Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzisiaj kupiłem pierwszy gramofon w życiu. Nigdy wcześniej nie miałem z żadnym do czynienia, ale postanowiłem spróbować czegoś nowego. Kupiłem więc tani gramofon Lenco:https://www.euro.com.pl/gramofony/lenco-tt-10-brazowy.bhtml#opis

Pewnie pytanie, które zadam jest absurdalne, ale o gramofonach nie wiem nic, więc możecie się pośmiać, a później odpowiedzieć. Otwieram gramofon i widzę, że talerz jest pokryty jakimś materiałem. Myślę sobie, spoko, pokryli talerz jakąś matą, żeby się nie porysowało czy coś, ale to jest przyklejone! W instrukcji nie ma ani słowa o czymś takim. Na unboxingu w necie też nie ma widocznego żadnego materiału. Czy jest możliwe żeby ktoś przykleił materiał, którego nie powinien przyklejać? Czy jest możliwe żeby odtwarzać winyl kładąc go na takim materiale? A może trzeba to urwać? Nie chciałbym tego zniszczyć? Wiem, że jest to pewnie pytanie na poziomie winylowego przedszkolaka, ale czegoś takiego się nie spodziewałem.

1615932102930.jpg1615932102939.jpg1615932102935.jpg

Napisano

Między talerzem a płytą winylową kładzie się maty (slipmaty) wykonane z różnych materiałów (np ze skóry, filcu, gumy czy korka). Wygląda na to, że w Twoim gramofonie slipmata jest przyklejona do talerza. To raczej nie jest zbyt częsty zabieg ze strony producentów gramofonów, ale może czemuś ma to służyć - musi się wypowiedzieć ktoś bardziej wtajemniczony. Na pewno bym tego nie zrywał. 

Napisano (edytowany)

@IggyPop jeżeli kupiłeś go w sklepie to zadzwoń i zapytaj. Tak jak pisał mój przedmówca ,w gramofonach stosuje się maty do wyrównania kąta VTA , czyli poziomu ramienia w stosunku do płyty , a co za tym kąta nachylenia igły. W użyciu są płyty o dwóch grubościach , i matę stosuje się jako taki regulator , by ciągle nie zmieniać śrubkami VTA. Ale nie słyszałem by ktoś takową matę przyklejał. Spojrzałem na Twój gramofon w necie i nigdzie nie znalazłem zdjęcia talerza z taką matą , w instrukcji ten talerz też wygląda inaczej. Talerz jest z metalu czy plastiku ?

Edytowano przez tomek4446