Skocz do zawartości

Stereo jako uzupełnienie zestawu KD na bazie Denon PMA 15xxAE

Recommended Posts

Napisano

Witam Szanowne grono.

Obecnie w torze audio funkcjonuję na ampli do KD Denon AVR 2106 w zestawie z Tonsil Siesta jako fronty plus central i Tonsil Premium na satelitach. Chciałbym jednak poszerzyć zestaw o jakieś w miarę dobre Stereo a Siesty pójdą jako efektowe na tył. Wymyśliłem sobie Denon PMA 15xxAE (używka) podłączony do AVR 2106 jako końcówka mocy (PreOut=>P.Direct), ktory to Stereo miałby napędzać. Wiem, że jest to rozwiązanie często spotykane i wydaje się, że w moim przypadku dość rozsądne (nieprawdaż?).

Zestaw miałby grać w salonie o powierzchni około 32m2.

Co do zakresu granej muzyki to niestety przekrój jest szeroki. Nie będzie tutaj klimatów metalowych (na cięższym rocku kończymy), z drugiej strony nie ma muzyki poważnej, orkiestrowej ale może pojawić się elektronika, również jakieś składy instrumentów, ścieżki dźwiękowe do filmów, coś z jazzu, troche POPu (pisząc te słowa słucham Andreasa Vollenweidera)

Źródłem będzie na razie komputer (FLAC) ale też Tidal HiFi oraz w planach do kompletu może Denon DCD 15xxAE (żeby przeprosić się z płytami CD, które poszły gdzieś na strych)

No i tutaj zaczyna się kwestia doboru kolumn.

Wiem, że zestawienie tego wzmacniacza z poszczególnymi zestawami kolumnowymi może być mniej lub bardziej udane. Nie mam niestety zbytnich możliwości związanych z odsłuchami w domu więc zależałoby mi na chociażby ogólnej ocenie czy Denon z tymi zestawami, które sobie wymyśliłem będzie „grał”. Przedział cenowy tego co wybrałem od 3400 do 6000 za parę z koncentracją na kwocie 4000-4700 (operuję cenami, które znalazłem na Allegro, OLX lub w sklepach internetowych). W grę wchodzą również używki ale powiedzmy nie starsze niż 5lat.

Przy okazji pytanie: czy branie demówek, zestawów pokazowych/demonstracyjnych z jakiś salonów audio z drugiego końca Polski bez możliwości oględzin to dobry pomysł?

A oto co wybrałem:

- MAGNAT SIGNATURE 507

- STX ELECTRINO 500

- POLK AUDIO RTI A7

- POLK AUDIO SIGNATURE S60

- DYNAVOICE DF-8

- Klipsch RP-6000F

.

.

.

- FYNE AUDIO F502

Ostatnie to wisienka na torcie. Wiem, że „wystaje” poza budżet ale z opisów/testów na https://www.hfc.com.pl/test/3749,fyne-audio-f502.html i tutaj https://www.audiostereo.pl/magazyn/recenzje/recenzje-kolumny/fyne-audio-f502-r666/ wygląda, że bardzo by mi odpowiadały (nisko schodzący bas jako uzupełnienie kina domowego), dużo szczegółowych, dobrze zarysowanych wysokich rejestrów, szeroko budowana scena, świetna stereofonia, łatwość ustawienia, dobrze grające zarówno przy niewielkiej jak i dużej mocy, wygląd.

Jeżeli ktoś miałby chwilę, żeby poświęcić czas i podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniem odnośnie moich pomysłów opisanych wyżej , może zaproponować coś od siebie w doborze kolumn to znacznie pomoże mi w ostatecznym wyborze i budowie zestawu.

Napisano

Moim zdaniem ten wzmak Denona straci w połączeniu z tym amplitunerem.

Jeśli chcesz budować tak. to zrób osobny tor pod stereo. A ten wzmak Denona może pracować jako uzupełnienie w kinie. Odciążenie kina. Ale nie to będzie jego kluczowym zadaniem,

12 godzin temu, bartbe@wp.pl napisał:

- MAGNAT SIGNATURE 507

- STX ELECTRINO 500

- POLK AUDIO RTI A7

- POLK AUDIO SIGNATURE S60

- DYNAVOICE DF-8

- Klipsch RP-6000F

.

.

.

- FYNE AUDIO F502

No i wisienka zdecydowanie jest lepsza od pozostałych.

Na drugim miejscu pod kątem brzmienia i spójności z Denonem postawił bym Signature 507 lub Polk A7.

Zapraszam po wyceny.

Piotr

Napisano (edytowany)

A czy te polaczenie, ktore opisałem (Ampli PreOut => wzmak P.Direct) nie spowoduje wlasnie, że wzmak bedzie miał swoj wlasny tor stereo? Jak podłączę kolumny bezpośrednio pod wzmaka i do niego bezpośrednio źródło (np CD) to ampli nie będzie miał wpływu na działanie toru audio. Ampli będzie włączany tylko do KD i wówczas będzie sterował kolumnami stereo (przełacznik P.Direct na wzmaku). W wielu miejscach jest to opisane i wiele osób tak robi.

Wisienka jest lepsza ale tez zdecydowanie drozsza ;) Szczegolnie w odniesieniu do Magnatów.

Edytowano przez bartbe@wp.pl
Napisano

... ale jednak szarpnąłem na te Fyme, pojawiła się dobra oferta 🙂  No i tez nabrałem trochę większej świadomości co do kwestii wzmacniacza i wymagań z nim związanych (kolejna nieprzespana noc).

Na innym forum ktoś napisał, że świetnie mu się zgrały te Fyne z Marantz PM8006. Widzę, że ma on wejście Power AMP Direct In potrzebne do wpięcia się z PreOut w ampli ale... nie ma żadnych wejść cyfrowych. Przydałby sie jakiś SPDIF i COAX, mam dużo muzyki na kompie .

Musze szukać dalej....