Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Samo zdjęcie niewiele mówi. Co to za model, jakie ma parametry?

Wzmacniacz kupuje się do głośników, a nie nie na odwrót. Głośniki to najważniejszy element systemu i ich jakością powinieneś być zainteresowany w pierwszej kolejności, o ile oczywiście na jakości ci zależy.

W każdym razie, na rynku jest sporo budżetowych propozycji, które łączą różne wymienione przez ciebie funkcje. Np. Denon PMA-600NE (komputer, gramofon, BT).

Edytowano przez Karaluch
Napisano
10 godzin temu, Karaluch napisał:

Wzmacniacz kupuje się do głośników, a nie nie na odwrót. 

Uściślijmy głośnik to element kolumny głośnikowej. W uproszczeniu głośniki, zwrotnica, kabelki, obudowa to kolumna głośnikowa, zespół głośnikowy.

Nie wprowadzaj w błąd, można kupić najpierw wzmacniacz, albo kolumny. Kolejność dowolna. Nie ma zasady, jedynej słusznej. 

Pozdrawiam

Napisano
51 minut temu, 1Ender napisał:

Uściślijmy głośnik to element kolumny głośnikowej.

Kogo to obchodzi? Łatwiej potocznie napisać głośnik, każdy wie, o co chodzi.

53 minuty temu, 1Ender napisał:

Nie wprowadzaj w błąd, można kupić najpierw wzmacniacz, albo kolumny.

Nie napisałem, że nie można, ale co do zasady wzmacniacz kupuje się pod głośniki.

Napisano

3 minuty temu, Karaluch napisał:

Kogo to obchodzi? Łatwiej potocznie napisać głośnik, każdy wie, o co chodzi.

Obchodzi wszystkich. Na forum dbamy o odpowiednią nomenklaturę. Jak nie pasuje to tu nie pisz!

5 minut temu, Karaluch napisał:

Nie napisałem, że nie można, ale co do zasady wzmacniacz kupuje się pod głośniki.

Pod jakie głośniki?  Średnioniskotonowe czy wysokotonowe? A może niskośredniotonowe?

Napisano
11 minut temu, 1Ender napisał:

Obchodzi wszystkich. Na forum dbamy o odpowiednią nomenklaturę. Jak nie pasuje to tu nie pisz!

Sądząc po tym, ile osób używa uproszczenia "głośnik" raczej nie wszystkich, a o tym co i komu wolno pisać nie decydujesz ty.

13 minut temu, 1Ender napisał:

Pod jakie głośniki?

Pod takie, jakie się ma albo planuje kupić.

Kolejny głupi spór o nic, więc bez odbioru z mojej strony.

Napisano
6 godzin temu, LBX Systemy Audio napisał:

Cześć @Jakub Katarzynski,

Zerknij na popularne urządzenia Yamahy Musiccast lub Denon RCD-N10. Do kolumn podstawkowych najczęściej wystarczające.

Jeżeli jednak przyszłościowo myślisz o zmianie kolumn na większe rozważ zakup np. Pioneer NC-50 DAB.

Zapraszam do kontaktu.

Piotr

Dziękuję, za odpowiedź. Ten Denon  chyba będzie dobrym wyborem.

Napisano
5 godzin temu, Redakcja AUDIO napisał:

Panowie, ukryłam kilka postów. Sądzę, że ostatnia wymiana uszczypliwości nie pomogła zakładającemu temat i BARDZO proszę, żeby rozmowa nie szła dalej w kierunku, w którym zaczęła iść.

Qrcze, znowu coś przegapiłem? 😜