paq Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 Cześć, Słucham sobie często muzyki na kolumnach, które miałem przy miniwieży Philips DCD8000 https://www.philips.pl/c-p/DCD8000_12/harmony-miniwieza-hi-fi-z-odtwarzaniem-dvd Po tym jak wieża wyzionęła parę miesięcy temu ducha używam ich z Yamaha A-S201. Od paru tygodni nie słyszałem dobrego dźwięku z tych kolumn. Mało basu, mało dynamiki, sopran jakiś niemrawy... tak jakby z kolumn uleciała cała moc. Miałem podobną sytuację, kiedy używałem ich z Philipsem DCD8000. Miałem wtedy na to taki sposób, że odłączałem wieżę od prądu na jakieś pół godziny i po podłączeniu zestaw grał znowu bardzo przyjemnie. Po podłączeniu do Yamaha A-S201 też grały dobrze przez parę tygodni... później tylko czasem... a od paru tygodni cały ich "urok" znowu prysł. Próbowałem odłączać Yamahę od prądu ale niestety nie pomogło. Jak to jest możliwe? Ktoś spotkał się z czymś takim? Czy jedyne rozwiązanie to kupienie nowych kolumn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 (edytowany) Hej. Jeżeli działo się to na dwóch wzmacniaczach to one odpadają. 1. Sprawdź połączenia kabli głośnikowych , czy czasem w przeciwfazie nie grają kolumny. 2. Sprawdź same kable głośnikowe, interkonekty jeżeli używane są te same cały czas. Dobrze by było podłączyć jakieś inne. 3. Jeżeli set podłączony jest pod listwę to odłącz i podłącz bezpośrednio pod gniazdko. Jeżeli bezpośrednio pod gniazdko to sprawdź w innym pomieszczeniu. 4.. Istnieje prawdopodobieństwo , że coś jest nie tak ze zwrotnicami w kolumnach, ale dziwne , aby stał się jakiś babol w dwóch kolumnach. Chyba , że w jednej coś siada i stąd takie zakłamania dźwiękowe. 5.. Czy na pewno ze słuchem wszystko ok? Tutaj pisze na poważnie. Istnieje możliwość wystąpienia zablokowania kanału słuchowego przez woskowinę, lub wysięk w uchu {uszach}, który powoduje , że raz słyszymy dobrze, raz źle. W większości przypadków to nie boli. Edytowano 18 grudnia 2020 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paq Napisano 18 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 stycznia 2021 @mordor12, dzięki za ciekawe sugestie Ostatecznie okazało się, że najwyraźniej tablet, którego używałem jako źródła dźwięku (podłączony kablem) najwyraźniej trochę podupadł na sile. W sensie, na początku grało wszystko bardzo fajnie, a później tak jakby tabletowy DAC nie wytrzymał jednak tak dużego obciążenia i z czasem zaczęło wszystko grać "bez mocy". Zakupiłem dedykowany DAC i wszystko gra znowu pięknie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts