Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie Państwo.
Mam problem z gramofonem... Posiadam philips 685 z wkładka philips 400. Kupiłem nową igłę bo stara była złamana ale po włączeniu nie gra. Sprawdziłem wkładkę omomierzem i na. Jednym kanale ma 850ohm a na drugim 880ohm. Wg serwisowi. Powinno być 950ohm. Sprawdziłem przejścia przewodów i jest ok a gramofon nie gra... Jakieś pomysły?

20211010_170302.jpg

• 7 months later...
Gość IsabellSchwarz
Napisano (edytowany)

Muszę też naprawić moje urządzenie. Kiedy pióro uderza w płytę, w ogóle nie słychać dźwięku. A ja lubiłem włączać muzykę i grać w gry online. Niedawno otrzymałem też darmowe pieniądze za rejestrację i byłem w bardzo dobrym nastroju, ale zdenerwowałem się, gdy dowiedziałem się, że mój Philips jest zepsuty. Gdzie mogę go naprawić w Łodzi?

818f25a54552b9985bb306575712

Edytowano przez IsabellSchwarz
Napisano
8 godzin temu, FromBorg napisał:

Fajnie by było poznać prawdziwe koszty naprawy takich staroci na obecna chwile. Niejeden wkręcony w vintage, mógłby po tym otrzeźwiec

Średnie koszty przeglądu , regulacji , ustawienia obrotów , wymiany paska / tutaj w zależności od dostępności/ to od 70 do 200 zł.

A jakie są koszty naprawy pogwarancyjnej / 2 lata szybko mija :) / nowych klocków , masz jakieś dane ?

Napisano
3 minuty temu, tomek4446 napisał:

Średnie koszty przeglądu , regulacji , ustawienia obrotów , wymiany paska / tutaj w zależności od dostępności/ to od 70 do 200 zł.

A jakie są koszty naprawy pogwarancyjnej / 2 lata szybko mija :) / nowych klocków , masz jakieś dane ?

Zakaldasz, ze po dwoch latach cos sie zepsuje? Nie sadze. Za to w starociu zawsze cos bedzie sie walic i ciagnac koszty na niebotyczne poziomy :)

Napisano
1 minutę temu, FromBorg napisał:

Zakaldasz, ze po dwoch latach cos sie zepsuje?

Nieee , skądże , nowe jest wieczne ! :) 

3 minuty temu, FromBorg napisał:

Za to w starociu zawsze cos bedzie sie walic i ciagnac koszty na niebotyczne poziomy

Odpuśćmy , nie ma sensu.

Napisano
10 minut temu, tomek4446 napisał:

Nieee , skądże , nowe jest wieczne ! :) 

Odpuśćmy , nie ma sensu.

Nic nie jest wieczne, ale i nie ma sensu wmawianie ludziom, ze kilkudziesiecioletni zlom to objawienie. W koncu wszyssyko trafi na smietnik, z tym ze "vintage" kilkadziesiat lat wczesniej niz cos nowego. 

Napisano
1 minutę temu, FromBorg napisał:

W koncu wszyssyko trafi na smietnik, z tym ze "vintage" kilkadziesiat lat wczesniej niz cos nowego. 

Niekoniecznie :) Moje gramofony z lat 70-tych oraz kompakty z lat 80 - tych przeżyły już sporo klocków wyprodukowanych po 2000 roku. Obserwuje zmiany wśród znajomych :) 

Ale jasne , ze nie można generalizować. Tak samo można zajeździć nowy klocek jak i stary , użytkowanie również ma znaczenie.

Napisano (edytowany)

Moja ponad 30 letnia Wega po rewitalizacji, serwisie wygląda jak nowa że sklepu. :)))

Gra już kilka lat!! :))))

PS. Kiedyś moja znajoma, jak pierwszy raz zobaczyła u nas gramofon, myślała, że nowy!! 🤭. Nie chciała uwierzyć, że to taka staroć.

