kujawiak Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 Witam, zastanawiam się, czy jest możliwe podłączenie 2 sztuk przedwzmacniacza Pro-Ject's Tube Box S2 do jednego gramofonu. Jeden przedwzmacniacz miałby obsługiwać lewy kanał, a drugi, prawy kanał. Celem jest zwiekszenie sceny stereo. Podłączenei przez splitter RCA (1 RCA-2 RCA). Czy może wystąpić kolidowanie jakiś pojemności wkłądki czy coś w tym stylu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 A myślałem , że już mnie nic nie zaskoczy w audio Tak szczerze to większego sensu w tym nie widzę. Za to wiem jedno , że im mniej połączeń tym lepiej dla dźwięku gramofonu. Rozumiem , że w ten sposób chcesz zrobić dual mono , tylko nie wiem po co , skoro to są przedwzmacniacze dual mono. Sygnału i tak nie zwiększysz , bo każdy z nich będzie miał na wyjściu tą samą wartość. Za to pojawi się problem z lampami , bo do takiego połączenia , będziesz musiał nabyć kwadrę sparowanych , pomierzonych lamp. Jeszcze nie słyszałem , by scena była zależna od tego typu połączeń czy bi-ampingu. Scena to przede wszystkim akustyka pomieszczenia , pozycjonowanie kolumn , dogięcie kolumn , a nie dwa pre phono Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujawiak Napisano 21 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Rozumiem , że w ten sposób chcesz zrobić dual mono , tylko nie wiem po co , skoro to są przedwzmacniacze dual mono. Z jednego zasilacza ... wybacz Do zwiększenia sygnału w tym przedwzmacniaczu służy Gain, a nie zakup 2 sztuki Co do lamp, to jest zrozumiałe, ale gdybym chcial zaoszczędzić to nie rozważałbym zakupu 2 szt. Pro Jecta Pisząc o scenie stereo nie miałem na myśli sceny muzycznej, to są diametralnie inne terminy. Dzięki za odpowiedź, ale pytanie troszkę inaczej brzmiało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 50 minut temu, kujawiak napisał: Pisząc o scenie stereo nie miałem na myśli sceny muzycznej, to są diametralnie inne terminy Ok. to zacznijmy od tego co chcesz osiągnąć , czyli co rozumiesz pod pojęciem scena muzyczna ? I jak ona ma się ma do obecnego dźwięku , czyli czego brakuje ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujawiak Napisano 21 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Pytanie brzmi czy sprzętowo takie połączenie będzie funkcjonowało. Upraszczając, scenę stereo (bo tak to określiłem) sprowadźmy do separacji kanałów (jest to składowa szerszego pojęcia). A czego mi brakuje... to są poszukiwania nieznanego. Generalnie jestem zadowolony, ale szukam:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Sprzętowo to zadziała , to tak jak byś podłączył dwie integry / kiedyś tak miałem - zły pomysł był / do źródła po jednym kanale każdą. Jaką masz pewność , że na wyjściu z dwóch pre phono jest to samo , tzn. czy nie ma odchyłek w sygnale spowodowaną brakiem powtarzalności sprzętu. Trzeba by to pomierzyć. Scena stereo jakakolwiek bardziej zależy od wzmacniacza , ustawienia kolumn niż pre phono i będę się przy tym upierał Mając tranzystor miałem scenę prawie na linii kolumn , teraz przy monoblokach lampowych mam pół metra za linią kolumn a pre phono to samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Niestety nie widzę żadnych korzyści z takiego połączenia a przeciwnie, sądzę, że muzycznie będzie to "większy bajzel" choćby z tego powodu, że kanały w urządzeniach są parowane względem siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujawiak Napisano 21 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 Dzięki za posty. Chodziło mi tylko o utwierdzenie się w przekonaniu, że sprzętowo mnie coś nie zaskoczy (że nie da rady). Jestem skłonny zaryzykować. Za jakiś czas się odezwę., już po fakcie zkupu i podłączenie. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 @kujawiak zakup to pójście na całość, może miałbyś możliwość wypożyczenia z salonu za kaucją? Spróbować zawsze można. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujawiak Napisano 21 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 1 godzinę temu, Chili napisał: @kujawiak zakup to pójście na całość, może miałbyś możliwość wypożyczenia z salonu za kaucją? Spróbować zawsze można. Jeżeli się nie sprawdzi będzie pretekst do zakupu drugiego gramofonu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kujawiak Napisano 6 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 Witam ponowie. Pre zakupione, podłączone... Stereofonia wiele zyskała w porównaniu do odsłuchu na 1 sztuce. Różnica jest o wiele większa niż subtelna. Pozdrawiam i polecam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 Nic tylko się cieszyć. Fajnie , że się sprawdziło/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts