Skocz do zawartości

Dylemat początkującego. Wzmacniacz PMA-800NE jakie kolumny?

Mariusz3004

Recommended Posts

@Mariusz3004 zanim cokolwiek zamówisz, pojedź do salonu i posłuchaj. Znajdź dźwięk który ci się podoba. To będzie punkt odniesienia a tak to wróżenie z fusów. Naczytałeś sie całej masy opinii i na jej podstawie chcesz zamówić na szybko zestaw. To nie jest dobra droga. To że piszesz o odsłuchu w domu to jest dobry pomysł ale warto mieć wcześniej jakieś doświadczenie (to co napisalem o punkcie odniesienia) to pomoże zarówno tobie jak i doradzającym

4 minuty temu, Fafniak napisał:

@Mariusz3004 zanim cokolwiek zamówisz, pojedź do salonu i posłuchaj. Znajdź dźwięk który ci się podoba. To będzie punkt odniesienia a tak to wróżenie z fusów. Naczytałeś sie całej masy opinii i na jej podstawie chcesz zamówić na szybko zestaw. To nie jest dobra droga. To że piszesz o odsłuchu w domu to jest dobry pomysł ale warto mieć wcześniej jakieś doświadczenie (to co napisalem o punkcie odniesienia) to pomoże zarówno tobie jak i doradzającym

Wiem jaki dźwięk chcę uzyskać. Jak pewnie zauważyłeś "napęd" do kolumn mam wybrany ( Denon DRA-800H ) i do niego dobieram kolumny ( też nie z przypadku, może z wyjątkiem STX-ów, ale przemyślane konstrukcje ). Koledzy, którzy "siedzą w branży" od x- lat są w stanie określić jak grają kolumny z danym wzmacniaczem/amplitunerem i czy będzie to się właściwie zgrywać Do lepszych salonów, które mają na stanie sprzęt, który wybrałem mam co najmniej 280 km w jedną stronę, a i tak odsłuch w pomieszczeniu odsłuchowym będzie i to znacznie odbiegał od odsłuchu w pokoju w bloku z wielkiej płyty. Lepszym rozwiązaniem jest ewentualne wypożyczenie kolumn i posłuchanie ich przez kilka dni w miejscu docelowym.