma to sluzyc do kina domowego to szukaj raczej jakis kompletow z aktywnym subem.

pzdr