Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam takie pytanie, aktualnie kończę remont salonu około 24 m2, salon ma kształt prostokąta, planuję zaadaptowac akustycznie sześcioma bass trapami z mega acoustic (w jednym rogu jest kominek), jakies dyfuzory i absorbery. Zastanawiam się nad kolumnami podłogowymi. Jestem zainteresowany magnat quantum 1009 do wyrwania NOS w Niemczech za 2k euro. Czy takie wielkie kolumny nadają się do salonu 24m2? Nie ma szans na odsłuchy dlatego takie pytanie to podstawa a nogdzie nie znalazłem odpowiedzi.

W tym momencie mam atoll in100se monitory tannoy xt6 bluesound node 2i oraz dac mytek Liberty z zewnetrznym zasilaczem toroidalnym tomanek. Wzmacniacz jakby nie podszedł to byłby wymieniony na coś odpowiedniego

Napisano

Jesli mówisz o modelu 1009s to faktycznie mogą być za duże. To ogromne kolumny które potrzebują sporo przestrzeni. Ale wcale to nie oznacza że u Ciebie się nie sprawdzą, tym bardziej jeśli poważnie podejdziesz do tematu akustyki.

Napisano (edytowany)

Nawet 20m2... Coś źle zapamiętałem

Na akustykę planuję 6 basstrapów w 3 rogach, z 6-8 absorberów 120 x 60 (2 za kolumny, 2 na prawa sciane, 2 na sufit), za plecami dyfuzory 2d, dywan na podłogę, kotary o grubości 1200g/m2 na okna. Raczej bez kompromisów. Wszystko pewnie z mega acoustics po konsultacjach z Bartkiem ale to ruszę jak skończę salon. Kolumny bardzo zachwalal s4home stad taka droga. Na model 1005 nie ma takiego rabatu :)

Edytowano przez nazghul
Napisano

Arsenał do adaptacji akustyki pokaźny ale pamiętaj by nie przesadzić z ilością absorberów by nie stracić na przekazie. Wszystko zależy też od reszty wyposażenia co na ścianach i suficie. Ale bardzo dobrze, że zaczynasz od akustyki pomieszczenia 👍

Napisano

Jeśli faktycznie mowisz o kolumnach 1009s to są to znakomite modele.

Ale faktycznie to kolumny ktore, potrafią, lubią pokazać pazura i zabłysnąć.

20m to trochę malo dla nich, nie wiem za bardzo jak zmieni się dźwięk albo akustyka Twojego pomieszczenia po zastosowaniu absorberów.

Niestety ale tu może byc to temat w którym po prostu musisz się przekonać sam.

Piotr

Napisano

Nie wiem czym różni się 1009s czyli dodatek S od 1009 ale te wyglądają na te same,  polecane i z różnych testów. Przy dodaniu polskiego VAT 23% wychodzi 1032 € niby nic ale oczywiście Polaków stać na wyższy VAT :)

https://www.elektrowelt24.eu/shop/Lautsprecher/Standlautsprecher/Magnat/Magnat-Quantum-1000-Serie/Magnat-Quantum-1009-glanzlack-weiss-nussbaum::4393.html

No nic nie pali się najpierw skupię się na salonie potem założe watek pod dobór kolumn, coś tam doradzicie, coś tam wypożyczę i znowu forum złożył mi zestaw na nabjlizsze kilka lat :)