Gatsby Napisano 3 maja 2022 Napisano 3 maja 2022 Wzmacniacz chciałbym ustawić na szafce rtv, na której stoi tv na sonosie. Mam dwa wolne miejsca po bokach o wym. 52x42cm oraz wys. 10cm (blokuje mnie tv - na zdjęciu wyżej jest to widoczne). Taga mieści się idealnie na szafce obok tv. Odpisz, cytując
lysy Napisano 3 maja 2022 Napisano 3 maja 2022 Teraz wszystko jasne i tym miejscu będzie swobodny przepływ powietrza. Ze wzmacniaczy, które tam wejdą warto posłuchać np: Argon Audio SA1 Rotel A10 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 4 maja 2022 Napisano 4 maja 2022 Dnia 3.05.2022 o 00:25, Gatsby napisał: 1. Czy w cenie ok. 2000zł. znajdę coś lepszego niż taga? np. Cambridge Audio AXA35, NAD C316 BEE V2 (niestety wysokość do 9cm, lub wym. podobny do tagi) Ogranicza cię wielkośc a nie budżet. W uzywanych masz szeroki wybor w tej cenie Dnia 3.05.2022 o 00:25, Gatsby napisał: 2. Warto zainwestować w urządzenie streamingowe do tagi, czy nie odczuję różnicy w jakości? (muzyka z iphone po bluetooth tidal/spotify; wkurzające jest to że słyszę wszystkie powiadomienia z telefonu na głosnikach podczas słuchania muzyki) warto. Masz tanie odtwarzacze a dobre. Uzywane Sonosy. Nowe Wiim mini , IeAST M 30 PRO Dnia 3.05.2022 o 00:25, Gatsby napisał: 3. Kabel głośnikowy przy takim zestawie ma znaczenie? Czy po prostu kupić kabel głośnikowy MIEDŹ OFC 2x2,5 mm HQ i będzie wystarczający? Kup PRO CAB LS 25, Oehlbacha, Van Domme. Za kabel dasz 50 zł i masz świety spokoj Dnia 3.05.2022 o 00:25, Gatsby napisał: 4. W głośnikach wysokotonowych słyszę delikatny szum, jest to normalne? Bez żadnego źrodła? No to nie powinno tak być. Zmień na chwilę sprzęt do innego gniazdka. Piotr Odpisz, cytując
Demon_Cleaner Napisano 26 marca 2024 Napisano 26 marca 2024 (edytowany) Cześć, podepnę się pod wątek, żeby nie spamować. Uwaga, będzie post z wymaganiami jak za 15k, z budżetem 3,5k 😉 Szukam raczej niewielkich kolumn podstawkowych, które nie będę ani jazgotliwe, ani nie będą zamulać i będą dobrze komponować się z HTR-1000CD (V.2/V.3). Nie muszą być super-neutralne, a jeżeli będą miały swój charakter, to wolę aby szły w stronę delikatnego ocieplenia, niż jasności. Wolę muzykalność od analityczności. Świetnie, jeżeli mimo wszystko będą miały nienajgorszą rozdzielczość i scenę. Słucham różnych gatunków muzycznych, więc dobrze by było, gdyby były pod tym względem uniwersalne. Rozumiem, że to trudne, ale byłoby idealnie, gdyby radziły sobie zarówno w różnorakich odmianach elektroniki, basowym trip-hopie, jazzie, jak i (szczególnie) metalu. Będą więc w dużej mierze wykorzystywane do słuchania muzyki brudnej, gęstej, skomplikowanej i w ~70% przypadków zupełnie nie-audiofilskiej (chyba, że gust mi się zmieni, co jest możliwe – wtedy proporcje się odwrócą). Górę widziałbym bez sybilantów, zaznaczoną, ale niekoniecznie jasną, może być nawet trochę zaokrągloną. Średnica jest dla mnie ważna, chciałbym, żeby wokale i gitary wybrzmiewały prawidłowo i miały trochę „ciała”. Nie ukrywam, że potrzebuję czegoś, co mimo swoich niewielkich rozmiarów będzie miało choć trochę żywiołowego „kopa”. Tak, dobry jakościowo i ilościowo, kontrolowany i szybki bas byłby bardzo mile widziany. Szczególnie, że w dwóch przeczytanych przeze mnie recenzjach HTR-1000CD pojawiła się informacja o tym, że „bas jest mało zróżnicowany” (cokolwiek to znaczy). Pomieszczenie odsłuchowe ma ok. 11 m2. Rozumiem, że jest to overkill, ale co, mam słuchać muzyki z CD, albo winyli na biurkowych Creative’ach jak zwierzę? 🙂 Maksymalny rozstaw głośników na standach to 1,90 m. Odsłuchy będą miały miejsce w odległości maksymalnie 0,8-1,5 m od głośników. Dobrze więc, gdyby kolumny sprawdzały się także przy odsłuchach bliskiego pola i na niskich poziomach głośności (szanuję swoich sąsiadów). Głośniki będą stały ok 20 cm od okiennych kotar. W przyszłości być może uda mi się je przenieść do większego pokoju (ok. 20 m2), ale to dopiero po remoncie. Budżet na głośniki: 1000 – 2000 zł. Rozważałem najróżniejsze opcje Przekopałem się przez miliard testów i w końcu zatoczyłem pełne koło ograniczając wybór do Heco Aurora 300, albo Indiana Line Tesi 261. Oczywiście jestem otwarty na inne sugestie w podanym przedziale cenowym. Co sprawdzi się najlepiej w tych warunkach odsłuchowych z Tagą-1000CD i przy wymienionych gatunkach muzycznych? Edytowano 26 marca 2024 przez Demon_Cleaner Odpisz, cytując
Demon_Cleaner Napisano 2 kwietnia 2024 Napisano 2 kwietnia 2024 Pojawił się nowy pomysł w postaci Kefów Q150. Z całą pewnością są to głośniki inne niż Heco Aurora 300, ale podobno świetnie nadają się do cichych odsłuchów bliskiego polu. Byłbym kupiony, gdyby nie treble... Jak wynika z Waszego doświadczenia, mogą mi przeszkadzać? https://www.youtube.com/watch?v=_gSQUFY-Mkg Odpisz, cytując
Recommended Posts