Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, chciałbym się doradzić jak poprawić akustykę w tym pokoju. Aktualnie pogłos jest okropny  i nie da się za głośno słuchać muzyki bo dosłownie jest tu echo :) 
Problem jest w tym, że pokój jest na poddaszu i ma sporo skosów, muzyki słucham w wydzielonej części od biurka do ściany - widać to na zdjęciu. 
Pomysł jest taki, żeby dać na skos za plecami pianki akustyczne na bocznej ścianie z lewej strony będzie regał a na prawej też pianki akustyczne.

Aktualnie wygląda to tak: 

pok 4.jpg

pok 3.jpg

pok 2.jpg

Natomiast doradzono mi pianki akustyczne o grubości 5mm w miejscach zaznaczonych na czerowno: 
Tutaj jeszcze zdjęcie ze starymi głośnikami. 
Teraz są Monitor Audio BX 2

image[2].png

P.S Sorry za bałagan ale dopiero go urządzam :) 
Wystrój mi wisi dosłownie, jak dla mnie to może być cały w piankach akustycznych ale wydaje mi się, że to będzie przesada. 

Napisano

Ułożenie wszędzie pianek/mat spowoduje że będziesz słyszał/czuł jak w komorze ciszy a tego dłużej nikt nie wytrzyma  ;)

Jak masz czas i chęć możesz sobie sprawdzić gdzie jest najgłośniej i tam nałożyć maty"

Apka "sound meter" na telefon, z głośników puszczasz  jednostajny dźwięk - nie muzykę - apką sprawdzasz najgłośniejsze miejsca i tam wieszasz maty.

• 3 weeks later...
Napisano

Zrobiłem na razie ścianę za plecami. Poprawa jest bardzo duża. Wysokie tony nie są już natarczywe i pogłos jest dużo mniejszy. Jest tylko problem z basem. 
Głośniki stoją 1m przed głową, kiedy siedzę przy biurku basu prawie  nie ma :/ jest go za to dużo  kiedy się schylę do prawego narożnika (zaznaczone na czerwono). 

Da się jakoś to poprawić ? Np. pułapka basową ?

144202313_1092131251305346_6218277217023581864_n.jpg