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender
  • 2 weeks later...
Napisano
Dnia 28.05.2022 o 12:35, tomek4446 napisał:

Hi-Fi Market. Komis audio , Piotrkowska 204, 90-001 Łódź , tel: 42 636 66 12

Witajcie, wybaczcie, że się wcinam. Trafiłem tu przez przypadek i widzę, że został polecony serwis, do którego zamierzałem się wybrać. Wiesz może coś więcej, miałeś może styczność?

Napisano
48 minut temu, Pajto02 napisał:

Wiesz może coś więcej, miałeś może styczność?

Miałem , przez jakieś 28 lat , bo tyle czasu tam łażę :) Piotr / właściciel/ dokonuje drobnych napraw , poważniejsze zleca. Jak byś pytał o gwarancję dobrego serwisu, to jeszcze kilka lat temu bym Ci ją dał bez problemu. Teraz to już bywa różnie , taka jest prawda. Ale warto spróbować , przynajmniej masz 100% pewność uczciwości ze strony właściciela.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Miałem , przez jakieś 28 lat , bo tyle czasu tam łażę :) Piotr / właściciel/ dokonuje drobnych napraw , poważniejsze zleca. Jak byś pytał o gwarancję dobrego serwisu, to jeszcze kilka lat temu bym Ci ją dał bez problemu. Teraz to już bywa różnie , taka jest prawda. Ale warto spróbować , przynajmniej masz 100% pewność uczciwości ze strony właściciela.

Kurczę, a właśnie taką gwarancja by mi się przydała, do tej pory nigdy nie musiałem nic serwisować i nawet nie mam oglądu, gdzie spokojnie mogę powierzyć sprzęt.

Napisano
8 godzin temu, Pajto02 napisał:

Kurczę, a właśnie taką gwarancja by mi się przydała

Dawnych serwisantów znałem , i mógłbym za nich ręczyć. Byli to ludzie na emeryturze którzy dłubali sprawdzając każdy element , bo mieli czas i nie było to ich główne źródło utrzymania. Teraz by serwis opłacił lokal , pracowników , ZUS itd. musi być "przemiał " i z jakością jest różnie. W Łodzi masz jeszcze OTJ na Więckowskiego 32 , naprawiałem tam CD i i było ok. ale znam też negatywne opinie. Kolejny to Retrospekcja Vintage na Srebrzyńskiej 83/39, naprawiałem tam Yamahę CX-1000 , zrobili bardzo dobrze ale uprzedzam tanio nie będzie.

A co masz do naprawy ?

Napisano
20 godzin temu, Pajto02 napisał:

Prawdopodobnie padł czujnik krańcowy w mechanizmie napędu w Xindaku C-06

W tym przypadku zwróciłbym się do OTJ . Serwisują sprzęt dla Best Audio , więc mają do czynienia z nowszymi konstrukcjami. A co z serwisem producenta o ile takowy istnieje ? Próbowałeś się dowiedzieć ?

Napisano
4 godziny temu, tomek4446 napisał:

A co z serwisem producenta o ile takowy istnieje ? Próbowałeś się dowiedzieć ?

Dość rzadki sprzęt, do tego od lat już nieprodukowany, jedynym dystrybutorem w Polsce był chyba Polpak a serwisu jako takiego w Polsce nie ma, więc bez szans. Postaram się skontaktować i zapytać, jak to widzą w tych serwisach w Łodzi.

Napisano
3 godziny temu, Pajto02 napisał:

zapytać, jak to widzą w tych serwisach w Łodzi.

Już dawno skończyła się era serwisów fabrycznych obecnie dystrybutorzy podpisują umowy z normalnymi punktami serwisowymi. Top HI FI chyba też korzysta z OTJ. Możesz spróbować. Znam właściciela i wiem , że podejmował się napraw cholernie drogich klocków , ma o tym pojęcie ale jak wyjdzie życie pokaże :)

Napisano

Dziękuję za rady, będę działał, bo naprawdę dźwiękowo ten sprzęt jak na tę półkę cenową wypada bardzo dobrze. Poza tym, mam do niego ogromny sentyment i z zewnątrz nadal jak fabrycznie nowy 😏