MonikaRo Napisano 7 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2020 (edytowany) Witam, mam wieżę hifi Technics z amplitunerem SE-CH404. W załączniku schemat. Wieża oryginalnie sprzedawana była z 2 głośnikami, a amplituner jest 2 kanałowy. Moc wyjściowa: 35 watów na kanał przy 6 Ω (stereo) Impedancja obciążenia głośnika: 6 Ω do 8 Ω Głośnik SB-CH404: Impedancja znamionowa: 6 Ω Moc muzyczna: 80 W Moc znamionowa RMS: 40 W Czy mogę podłączyć zamiast 2óch, 4 takie same głośniki wpychając do amplitunera na siłę po 4 osobne kable z 8 końcówkami? Czy amplituner to wytrzyma, czy się nie spali? Czy po porostu głośniki będą ciszej grać? Wzmacniacz 6-8 Ω otrzymałby obciążenie głośników 12 Ω. A z prawa Ohma I=U/R większy opór powinien podhodować mniejszy prąd, więc wzmacniacz się się spali? Dziękuje za poświęcany mi czas. Pozdrawiam sech404.pdf Edytowano 7 grudnia 2020 przez MonikaRo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 7 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2020 Monika, poczytaj tu: https://www.hifi.pl/porady/uzytkowanie-rownolegle-szeregowe.php Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2020 A do czego 4 kolumny? Stereo to 2. Więcej nie znaczy lepiej! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaRo Napisano 8 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 2020 Cześć, dziękuję Wam za odp. Chciałbym mieć głośnik nie tylko przed sobotą ale z tyłu koło kanapy. Mogę dokupić takie samą drugą parę głośników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts