Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że prześledziłem trochę wątków tutaj na forum, ale i tak mimo to, chciałbym bezpośrednio spytać się o poradę ;)

W chwili obecnej posiadam dosyć budżetowy i wiekowy już zestaw KD (ok 15 lat?) w postaci: Denon AVR-1306, zestaw 5 głośników Wharfedale (kolumny crystal 2-30) oraz sub Yamaha YST-SW90. Do tej pory wszystko to mi wystarczało, no ale nadszedł czas, żeby coś ulepszyć. Tylko od czego zacząć?

Nie chciałbym na raz wymieniać całego systemu, lecz raczej stopniowo dokupywać elementy. W tej chwili mój budżet to ok 2-3 tys. Zestaw użytkuję 40% muzyka, 60% filmy +gry konsola. Muzyka bardzo różna, najczęściej rock, ale inne gatunki ze spotify też wpadają. 

Pomieszczenie do nagłośnienia to salon z aneksem kuchennym 20m2:
image.png.46ba72090a5832ebd78ffd508f9df250.png

Docelowo podejrzewam, że skłaniałbym się do amplitunera z funkcjami sieciowymi oraz możliwością podłączenia bezprzewodowo głośników surround, bo nie mam poprowadzonych przewodów w ścianach.

Zauważyłem, że często doradzacie tutaj najpierw wybrać kolumny, a potem dopiero resztę. Często w propozycjach padają tu kolumny Heco Aurora 700. Dobre będą do takiego pomieszczenia? Będą prawidłowo działały z moim starym ampli? Czy może polecalibyście tutaj zupełnie coś innego?

Mam nadzieję, że uda się coś dobrać :) 

Napisano

Zacznij od amplitunera.

Kolumny do kina mogą być , chociaż z czasem też wypadało by je zmienić.

nie wiedząc na jakie to idziesz po prostu w to co jest na rynku z AVki: Denon X2700, Yamaha 6A czy Marantz SR 5015

Tylko do Yamahy podłączysz tyły bezprzewodowe.

Heco Aurora 700 jest jak najbardziej ok. Ale wybór w podobnej cenie jest, więc nic pochopnie.

Zapraszam na odsłuch i po wyceny

Piotr