1Ender Napisano 28 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 17 godzin temu, SIpo napisał: Ostatni głośnik się klei. Pierwszy maluję. Dokupiłem magnes neodymowy do driverów, w efekcie bas niżej schodzi. Niedługo kończę projekt i prawdopodobnie zacznę następny. Jaki jest całkowity koszt budowy dwóch kolumn wliczając wszystkie materiały z farbami włącznie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 28 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 kwietnia 2022 Za materiały typu: sklejka + pocięcie na wymiar, kit, farby, lakier, pianka, papier ścierny itd. zapłaciłem około 1k. Doliczając głośniki, przewody, złączki, magnesy itd. 1500 zł za całość. Nie kupiłem jeszcze wełny do wygłuszenia komory głośnikowej. Dla ścisłości: wszystkie zakupy robiłem w UK a ceny na pewno się różnią w zależności od miejsca zakupu. Myślę że w Polsce będzie taniej. Robię właśnie odsłuch. Brakuje wysokiej góry, jak się można było spodziewać. Martwiłem się czy aby bas zejszie odpowiednio nisko ale zupełnie niepotrzebnie:) Środek jest miodny, wiolączela brzmi niesamowicie. Dla zrealizowania projektu kupiłem sporo różnych narzędzi a część pożyczyłem. Tego nie wliczam do kosztów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 16 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2022 Prawie skończyłem kolumny, prawa potrzebuje jeszcze warstwe lakieru, po za tym są gotowe. Po kilku godzinach odsłuchu mogę powiedzieć coś niecoś o brzmieniu. Nie są to głośniki uniwersalne, mają swój specyficzny charakter. Dzwięk jest "duży", bezpośredni, szeroka scena, bardzo analityczne brzmienie, co ma swoje zalety ale też wady. Słychać wszelkie niedoskonałości w nagraniu. Dobrze brzmią wokale, pianino, smyczki ale też elektronika. Do jazz-u się moim zdaniem nie nadają, miotełki na talerzach to porażka, syki i szumy. Tutaj słychać braki w górnych pasmach, może kiedyś przetestuję w połączeniu z dodatkowym tweeterem. Ogólnie jestem z projektu zadowolony, tym bardziej że wykonałem je w wolnej chwili, przy okazji remontu w domu. Pozdrawiam 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 maja 2022 Udostępnij Napisano 16 maja 2022 Jaka wysokość kolumn? Prezentuja się super👍 grtatuluje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 16 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 maja 2022 35 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Jaka wysokość kolumn? Prezentuja się super👍 grtatuluje Dzięki! Wymiary: 1200x500x340mm waga: 30kg/sztuka 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts