Multi GSM 16 Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 (edytowany) Witam, Zbudowałem jakiś czas temu bardzo nietypowy zestaw z kolumn vintage. Obecny zestaw: Amplituner - Harman Kardon AVR 370 Fronty - 2x KEF Q35 Centralny - Jamo Home Cinema Center 160 Surround - 2x KEF 303.3 Subwoofer - Taga Harmony TSW-90 v.3 Połączenie Amplituner -> TV po hdmi Xbox Series X -> Amplituner po hdmi Salon 25m2 + hol 5m2 Wcześniej jako surround używałem KEF iQ1 ( nadal je posiadam ), a frontami były KEF 303.3 70% filmy z netflixa przez konsolę, i jakieś 30% muzyka ze spotify również przez konsolę. ( słucham wszystkiego, od klasyki po country ) Coś mi w tym zestawie nie pasuje, muzyka jest ok, natomiast przy filmach dialogi są zbyt ciche, surroundy ledwo jakieś szumy z oddali wydają. Chciałbym zestaw który będzie typowo do oglądania filmów, i od czasu do czasu mzyka. Pytanie czy coś z moich kolumn może zostać, czy raczej wymieniać wszystko na jeden kompletny spójny zestaw, i przede wszystkim markę która dobrze będzie współgrała z moim AV? Amplitunera nie chcę wymieniać. Budżet na kolumny 1-3k ( jestem zdecydowanie za używanym sprzętem ) Edytowano 2 grudnia 2021 przez Multi GSM 16 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Czy próbowałeś zmieniać ustawienia na amplitunerze? Moim zdaniem taki zgaszony dźwięk może wynikać z połączenia KEFa z Harmanem. Oba elementy graja dość miękko. Nie wiem jaki masz budżet ale może warto pomyśleć o Klipsch serii RP, Magnat Signature 503 albo lepsze Heco Revolution 3? Ewentualnie jasne Bowersy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 3 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2021 Moim zdaniem to może być kwestia ustawień w amplitunerze. Najlepiej przywróć ustawienia fabryczne i skonfiguruj od nowa krok po kroku (mogę przy tym ewentualnie pomóc). 20 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: natomiast przy filmach dialogi są zbyt ciche przy wszystkich czy jakieś wybrane? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Multi GSM 16 Napisano 9 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2021 (edytowany) @S4Home Oj tak praktycznie każde możliwe ustawienia, natomiast nie posiadam mikrofonu kalibracyjnego, czy warto go dokupić, i dokonać kalibracji z użyciem mikrofonu? @LBX Systemy Audio Co do ustawień to tak jak napisałem wyżej. Co do filmów, główne źrodło to netflix, i szczerze mówiąc nie ma reguły. Udało mi się kupić nowe kolumny frontowe - Klipsch R-620F w bardzo dobrej cenie ( 2400 ) Myślę że podmiana z małych KEF Q35 na te kolumny to będzie duża różnica? Pozostaje do wymiany subwoofer ( obecnie taga tsw-90 ), centralny ( jamo studio s160 ), i surround ( kef 303.3) Co proponujecie właśnie do tych Klipsch R-620F? Pozostaje do wymiany 2x surround / centralny / subwoofer z priorytetem na subwoofer. Budżet 3k Edytowano 9 grudnia 2021 przez Multi GSM 16 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2021 Kalibracja nie spowoduje że dzwiek nagle będzie jaśniejszy. Owszem będzie lepiej ale u Ciebie problem to dobrana elektornika do kolumn. R620 to kolumny typowe do kina domowego. Nie kuouj reszty do kina od tej serii a przy najmniej centralnego. Tyły jeszcze ok. Centralny jak chcesz Klipscha to tylko seria RP Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 10 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2021 21 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: Co proponujecie właśnie do tych Klipsch R-620F? Pozostaje do wymiany 2x surround / centralny / subwoofer z priorytetem na subwoofer. Budżet 3k osobiście wymieniłbym tylko centralny. I jeżeli ma to być klipsch to faktycznie seria RP. Co do suba to dlaczego zmiana? Czegoś brakuje? Może wrzuć tu kilka screenów z ustawień ampli jakie masz obecnie. Może uda się coś z tego wywnioskować. Oczywiście możesz wymieniać każdy element zestawu i szukać "poprawy" ale to bardziej szukanie w ciemno. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Multi GSM 16 Napisano 10 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 grudnia 2021 @S4HomeDziękuję za sugestie ! @LBX Systemy Audio Również dziękuję za sugestie, wrzucę dzisiaj screeny z ustawienia, jestem w tym dość zielony więc może faktycznie to być przyczyna. Okazał się problem z przesyłką Klipsch R-620F. Przyjechał dzisiaj kurier z 1 kolumną, a sprzedający nie może podać nr listu przewozowego od 2 kolumny, więc na ten moment jej nie odebrałem. I teraz mam dylemat, bo pojawiły się do zakupu kolumny Klipsch RF52 za 1200 zł . Dzięki temu mógłbym w swoim budżecie dokupić centralny typu RP-440C. Więc teraz proszę doradźcie, kupić Klipsch RF52 za 1200 zł parę + centralny w okolicach 2K typu RP-440C ? Czy raczej kupić finalnie R-620F, i tymczasowo sie wstrzymac z zakupem centralnego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Multi GSM 16 Napisano 13 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2021 Aktualizacja. Zostałem z Klipsch R-620F na frontach - jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczony jeżeli chodzi o muzykę jak i filmy, w porównaniu do starych Kef Q35. Natomiast przy okazji stałem się posiadaczem Klipsch RF-52. Czy wrzucenie właśnie tych kolumn na tył jako kolumny efektowe - surround ma sens? Zamiast Q35. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Dnia 10.12.2021 o 13:49, Multi GSM 16 napisał: I teraz mam dylemat, bo pojawiły się do zakupu kolumny Klipsch RF52 za 1200 zł . Zaskakująco fajne kolumny jak na wielkość. Poźniej Klipschowi nie udalo się powtórzyć tak udanej małej kolumny. Dnia 10.12.2021 o 13:49, Multi GSM 16 napisał: Więc teraz proszę doradźcie, kupić Klipsch RF52 za 1200 zł parę + centralny w okolicach 2K typu RP-440C ? Czy raczej kupić finalnie R-620F, i tymczasowo sie wstrzymac z zakupem centralnego? RF 52! 17 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: Natomiast przy okazji stałem się posiadaczem Klipsch RF-52. Czy wrzucenie właśnie tych kolumn na tył jako kolumny efektowe - surround ma sens? Zamiast Q35. nie ma. nic to nie da a wrecz będzie obciążać amplituner. Zamień je z 620, będzie lepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Multi GSM 16 Napisano 27 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2021 @LBX Systemy AudioPiotr, dzięki za dobrą cenę i pomoc w konfiguracji kina. Zmiana centralki z jamo studio 160 na klipsch RP-404C i konfiguracja w ampli wyeliminowały totalnie drażniące mnie rzeczy. Jestem finalnie zadowolony z kina Zostały na froncie Klipsch R-620F Centralny Klipsch RP-404C Subwoofer poszedł na tył obok kanapy ( na przeciwko frontów ) Taga TSW-90 v.3 Surroundy zostały te same - Kef Q35 Mam teraz pytania odnośnie źródła filmów / muzyki. Obecnie wszystko idzie przez xbox series X ( netflix + spotify ) 1. Czy dokupienie odtwarzacza blue-ray da sporo lepsze efekty w filmach porównując do Netflixa z Xboxa? 2. Czy muzyka odtwarzana przez odtwarzacz cd, będzie dużo lepiej brzmiała niż Spotify z Xboxa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 12 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: 1. Czy dokupienie odtwarzacza blue-ray da sporo lepsze efekty w filmach porównując do Netflixa z Xboxa? Tak , jeśli materiał puszczany z BD będzie w HD. 12 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: 2. Czy muzyka odtwarzana przez odtwarzacz cd, będzie dużo lepiej brzmiała niż Spotify z Xboxa? Nie na R620 i amplitunerze kina. Chodź CD ma lepsza jakość. Może zainwestuj w Tidala. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 13 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: Piotr, dzięki za dobrą cenę i pomoc w konfiguracji kina. nie ma problemu 13 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: Czy dokupienie odtwarzacza blue-ray da sporo lepsze efekty w filmach porównując do Netflixa z Xboxa? powinno być lepiej ale bez sprawdzenia tego u siebie się nie obejdzie. 13 godzin temu, Multi GSM 16 napisał: Czy muzyka odtwarzana przez odtwarzacz cd, będzie dużo lepiej brzmiała niż Spotify z Xboxa? nie spodziewałbym się kolosalnej zmiany. A TIDALA na próbę możesz wykupić. Niedużym kosztem możesz to w łatwy sposób zweryfikować. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Multi GSM 16 Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 (edytowany) @S4HomeDziękuję za sugestie @LBX Systemy Audio Również dziękuję. Z tego co wiem Xbox Series X posiada wbudowany odtwarzacz Blu-Ray 4k, więc zakupię jakiś film i porównam z jakością Netflixa. Co do ustawień, używam 2 różnych ustawień w zależności czy leci film czy też muzyka. Muzyka: -Dolby Volume na OFF -Surround modes na Stereo Do filmów poniższe ustawienia: -Dolby Volume na Max -Surround Modes - Auto Select - AVR Selects Best Mode Po zakupie centralnego RF-404C i zmianie ustawienia subwoofera z przodu na tył, takie ustawienia po kalibracji mi wyszły: Subwoofer mimo że jest teraz koło surround, na obrazku pokazuje nadal jakby był koło frontów, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Ogólne ustawienia Harman Kardon AVR 370 oraz Xboxa Series X Edytowano 28 grudnia 2021 przez Multi GSM 16 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 1 godzinę temu, Multi GSM 16 napisał: Subwoofer mimo że jest teraz koło surround, na obrazku pokazuje nadal jakby był koło frontów, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? to raczej kwestia wyświetlanej grafiki i nie ma to nic wspólnego z faktycznym ustawieniem subwoofera w pomieszczeniu. Co do ustawień po kalibracji to potestuj system parę dni i oceń czy Ci odpowiada czy jeszcze coś byś zmienił. Być może będzie potrzebna niewielka korekta ustawień Jak coś to dzwoń. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Multi GSM 16 Napisano 28 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 @LBX Systemy Audio Rozumiem, tak też zrobię. Na ten moment brzmi to wszystko razem dobrze. Pytanie co do ustawień z Xboxa, bo ich nigdy nie zmieniam, czy obecne ustawienie na Cyfrowy Dźwięk Przestrzenny DTS to jest najlepsza opcja do filmów jak i muzyki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 28 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2021 Według samych "danych papierowych" DTS będzie lepszy od Dolby. Ale czy te różnice usłyszysz w warunkach domowych? Zmień, potestuj, oceń Ja bym zostawił tak jak jest. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2021 Co to są za olbrzymie tyły tam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Multi GSM 16 Napisano 29 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2021 5 godzin temu, S4Home napisał: Co to są za olbrzymie tyły tam? Kef Q35 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2021 Wymień je na klasyczne monitory albo jakieś FXy. Będzie plus dla dzwieku i dla Twojego amplitunera. No i będzie to nie wyglądać tak komicznie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts