Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam ponownie 

Tak jak w temacie mam problem z podłączaniem Pc by uzyskać dźwięk 5.1 

1. Próbowałem podłączyć pc z RTX 3090 do LG OLED65C11LB a następnie do Onkyo tx-nr656 jednak w systemie Windows nie mam opcji wybrania dźwięku przestrzennego ( 5.1 ) co mnie bardzo zdziwiło ponieważ Tv odtwarza  dźwięk przestrzenny z aplikacji typy Netfix,Amazon,Apple TV. Oczywiście kablami HDMI 2.1

2. Inną próbą było podłączanie  RTX 3090 bezpośrednio do Onkyo tx-nr656 jednak amplituner ma tylko wejścia HDMI 2.0 przez co nie puszcza sygnału w 4k 120 hz  na czym bardzo mi zależy.

3. Postanowiłem zakupić kabel optyczny WOZINSKY KABEL PRZEWÓD OPTYCZNY TOSLINK T-T 5M, podłączyłem optyka do karty dźwiękowej Sound BlasterX AE-5 Plus również wybrałem ją jako           urządzenie domyślne, wpiąłem do wejścia optycznego TV w Onkyo tx-nr656 . Obraz przesyłam z  RTX 3090 do LG OLED65C11LB pod HDMI 2.1. Problem w tym że Onkyo tx-nr656 nie odtwarza dźwięku, zmieniałem różne ustawienia ale nic to nie dało. Zapewne muszę zmienić jakieś ustawienie w amplitunerze ale kompletnie nie wiem w czym leży problem ?

Za cenne rady z góry dziękuję.

Edytowano przez Dawka Smiertelna
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Raz, to zrób schemat tego, co próbujesz uzyskać np. w Libre Office Draw. Z połączeniami i standardami jakie używasz oraz kodowaniem dzwięku. Następnie ściągnij sobie instrukcje i zobacz co jest w każdym wspierane i jak to włączyć.

Co do 3. to po pierwsze dzwięk musi iść w DD albo DTS, nie da się przesłać PCM 5.1 przez SPDIF jeśli mnie pamięc nie myli.

Co do 1. to raczej masz wiele potencjalnych problemów. Zobacz ten wątek: https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/geforce-graphics-cards/5/110412/cant-get-51-audio-over-hdmi/

Edytowano przez Ślepa Prawda