Skocz do zawartości

Kolumny + wzmacniacz - stereo - 3-5tys - 20m2 - pierwszy zestaw audio

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Dzień dobry wszystkim, Wzrastam się do was z prośbą o opinię jakie zestawy będą wstępnie pasowały do poniższych kryteriów.
Tak by od razu wyeliminować ślepe zaułki i przejść do fazy odsłuchu.

Obecnie "delektuję" się muzyką jaka leci z laptopa lub telefonu podłączonego do głośnika bluetooth.

Preferencje muzyczne:

• Rock + muzyka klasyczna słuchana cicho (Nie potrzebuje zestawu na wyrost, ani też takiego w którym bas my mnie zabił 🙂 )
    • Również nie posiadam słuchu absolutnego, ani szczególnych wymagań

Obecny sprzęt audio:

• Laptop + telefon
    • Nie posiadam TV ani kolekcji płyt i to się pewnie nie zmieni

Budżet:

• 3 -5 tys
    • Nie ma znaczenia czy będzie to sprzęt nowy / używany, jeśli jest sprawny i się nada może mieć i 50 lat.
    • Również nie widzę przeciwwskazań żeby ewentualnie oddać do na przegląd po zakupie, lub zignorować rysy drobne uszkodzenia które nie wpływają na dźwięk

Źródło dźwięku:

• Google Chromecast Audio lub transmiter bluetooth
    • Spotify, bardzo rzadko filmy

Pomieszczenie:

• Ok. 4m x 5m salon, podłoga drewniana, głośniki będą na dłuższej ścianie rozstawione ok 3,5 metra od siebie, i ok 10-15 cm od ściany

Wyniki mojej analizy (kolejność nie ma znaczenia):

1. Rotel RA-10 / Rotel RA-980 BX / Rotel-1070 + Jamo S718 / Jamo S608 / Monitor Audio MR4 / Monitor Audio MR6
  2. Cambridge Audio CXA60 + Dali Zensor 7 / Dali Grand Cupe / Monitor Audio Silver 8 [RS8 , "i"] / Tannoy M5
  3. SMSL Q5 PRO / NAD C356 + ELAC Debut 2.0 B6.2 /  KEF Q350

Założenia:

• Im taniej tym lepiej ale bez przesady
  • Podobają mi się kolumny podłogowe ale nie jest to warunek konieczny
  • Sprzęt nie będzie wymieniany przez najbliższe lata, niestety nie jestem jeszcze audiofilem 🙂
  • Łatwość obsługi
  • Odsłuchy planuję dokonać po zgrubnym ociosaniu przy waszej pomocy
  • Jeśli rezultat jest podobny to wygrywa zestaw tańszy / mniejszy lub w kolorze białym / czarnym

Oczywiście inny zestaw zaproponowany przez szanownych kolegów również wezmę pod uwagę.

Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc i pozdrawiam

Napisano

Cześć,
Z nowego sprzętu wybór byłby niewielki. W okolicach połowy lutego ma dojechać Topping MX5, na którego jest u nas akcja przedsprzedażowa. Sam wzmacniacz z DAC i bluetooth kosztuje 1100zł więc zostaje spory zapas na kolumny. Pytanie jak będzie brzmiał? Tutaj musimy jeszcze chwilę poczekać ale na pewno dobralibyśmy do niego odpowiednie kolumny. 
Jeśli jesteś w stanie poczekać to wyślij do nas maila czy wiadomość prywatną. 

Napisano
Dnia 24.01.2022 o 17:04, Bzdak Dariusz napisał:

Rock + muzyka klasyczna słuchana cicho (Nie potrzebuje zestawu na wyrost, ani też takiego w którym bas my mnie zabił 🙂 )

Jeśli trzymamy się tego, co tutaj napisałeś, to powyższe zestawienie nie bardzo pasuje. Heco mają dużo basu i połączeniu ze wzmacniaczem Denon będzie go sporo.

Napisano

Pierwsze odsłuchy zrealizowane, i już coś więcej wiem.
Niestety nie było typowanych kolumienek więc na odsłuch poleciały inne zestawy.

Elektronika - Cambridge AXE 100 + Cambridge Audio CXN V2 + Spotify

Monitor Audio Bronze 100 - odpadły bardzo szybko, jakoś nie czułem tego dźwięku

Triangle Borea BR03 - od razu przypadły mi do gustu, ale dźwięk tak jakby za bardzo szczegółowy

Kef Q350 - bardzo podobne w moim odczuciu do Triangle ale odpadły również przy bezpośrednim porównaniu

Zmiana wzmacniacza na:
Emotiva TA-100 umocniła tylko pozycję kolumienek Triangle, a odsunęła pozostałe zestawy.

