Finerto Napisano 8 kwietnia 2022 Napisano 8 kwietnia 2022 (edytowany) Mam prośbę o pomoc w skomponowaniu zestawu stereo z następujących elementów: 1) kolumny JBL XTi100 (150/250w, 6 ohmy, 30-22000Hz) 2) kolumny Heco Signature Front (100/200w, 4 ohmy, 30-30000Hz) 3) wzmacniacz NAD t751 (70w, 8 ohmy, 5-20000Hz) 4) wzmacniacz Yamaha dsp-a1 (110w, 8 ohmy, 20-20000Hz) To mam na stanie i zastanawiam się czy uda się z tego zbudować jakiś sensowny zestaw. W nawiasach podałem podstawowe parametry (mam nadzieję, że się nie pomyliłem). Do NADa mam jeszcze odtwarzacz CD 515. Jeśli nic się z tego nie da zbudować, to co powinienem zostawić i co dokupić, żeby mieć w miarę dobry zestaw? Wokół czego zbudować zestaw (wokół kolumn czy wzmacniacza)? Dodam jeszcze, że w kwestii sprzętu audio jestem laikiem. Edytowano 8 kwietnia 2022 przez Finerto Dodanie zdjęć Odpisz, cytując
lysy Napisano 8 kwietnia 2022 Napisano 8 kwietnia 2022 To są amplitunery KD niestety. Można oczywiście podłączyć kolumny pod ( speaker front P i L ) i zobaczysz czy będziesz zadowolony z brzmienia. Odpisz, cytując
Finerto Napisano 8 kwietnia 2022 Autor Napisano 8 kwietnia 2022 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: To są amplitunery KD niestety. Można oczywiście podłączyć kolumny pod ( speaker front P i L ) i zobaczysz czy będziesz zadowolony z brzmienia. Amplituner KD tzn. amplituner kina domowego? A możesz coś powiedzieć o tych kolumnach? Jaka jest ich jakość, z jakiej są półki (niskiej, średniej, wysokiej)? Warto szukać pod nie wzmacniacza czy lepiej kupić wszystko nowe? Czy te kolumny nie uszkodzą się współpracując z tymi amplitunerami (biorąc pod uwagę rozbieżność w mocy i impedanacji? Odpisz, cytując
crazy_fly Napisano 8 kwietnia 2022 Napisano 8 kwietnia 2022 Posiadam Yamaha DSP-A5 ( 20lat- pierwszy właściciel, nie bita ). Jak wciśniesz przycisk "effect" to będziesz się przełączał między trybami dzwięku, aż dojdziesz do opcji effect off. Przesłuchaj to co masz i zastanów się czy Ci czegoś brakuje. Wydać pieniądze łatwo, ale nie zawsze przyniesie to oczekiwany efekt. Odpisz, cytując
lysy Napisano 9 kwietnia 2022 Napisano 9 kwietnia 2022 (edytowany) 22 godziny temu, Finerto napisał: Amplituner KD tzn. amplituner kina domowego? Dokładnie tak. 22 godziny temu, Finerto napisał: A możesz coś powiedzieć o tych kolumnach? Jaka jest ich jakość, z jakiej są półki (niskiej, średniej, wysokiej)? Nie znam kolumn i nie będę wprowadzał w błąd. 22 godziny temu, Finerto napisał: Warto szukać pod nie wzmacniacza czy lepiej kupić wszystko nowe? Ja bym wybrał wzmacniacz stereo, zamiast amplitunera KD, ale pamiętaj, wybierasz dla siebie. 22 godziny temu, Finerto napisał: Czy te kolumny nie uszkodzą się współpracując z tymi amplitunerami (biorąc pod uwagę rozbieżność w mocy i impedanacji? To zależy jak głośno będziesz grał, a z tego co widzę, impedancja nie jest przeszkodą i można kolumny podłączyć do w/w amplitunerów. Edytowano 9 kwietnia 2022 przez lysyrafal Odpisz, cytując
S4Home Napisano 11 kwietnia 2022 Napisano 11 kwietnia 2022 Kolego Ty ten sprzet masz. W złej kolejności do nas napisałeś. Najpierw powinieneś wszystko podłączyć i sprawdzić sam w swoim pomieszczeniu. Yamaha + jedne potem drugie kolumny, potem zmiana na NAD i wtedy piszesz nam wnioski jesli nadal sam nie potrafisz podjąć decyzji. To sa te Heco z drewnianymi boczkami? Piotr Odpisz, cytując
Recommended Posts