Skocz do zawartości

Od słabych dialogów w centralnym po dylemat amplituner, Omega Avance -> moc? - Polk? klipsch?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć Wszystkim,

Historia zaczęła się od tego, że odkąd zaczęliśmy  oglądać Neflix/Prime/HBO zwykle wyłączaliśmy EFEKTY kina domowego i szło stereo, ponieważ dźwięk dialogów z głośnika centralnego był fatalny.
Sprzęt służ głównie to oglądania HBO/Netflix (85%) i słuchania muzyki (15%).
Nie pomogło nawet wyłożenie matą okolic głośnika. 
Po  poszukiwaniach znalazłem w sieci info, żę mój leciwy amplituner (Yamaha RX-V795a) nie obsługuje DD PLUS tylko DD,  zaś nowy TV domyślnie wysyła zapewne dźwięk w tym formacie.  
Znalazłem taką opcję w TV i zmieniłem na DD (bez PLUS), no i  wreszcie zaczęło grać wyraźnie słychać rozdzielnie kanałów etc.:). Niestety dialogi nieco lepsze ale nadal słabe.
Po analizie kilku forów postanowiłem wymienić amplituner na coś współczesnego i wybór padł na Yamaha RX-V6A (ponoć gra ładnie co chciałem sprawdzić i a wygląda baaardzo ładnie ;D).
Niestety nie sprawdziłem jak gra ani jeszcze nie kupiłem bo.... nie są chwilowo dostępne :O. Więc czekam.
Ta "nowa" Yamaha wymaga ponoć głośników 8ohm (poza centralnymi). Moje wszystkie głośniki to 4 ohm więc postanowiłem wymieć całość. 
Poczytałem nieco i wyszło, że w mierzę tanie a dobre robi Polk Audio  i Klipsh. Udałem się do sklepu w KRK i żonk, nie prowadzą żadnej z tych marek. Opowiedziałem człowiekowi moją historię.
Ten stwierdził że głośniki które mam to dobry budżetowy zestaw, sami kiedyś dużo sprzedawali i obecnie takie kolumny główne (mam Omega Avance 505) to odpowiednik współczesnych kolumn w granich 3-4kPLN :O. 
Tyle mniej więcej chciałem wydać na lewy i prawy ale myślałem, że będę miał jakość o wiele lepszą.
Na razie więc wstrzymałem się i kupiłem głośnik centralny Polk Audio S30 (dotychczas miałem Omega Avance 500). Po instalacji okazało się, że to był strzał w 10.
Wreszcie fajny dzwięk nie jak pidełka, wyraźnie i naturalnie :).
Aplituner wymienię też na pewno.
Stoję jednak przed dylematem czyu wymieniać głośnik lewy i prawy na nowe -> pewnie Polk Audio s55 lub s60.
Dlaczego myślę o wymianie?
Polk ma ten śmieszny system Power Port i nie ma bas reflexu z tyłu  a u mnie jak widzicie na rysunku jedna kolumna stoi przy ścianie bokiem  ok 20 cm i z tyłu ok 40 cm ma ścianę ,
druga zaś nie ma ściany z boku w ofole z tyłu zaś ma w 50% scianę  40cm zaś 50% po ok 2metreach :(.
Poza tym głośniki skupione są na małej powierzchni ok. 10m kw. zaś cały salon + aneks kuchenny mają razem 50 m.kw.
Zastanawiam się więc jak moc będzie odpowiednia? Obecne kolumny mają power rating: 30-200W zaś aplituner 140W przy 4 aha do tego mam suba Paradigm PS1000 - i chyba go zostawię.
w Polk Audo są S60 (do 300w) i S55 (do 200W) nie słuchałem jeszcze ale zmierzam (btw: ktoś doradzi jakiś sklep w KRK?).Oczywiście do tego dojdą jeszcze tylne i (może górne ale tu raczej bezprzewodowe jeśli się da...)

A i jeszcze aplituner - może jednak  coś innego? Zależy mi aby miało HDMI ARC (najchętniej eARC) i Atmos.
Wasze komentarze przemyślenia i propozycje mile widziane i z góry dziękuję.

Salon wygląda tak:

pozdr
Yoorek

salon.jpg

Edytowano przez yoorek
Napisano

Mówimy o dialogach  wszystkich w szczególności w Ang 5.1 oryginalnych (z dokładnością do mojego angielskiego ;D).
Z tym, że problem  dialogów uważam za opanowany - bardziej nurtuje mnie pytanie  czy na potrzeby salonu jak powyżej tj:

50 m.kw. ale tak na prawdę zestaw KD na powierzchni 10 m.km. brać kolumny główne mocy 100 200 czy 300 W :O.

No i co jeśli tej yamahy RX-v6a nie będzie w najbliższym czasie....

pozdr

Y