Czyli na tą chwilę zestaw:
Emotiva TA-100 + Triangle Borea BR03 - przypadł mi do gustu 😀

Planuję w najbliższym czasie posłuchać więcej zestawów również z wyższej półki by mieć leprze rozeznanie min:

• Dali Oberon 3
  • Cabasse Antigua mc170
  • Wharfedale Evo 4.2
  • Focal Aria 906
  • Triangle Genese Trio - grubo ponad budżet ale może warto będzie na nie czekać
  • 3 weeks later...
Napisano (edytowany)

Update, z pozycji osoby która nie miała z dźwiękiem nic wspólnego, i jest na początku tej drogi.

Zrezygnowałem z dalszych odsłuchów, gdyż nie byłem wstanie sprecyzować swoich preferencji uznałem, że przeskok pomiędzy tym co słuchałem do tej pory w domu a tym co mogę usłyszeć w salonach jest zbyt duży i najwyższy czas zakupić coś do domu osłuchać się przez kilka tygodni i stwierdzić czego będzie brakować.

Dlatego ok 3 tygodnie temu zakupiłem (bo mogłem ich posłuchać na miejscu):

• NAD 356bee bez DAC po modzie
    • Kupiony ok 1,5 roku temu i sprzedawany za 1900 zł
  • Dali Zensor 3
    • Cena 800 zł - adekwatna do stanu nie idealnego

Wrażenia z odsłuchu w domu:

1. Telefon + Spotify / Tidal (2xRCA - Jack)
    • Nie jestem wstanie usłyszeć różnicy i brzmi to zdecydowanie gorzej niż u osób od których to kupowałem
    • Generalnie dźwięk jest akceptowalny ale nie zachwyca
  2. Audio Pro Link 1 + Spotify / Tidal (2xRCA - Jack)
    • Kompletnie nie słyszę różnicy w stosunku do telefonu, bez znaczenia czy to jest Spotify czy Tidal Hi-Fi/MQA
    • Może z DAC-em by to grało lepiej ale osobiście wydanie 450 zł nie zmieniło kompletnie nic
  3. Bluesound Node 2i + Spotify / Tidal (2xRCA - Jack)
    • Jest lepiej niż dobrze, w mojej opinii nawet głuchy by usłyszał różnicę w stosunku do poprzednich testów
    • Jestem wstanie usłyszeć różnicę w dźwięku Spotify vs Tidal Hi-Fi - co mnie osobiście zaskoczyło że może być jeszcze lepiej
    • Sumarycznie gra to bardzo dobrze i nie widzę potrzeby jakiejkolwiek zmiany poza właściwym ustawieniem kolumn (akustyka jest obecnie zignorowana)
  4. Telefon + Bluetooth + Bluesound Node 2i + Spotify / Tidal (2xRCA - Jack)
    • Pogorszenie w stosunku do bezpośredniego steamowania ale dużo lepiej niż na samym telefonie
  5. KRK RP5 G4 + Node 2i
    • Gra to naprawdę świetnie, jedynie co odczuwam braki w basie ale nie oznacza to że go tam niema w ogóle
    • Za cenę ok 1400 + 2200 - dźwięk jest boski a całość zajmuje niewiele miejsca

Wnioski:

• Nad 356 + Dali Zensor 3 + Node 2i + Spotify / Tidal Hi-Fi
    • Dźwiękowo nic mi nie brakuje i nie widzę potrzeby "lepszego / innego" dźwięku - jestem przekonany, że trzeba długo się osłuchać by określić nowe preferencje
    • Audio trzeba traktować jako jeden ekosystem ( Kolumny / Wzmacniacz / Akustyka / DAC / Źródło )
      • Czyli doświadczalnie przekonałem się o tym co już doświadczeni "audiofile" wiedzieli od dawna, i chwała im za to

Co mi się podoba w Node 2i:

• Działa przez RJ45, i nie jest potrzebne Wi-Fi (Spotify/ Tidal Connect załatwia sprawę)
  • Można włączyć muzykę bez telefonu (wcześniej trzeba to zdefiniować w aplikacji)
  • Ma bluetooth

Zmiany jakie mi się nasuwają:

• Zamiana    Node 2i na Node 2
    • Dźwiękowo powinno być podobnie a będzie tańszy, i posiadam telefon z Androidem
  • Zmiana      Node 2i + NAD 356 na PowerNode 2 / Arcam Solo Uno
    • Oszczędność miejsca i środków
    • Obawiam się że dźwiękowo może być gorzej/inaczej

Będę wdzięczny za informację czy to jest właściwy kierunek bo może obecny setup jest złotym środkiem a i kosztowo zamyka się w 5 tys.

Edytowano przez Bzdak Dariusz
Update