Daniel B Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 (edytowany) Czesc, Mam w planie budowe 2 kolumn na podstawie glosnikow: Niskotonowy: Tonsil GDN 30/120/1 8ohm Sredniotonowy: GDM 16/80/1 8ohm Wysokotonowy: GDWT 9/100 FP 8ohm Kolumny: 70 litrow Salon: 45m2 Chiclabym uzyskac pomoc z waszej strony w dobraniu gotowej zwrotnicy trojdroznej pod ten zestaw, chyba ze macie cos innego do zaproponowania to chetnie wyslucham. Wzmacniacza jeszcze nie mam ale jezeli ktos mi jakis podsunie, ktory sobie poradzi z takimi kolumnami bede wdzieczny. Edytowano 7 lutego 2022 przez Daniel B Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 44 minuty temu, Daniel B napisał: Niskotonowy: Tonsil GDN 30/120/1 8ohm Sredniotonowy: GDM 16/80/1 8ohm Wysokotonowy: GDWT 9/100 FP 8ohm Muszą być akurat te? Tzn. Nic nie mam do w/w, ale skoro nie potrafisz sam zbudować zwrotnicy, to może lepiej "zaatakować" pewniaka, czyli jakiś sprawdzony zestaw głośników i rozdzielacza pasm. Jest tego sporo w sieci. Odpisz, cytując
Daniel B Napisano 7 lutego 2022 Autor Napisano 7 lutego 2022 Nie muszą być te ale patrzyłem przedewszystkiem aby niskotonowy był 12 calowy aby uzyskać jak najlepszy bas pod filmy. Plan jest może niecodzienny ale mam szafkę rtv 3 metrową w której chce zrobić wbudowane 2 kolumny po 70l z lewej i prawej strony, oczywiście profesjonalnie od środka wygluszone zgodnie ze sztuką, bass reflex itd. Może być to dla niektórych śmieszne i nie do przyjęcia ale chce taki projekt wykonać i potrzebuje pomocy. Miro, wnioskując to co napisałeś nie ma szans abym kupil gotowa zwrotnice pod te głośniki i musiałbym zrobić sam. Jeżeli jest to jedyna opcja również się jej podejmę i zbuduje zwrotnice pod te głośniki jeżeli ktoś mnie pokieruje. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 40 minut temu, Daniel B napisał: wnioskując to co napisałeś nie ma szans abym kupil gotowa zwrotnice pod te głośniki Nie wiem czy nie ma szans. Ja próbowałem cos znaleźć i... klops. Może jednak źle szukam 🤔 41 minut temu, Daniel B napisał: Plan jest może niecodzienny ale mam szafkę rtv 3 metrową w której chce zrobić wbudowane 2 kolumny po 70l z lewej i prawej strony, oczywiście profesjonalnie od środka wygluszone zgodnie ze sztuką, bass reflex itd. W tej sztuce przeszkoda moze być stolik na kawkę pytanie czy nie bedzie "zasłaniać" dźwięku? Pomysł generalnie ok. Jesli sie juz podejmiesz, proponuje "odsprzeganie" mechaniczne od obudowy 3 metrowej szafki. Wibroizolacja czyli obudowa w obudowie najlepiej o nieregularnych płaszczyznach wzgledem siebie (nie równolegle). Odpisz, cytując
Daniel B Napisano 7 lutego 2022 Autor Napisano 7 lutego 2022 Stolik na kawę jest daleko i przestrzeni będą miały sporo więc tym nie mamy co się martwić😄 Znalazłem taką zwrotnice ale nie mam pojęcia czy zdałoby to egzamin przy tych głośnikach tonsila. https://allegro.pl/oferta/zwrotnica-trojdrozna-stx-3d-200w-8ohm-3-drozna-gw-7243610961 Odpisz, cytując
Daniel B Napisano 7 lutego 2022 Autor Napisano 7 lutego 2022 Ze względu na 200w i 8 Ohm na każdy głośnik Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 Ech... gdyby to było takie proste... Odpisz, cytując
Daniel B Napisano 7 lutego 2022 Autor Napisano 7 lutego 2022 Gdyby było to bym już pewnie montował głośniki w szafkę 😄 a masz może namiar na jakieś fajne gotowe zestawy? Ze zwrotnicami, kondensatorami itd. Tak że przychodzi paczka, wsadzam to wszystko w obudowę i gra. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 31 minut temu, Daniel B napisał: Gdyby było to bym już pewnie montował głośniki w szafkę A wbrew pozorom to najtrudniejsze to właśnie będą te "budy" dla przetworników, by to wyglądało i nie brzeczało podczas pracy 12-stek. 33 minuty temu, Daniel B napisał: Tak że przychodzi paczka, wsadzam to wszystko w obudowę i gra. A bierzesz pod uwage to.... że właśnie Nie wiesz (bo nie mozesz tego wiedzieć) jak to może zagrać! 35 minut temu, Daniel B napisał: masz może namiar na jakieś fajne gotowe zestawy? Ze zwrotnicami, kondensatorami itd. Dlatego moim zdaniem warto poczytać wątki (zagraniczne też) gdzie ktoś użył danego kit-u i opisuje wrażenia. Wiadomo ze to tyle mowi co prawue nic, bo inna akustyka itp. Ale ogólny zarys co do poprawności dzialania ukladu jednak jest A że w DIY o to chodzi by wskoczyć do "zimnej wody"... heh... pozdr. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts