g88 Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Cześć, chciałbym się doradzić jak poprawić akustykę w tym pokoju. Aktualnie pogłos jest okropny i nie da się za głośno słuchać muzyki bo dosłownie jest tu echo :) Problem jest w tym, że pokój jest na poddaszu i ma sporo skosów, muzyki słucham w wydzielonej części od biurka do ściany - widać to na zdjęciu. Pomysł jest taki, żeby dać na skos za plecami pianki akustyczne na bocznej ścianie z lewej strony będzie regał a na prawej też pianki akustyczne. Aktualnie wygląda to tak: Natomiast doradzono mi pianki akustyczne o grubości 5mm w miejscach zaznaczonych na czerowno: Tutaj jeszcze zdjęcie ze starymi głośnikami. Teraz są Monitor Audio BX 2 P.S Sorry za bałagan ale dopiero go urządzam Wystrój mi wisi dosłownie, jak dla mnie to może być cały w piankach akustycznych ale wydaje mi się, że to będzie przesada. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2021 Ułożenie wszędzie pianek/mat spowoduje że będziesz słyszał/czuł jak w komorze ciszy a tego dłużej nikt nie wytrzyma Jak masz czas i chęć możesz sobie sprawdzić gdzie jest najgłośniej i tam nałożyć maty" Apka "sound meter" na telefon, z głośników puszczasz jednostajny dźwięk - nie muzykę - apką sprawdzasz najgłośniejsze miejsca i tam wieszasz maty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Na razie zrobię jedną ścianę i zobaczymy jak to zabrzmi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 8 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 Tutaj masz ciekawe rozwiązanie, wygląda i robi swoje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g88 Napisano 30 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2021 Zrobiłem na razie ścianę za plecami. Poprawa jest bardzo duża. Wysokie tony nie są już natarczywe i pogłos jest dużo mniejszy. Jest tylko problem z basem. Głośniki stoją 1m przed głową, kiedy siedzę przy biurku basu prawie nie ma jest go za to dużo kiedy się schylę do prawego narożnika (zaznaczone na czerwono). Da się jakoś to poprawić ? Np. pułapka basową ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts