Szkice Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Ciężko dylemat głośnikowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 1. To jest kątowe biurko? 2. Co za głośniki chcesz tam wstawić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 23 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Przed chwilą, Karaluch napisał: 1. To jest kątowe biurko? 2. Co za głośniki chcesz tam wstawić? Tak kątowe. Teoretycznie można je rozłączyć. Pierwszy plan był taki by wstawić tam podłogowe. Ale w przyszłym tygodniu jadę na odsłuchy monitorów pasywnych. Że względu, że pokój jest mało ustawny i jest to 16m2 więc w zupełności wystarczy. Choć pewnie jak będzie możliwość to i jakąś podlogowkę się odsłucha. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 (edytowany) Upchaj meble po bokach, rozstaw biurko, kup dobre monitory bliskiego pola albo pasywne nadające się do słuchania z bliska. Edytowano 23 grudnia 2021 przez Karaluch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 23 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 1 godzinę temu, Karaluch napisał: Upchaj meble po bokach, rozstaw biurko, kup dobre monitory bliskiego pola albo pasywne nadające się do słuchania z bliska. Na meblach nie ma opcji, nie zmieści się 2 minuty temu, Szkice napisał: Na meblach nie ma opcji, nie zmieści się, ledwo książki tam ukochałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 16 minut temu, Szkice napisał: Na meblach nie ma opcji, nie zmieści się Nie na meblach, tylko na podstawkach za biurkiem, ewentualnie na biurku, jeśli jest dość duże. Meble porozstawiaj po bokach; chodzi o to, żeby głośniki miały miejsce po bokach i najlepiej też trochę z tyłu, a cały pokój był w miarę możliwości symetrycznie rozstawiony, bo dzięki temu będą mniejsze nierówności między lewym a prawym kanałem. Z mojego doświadczenia wynika, że są dwie opcje: 1. Dać za wygraną i od razu zrobić przemeblowanie. 2. Próbować jakoś wpasować na chama i ewentualnie dać za wygraną, zrobić przemeblowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 23 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 12 minut temu, Karaluch napisał: Nie na meblach, tylko na podstawkach za biurkiem, ewentualnie na biurku, jeśli jest dość duże. Meble porozstawiaj po bokach; chodzi o to, żeby głośniki miały miejsce po bokach i najlepiej też trochę z tyłu, a cały pokój był w miarę możliwości symetrycznie rozstawiony, bo dzięki temu będą mniejsze nierówności między lewym a prawym kanałem. Z mojego doświadczenia wynika, że są dwie opcje: 1. Dać za wygraną i od razu zrobić przemeblowanie. 2. Próbować jakoś wpasować na chama i ewentualnie dać za wygraną, zrobić przemeblowanie. Ja bym dał koło łóżka z lewej i koło rogówki z prawej strony i centrum byłoby na środku pokoju. Na ten moment nie ma opcji by rozstawić meble, bo wszystko niemal jest na minimetry spasowane. Wcześniejszy zestaw 5.1 dawał sobie nieźle rady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 (edytowany) Podałem ci najlepszą opcję jak na możliwości mojej wizualizacji na bazie rysunku. Zdjęcie więcej by powiedziało. Głośniki muszą być symetrycznie rozstawione i mieć miejsce po bokach i najlepiej z tyłu, aby dobrze zagrać. Oczywiście zrobisz jak ci pasuje. Edytowano 23 grudnia 2021 przez Karaluch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 A skąd byś chciał słuchać, łóżko, rogówka, czy siedząc przy biurku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 23 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 23 minuty temu, rms.pl napisał: A skąd byś chciał słuchać, łóżko, rogówka, czy siedząc przy biurku? Najlepiej byłoby na łóżku. Jeden głośnik przy biurku a drugi przy rogówce... Hmmm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 (edytowany) 13 minut temu, Szkice napisał: Najlepiej byłoby na łóżku. Jeden głośnik przy biurku a drugi przy rogówce... Hmmm Stereo to nie 5.1. Stereo działa na tej zasadzie, że pomiędzy lewym a prawym głośnikiem powstaje głośnik wirtualny, że tak powiem; mam na myśli wrażenie, że dźwięk nie dochodzi z głośników, tylko z niewidzialnego źródła pomiędzy nimi. Nie możesz sobie ustawić głośników stereo gdzie ci wygodnie... To znaczy możesz, ale będzie do dupy. Edytowano 23 grudnia 2021 przez Karaluch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Ja bym to tak widział, biurko w miejsce rogówki i mebla obok. Rogówkę w kąt po biurku, gorzej gdzie ten mebel upchnąć, musiałbyś pokombinować. W takim ustawieniu mógłbyś słuchać z łóżka , a także przy biurku. Aby osiągnąć stereofonię, prawidłową przestrzeń wszerz i w głąb, musisz mieć punk odsłuchowy na środku pomiędzy kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karaluch Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Tak się ustawia głośniki stereo: Monitory bliskiego pola możesz ustawić znacznie, znacznie bliżej, ale idealny trójkąt powinien być zachowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 23 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 13 minut temu, Karaluch napisał: Tak się ustawia głośniki stereo: Monitory bliskiego pola możesz ustawić znacznie, znacznie bliżej, ale idealny trójkąt powinien być zachowany. To wiem. Najwyżej zmienię punkt odsłuchowy, bo na ten moment nic w pokoju nie da rady przedstawić. 36 minut temu, rms.pl napisał: Ja bym to tak widział, biurko w miejsce rogówki i mebla obok. Rogówkę w kąt po biurku, gorzej gdzie ten mebel upchnąć, musiałbyś pokombinować. W takim ustawieniu mógłbyś słuchać z łóżka , a także przy biurku. Aby osiągnąć stereofonię, prawidłową przestrzeń wszerz i w głąb, musisz mieć punk odsłuchowy na środku pomiędzy kolumnami. Póki co byłby taki plan, gdyż przemeblowanie będzie kłopotliwe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 13 godzin temu, Szkice napisał: Póki co byłby taki plan, gdyż przemeblowanie będzie kłopotliwe Przy braku opcji przemeblowania, osobiście widzę takie rozwiązanie. Przesunąć łóżko w prawo i po bokach postawić kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 24 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 (edytowany) 30 minut temu, rms.pl napisał: Przy braku opcji przemeblowania, osobiście widzę takie rozwiązanie. Przesunąć łóżko w prawo i po bokach postawić kolumny. No może się to udać, stolika nie będzie Edytowano 24 grudnia 2021 przez Szkice Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkice Napisano 26 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 grudnia 2021 Głośniki po obu stronach stolika. Odległość między nimi jakieś 1.50. Byłoby to dobre miejsce zważywszy na układ pokoju? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts