Skocz do zawartości

Delikatna zmiana brzmienia systemu STX ELECTRINO 150

Recommended Posts

Napisano

Witajcie i wesołych świąt

Obecnie używam Kolumn STX electrino 150 i wzmacniacza Onkyo A9377, za źródło robi głównie PC (Spotify oraz foobar) podpięty pod DAC MAGIC 100. W brzmieniu mocno przeszkadzają mi sybilanty i dość natarczywa wyższa średnica albo wysokie tony. Wokale, dźwięki gitar są dość nieprzyjemne. Dodatkowo w ciężkiej rockowej i metalowej muzyce dół mocno się zlewa, w jazzie, czy lekkim graniu świetnie słychać separację basu i perkusji a w ciężkim graniu robi się ściana dźwięku. Chciałbym to jakoś poprawić, najlepiej nie zmieniając kolumn, które po prostu się podobają w domu :) 

Myślałem o zmianie wzmacniacza na coś mocniejszego co uspokoi przy okazji górę, czytałem, że polecane do STX są nady, czy C356BEE będzie dobrym wyjściem?  Kolejnym pomysłem jest wzmacniacz z pierwszym stopniem lampowym, mam możliwość kupić tanio Magnat MR780, może taka zmiana (przy okazji pozbędę się DAC MAGICA) będzie lepszym wyjściem? Kolejnym pomysłem jest modyfikacja DACa, pisałem z gościem który to robi i podobno wymiana kondensatorów poprawia dźwięk i może uspokoić sybilanty.

Mam do wydania maksymalnie ok 2600PLN pod warunkiem, że nowy wzmacniacz będzie miał wbudowany DAC i będę mógł się pozbyć MAGICA 100.

Pokój ma 16m2 i niestety nie ma idealnych wymiarów akustycznie, ale daje radę.

Zdrówka

Napisano

Powodem tego jest, że DacMagic 100 po USB tak gra. Dużo góry, detali, ale dźwięk natarczywy, mocno wychodzi z kolumn.

Jeśli chcesz zostać przy PC jako transport, to raczej zmiana DACa mogła by wejść w grę.

Jeśli chcesz uspokoić górę, nadać brzmieniu klasy, to zmiana transportu na maline z Hifiberry Digi+Pro. Jeśli zostajemy z DM100.