Piootrek Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 (edytowany) Witam. Kupiłem niedawno kolumny i chciałem fabryczne zworki zastąpić kablem głośnikowym Chord Clearway X, który biedzie biegł od wzmacniacza przez jeden zacisk aż do drugiego tak jak na zdjęciu poniżej. To chyba będzie najlepsze rozwiązanie? Zastanawia mnie umiejscowienie podkładki. Na górnych zaciskach pokazane są dwa sposoby umiejscowienia jej: Gdy będzie ona na dole to góra podkładki będzie powyżej dołu otworu w śrubie. Wtedy opierając się na niej przewód przechodziłby prze śrubę w powietrzu.. Sygnał audio będzie szedł przez podkładkę do śruby. Jednak gdybym dał podkładkę na górze to kabel głośnikowy dotykałby dołu otwory śruby, dołu podkładki miedzianej więc powinna być większa powierzchnia docisku. Tylko wydaje mi się, że to nie jest po myśli producenta. A Wy jak uważacie? Dalibyście tą podkładkę na górze czy jednak powinna być na dole? Pozdrawiam Piotr Edytowano 13 lutego 2022 przez Piootrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolodziejski Napisano 13 lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Ważne aby był solidnie dokręcony, a miejsce podkładki raczej pomijalne. I tak prąd popłynie w miejscu pierwszego styku. Dlatego eksperymentuj sobie po kilku dniach, jeśli chodzi o to czy najpierw Chord wchodzi sekcje basu, czy też najpierw w sekcje wysokich ( zacisków) przy niektórych kolumnach jest to mocno słyszalne bo zmienia się nieco balans tonalny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piootrek Napisano 13 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 lutego 2022 Dzięki kolodziejski za odpowiedz. To raczej wybiorę z podkładką u góry. Wtedy kabel będzie bezpośrednio dotykał śruby. O tych wariantach wchodzenia przewodów już zdążyłem poczytać na forum. Zazwyczaj dźwięk był lepszy jak kable były połączone w pierwszej kolejności do sekcji basowej. Ale nie zaszkodzi samemu spróbować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolodziejski Napisano 14 lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 lutego 2022 Co kto lubi, bywa że niskotonowe zjadają sporo prądu i góra umyka, więc warto eksperymentować;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piootrek Napisano 15 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 Na razie tak podłączyłem. Od wzmacniacza aż do końca tylko jeden kabelek. Jest pięknie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 1 godzinę temu, Piootrek napisał: Na razie tak podłączyłem. Od wzmacniacza aż do końca tylko jeden kabelek. Jest pięknie Witaj, Czy na dolnych gniazdach jest dojście do miedzi? Czy ten przewód idzie przez dolne terminale i na górnych jest dopiero obrany z izolacji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piootrek Napisano 16 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2022 6 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Witaj, Czy na dolnych gniazdach jest dojście do miedzi? Czy ten przewód idzie przez dolne terminale i na górnych jest dopiero obrany z izolacji? Jest minimalnie szerzej niż podkładki, dlatego nie widać miedzianego przewodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 lutego 2022 16 godzin temu, Piootrek napisał: Jest minimalnie szerzej niż podkładki, dlatego nie widać miedzianego przewodu. Trochę dziwna ta kombinacja kabla. Sugerowałbym Ci podłączyć : albo pod górne bądź dolne terminale - niezależnie lub zastosować bi-wiring ale to rozwiązanie zmieni bardzo kosmetycznie cokolwiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts