Jacunkie Napisano 19 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2021 Witam, cześć Wam. Od kilku dni jestem posiadaczem sprzętu Yamaha R-N602 + CD-300 + głośniki Elac Debut B6.2. Sprzęt się jeszcze nie wgrzał, kupiłem okablowanie Audioquest 14/4. Jestem w temacie zielony, "bawię się" sprzętem. Zmieniłem impedancję z 8(domyślnie) Ohmów na 4. Jest napisane w instrukcji, ze ta opcja dla głośników o impedancji od 4 ale mniej niż 8 Ohmów. Zajrzałem na tył głośników, jest napisane 6 Ohmów. Boję się trochę, że moze dojść do jakiegoś zwarcia. Zostawićna tych 4 Ohmach czy dać tak jak było na 8? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 19 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2021 (edytowany) Jakiekolwiek ustawienie wybierzesz nic się nie stanie. Elac maja minimalna impedancje przy 150-350 Hz na poziomie 5-5.5 Ohm. Ustawienie na 4 Ohm ma na celu ochronę końcówki mocy poprzez ograniczenie mocy wyjściowej. Ja bym zostawił 8 Ohm. Edytowano 19 kwietnia 2021 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 20 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2021 11 godzin temu, Walezy napisał: Jakiekolwiek ustawienie wybierzesz nic się nie stanie. Elac maja minimalna impedancje przy 150-350 Hz na poziomie 5-5.5 Ohm. Ustawienie na 4 Ohm ma na celu ochronę końcówki mocy poprzez ograniczenie mocy wyjściowej. Ja bym zostawił 8 Ohm. Okej, najwyżej zmienię później. Czy coś jeszcze mogę zrobić żeby dopieścić dźwięk?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 20 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2021 (edytowany) 35 minut temu, Jacunkie napisał: Okej, najwyżej zmienię później. Czy coś jeszcze mogę zrobić żeby dopieścić dźwięk?? Popracuj nad ustawieniem/rozstawieniem głośników. Czasem małe zmiany pozwalają uzyskać znakomite efekty. Edytowano 20 kwietnia 2021 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 20 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2021 4 godziny temu, Walezy napisał: Popracuj nad ustawieniem/rozstawieniem głośników. Czasem małe zmiany pozwalają uzyskać znakomite efekty. Niestety pola do manewrów nie mam... Szafka RTV ma około 145 cm szerokości. Prawie do samego końca są rozsunięte głośniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 20 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2021 16 godzin temu, Walezy napisał: Ustawienie na 4 Ohm ma na celu ochronę końcówki mocy poprzez ograniczenie mocy wyjściowej. Akurat ten amplituner nie ma problemu z rozwijaniem mocy na niższej impedancji. 16 godzin temu, Jacunkie napisał: Zmieniłem impedancję z 8(domyślnie) Ohmów na 4. Jest napisane w instrukcji, ze ta opcja dla głośników o impedancji od 4 ale mniej niż 8 Ohmów. Zajrzałem na tył głośników, jest napisane 6 Ohmów. Boję się trochę, że moze dojść do jakiegoś zwarcia. Zostawićna tych 4 Ohmach czy dać tak jak było na 8? Należy ustawić niższą impedancję w amplitunerze, tym bardziej iż jest taka możliwość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2021 Postaw kolumny na krzesłach, taboretach odstęp 1,8-2m i sprawdź czy jest lepiej. 1,45 m to stanowczo za wąsko. Jak będzie lepiej dokup standy. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 20 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2021 3 godziny temu, 1Ender napisał: Postaw kolumny na krzesłach, taboretach odstęp 1,8-2m i sprawdź czy jest lepiej. 1,45 m to stanowczo za wąsko. Jak będzie lepiej dokup standy. Pozdrawiam Dzięki za radę, ale niestety nie mam warunków. Tam to u mnie wygląda... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts