Michał Rytych Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2022 (edytowany) Witam wszystkich, będę zobowiązany za poradę. Dostałem od rodziny radio którego używał mój dziadek. Chciałem przywrócić go do działania w oryginale ale osoba która podjeła się tego nie potrafi sobie dać z tym rady i twierdzi że nie jest to możliwe. Zależy mi na uratowaniu tej rzeczy, dam do odnowienia samą skrzynkę i chciałbym zamocować w środku zamiast oryginalnego głośnika nowoczesny odpowiednik + niewielki wzmacniacz z obsługą BT. Pozostały srodek z lampami i całą resztą ma pozostać. Wewnątrz skrzynki wyprowadzę sobie napięcie 220v oraz zachowam oryginalny włącznik prądu + oświetlenie. A więc po przekręceniu gałki zapali się oświetlenie i poda napięcie. Cudownie było by też sterować głosnością przy zachowaniu orginalnego potencjometra ale nie mam pojęcia jak to zrobić i nie wiem czy to będzie możliwe. Nie jestem elektronikiem. Proszę o poradę co zamocować w środku. Chciałbym aby grało przyzwoicie ale audiofilem nie jestem. Chciałem przeznaczyć na to budżet około 1 tyś zł. Ale jeżeli jest on absurdalnie wysoki lub odwrotnie, niedoszacowany to jestem elastyczny. Z góry dziękuję. Michał. Edytowano 1 kwietnia 2022 przez Michał Rytych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Dźwięk lamp jest wyjątkowy. Nie ruszaj nic. To klasyk, który będzie tylko drożał. Za 20 lat może być wart dużo więcej. @elektron6. A Ty co byś zrobił? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Trudny temat i trudna decyzja To co podnosi wartość radia to na pewno sentyment, iż jest sprzęt po rodzinie zatem z jednej strony warto ale z drugiej strony niestety sentymenty kosztują... Aby uruchomić radyjko trzeba zrobić generalkę a to zajmie kilkadziesiąt godzin + trochę części zamiennych. Czy przerabiać na współczesność? Przeróbka na pewno odbierze oryginalny klimat ale z drugiej strony sprzęt może być bardziej uniwersalny. Czy ten model można rozpatrywać jako inwestycja? Zdecydowanie nie. Jest to niski model z końca lat 50-tych produkcji jak widzę coś pokroju RFT. Niestety jest to wersja mono (wzmacniacz) i mono radiówka UKF. UKF do 100Mhz. Tego typu odbiornik, sprawny i ładną obudową można kupić juz za....200 zł. Gdyby był to jakiś wysoki model SABA, pełno stereo - wtedy też taki model ma większą wartość choć i tego typu średnie modele można kupić za 700-800 zł. W wersji stereo można podłączyć zewnętrzne źródło i mamy całkiem fajnie grający wzmacniacz lampowy. Wersje stereo były tez w konfiguracji PP na przykład 2x EL95 a to już miało te 8-9W. Całkiem dobre rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts