Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich, bardzo serdecznie. Jako, że święta się zbliżają, postanowiłem zrobić sobie przedwczesny prezent i kupić nowe słuchawki :D Bez zbędnego owijania w bawełnę, aktualnie posiadam HyperX Cloud Core, które służą mi wiernie już dosyć długo. Posiadam też DAC Usb, Fosi Audio Q4. Czego oczekuje od nowych słuchawek? Solidnej budowy, słuchawki są u mnie używane dosyć intensywnie i długo. Jeśli chodzi o moje gusta, nie jestem audiofilem i nie przesłuchiwałem wielu słuchawek, ale nie lubię być zamulony basem, szukam zrównoważonego, w miarę szczegółowego dźwięku. Słuchawki będą używane głównie do muzyki i gier, gram głównie w gry singleplayer, gry typu CS odpadają, więc nie muszę wiedzieć gdzie tupią przeciwnicy :D Jeśli chodzi o muzykę, to mam gust bardzo eklektyczny, od klasycznego rocka typu Led Zeppelin, przez Rap, po Elektronikę. Wnioskując z tego co napisałem, chodzi mi o uniwersalne, neutralne (?) słuchawki. Jeśli ktoś używa słuchawek do muzyki i gier i ma coś do polecenia, chętnie poczytam o jakiś propozycjach. Ogólnie zastanawiałem się czymś od Beyerdynamic (990?), nie wiem czy idę w dobrą stronę, więc proszę o pomoc :D Jest jeszcze sprawa ohmów, w przypadku DT 990 pro, różnica cenowa pomiędzy 80 a 250 jest spora, tylko nie wiem czy mój DAC napędzi 250ohmowe słuchawki. Czytałem opinie niektórych ludzi na amazonie, którzy posiadają ten DAC i pisali, że Fosi Audio Q4, napędza 250ohmowe słuchawki, sam już nie wiem :D

Napisano

100mW  przy 32omach to moc która powinna wystarczyć do słuchawek o niskiej impedancji, przy wyższych jej wartościach, z pewnością to zagra, tylko niezbyt głośno. Zainwestował bym we wzmacniacz słuchawkowy o większej mocy  nawet do słuchawek o niskiej impedancji. Beyerdynamic DT990 to zupełnie nieliniowe słuchawki o mocno podkreślonej górze pasma i dla równowagi podbitym wyższym basie, który nie schodzi zbyt nisko. Ja bym raczej wskazał Philips Fidelio X2HR.

Napisano

Z tego co wiem, tak Philips od dawna oznacza pierwszą wersję produkowanych słuchawek. Z reguły sprzedawcy nie informują o tym. Nawet nie wiem czy istniała jakaś wersja późniejsza tych słuchawek. Oznaczenie HR na końcu odróżnia je od wcześniejszych X2, które były następcami X1. Wszystkie z nich miały certyfikat HiRes.

Napisano

Witam, słuchawki przybyły, posłuchałem wstępnie i jestem bardzo zadowolony :D Po pierwsze, jakość wykonania słuchawek, jak na słuchawki za 360 zł, jest rewelacyjna. Nic nie trzeszczy, nic nie lata, materiały są porządne, jestem zachwycony :D Nie znam terminologii audiofilskiej, więc będę omawiał swoje wrażenia bardzo dosłownie, wszystko oparte o muzykę. Pierwsze co się poprawiło to to, że dźwięk jest bardziej "okrągły" i dobywa się jakby z większej ilości stron. W HyperXach dzwięki dochodziły tylko głównie z boku. Bas bardziej "okala" uszy :D Nie wiem czy to kwestia budowy słuchawek, ale czuję się jakbym leżał w poduszce z basu :D Nie jest to bas przytłaczający, dominujący nad wyższymi tonami, więc nie ma zamulenia. W HyperXach wysokie tony bardzo wychodziły na przód, czasem nawet trochę drażniąc, tutaj wszystko jest bardziej zbalansowane. Ogólnie Philipsy grają ciekawiej, jakby pełniej. Bardzo dziękuję za polecenie :)