Skocz do zawartości

Kino do 3500zl

Cichy85

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No i gdzie je chcecie dać? Bo one działają rozproszonym dzwiekiem na boki.

to juz ustaliłem we wcześniejszej części tego posta ;)

1 minutę temu, PanKlor napisał:

Jak odizolujesz je podkładka filcowa, bez kleju to nic się obudowom nie stanie. Odizolujesz je dodatkowo od mebla więc to akurat dzwieku nie popsuje. Stawianie ich na półce wprowadzi jednak dodatkowe odbicia, które raczej nie były przewidziane przez projektanta.

super, dzięki za poradę :)

• 2 months later...
Dnia 21.03.2025 o 14:27, eflymann napisał:

Wiitam,

takie pytanko, czy denon avr1800h pociagnie system 5.1.2 zbudowany na monitor audio bronze 200, c150, 6gfx oraz  6G AMS Dolby Atmos  w pomieszczeniu około 20m2? czy jednak celować w 2800?

pociągnie bez problemu.

Rozumiem że ten model AMS dajesz na sufit?

Dnia 21.03.2025 o 14:27, eflymann napisał:

czy jednak celować w 2800?

czasem jst na niego dobra cena. Albo na model S970. Jesli rożnica jest 200 zł to wtedy warto dołożyć.

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

pociągnie bez problemu.

Rozumiem że ten model AMS dajesz na sufit?

czasem jst na niego dobra cena. Albo na model S970. Jesli rożnica jest 200 zł to wtedy warto dołożyć.

dzięki za odpowiedz,

amsy beda gornymi przednimi docelowo

16 godzin temu, PanKlor napisał:

@eflymann nie ma czegoś takiego jak górne przednie w 5.1.2. Montując jedną parę glośników sufitowych należy ją umieścić nad słuchaczem, delikatnie z przodu a nie tak jak kiedyś nad głośnikami frontowymi. 

dokłądnie masz rację

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Na, nie W

A ok. To co innego niż Atmos. Rozumiem

Czyli starszy dobry Pro Logic IIz a nie Atmos.

włąśnie czegoś takiego chcę spróbować  :)

45 minut temu, eflymann napisał:

włąśnie czegoś takiego chcę spróbować

Pro Logic IIz? Po co? To system upmixujący (nie dekodujący) z 2009r, prehistoria w dobie obecnych kodeków z dźwiękiem obiektowym. Moja rada... Nie rób głupot. Dołóż ewentualnie z tyłu drugą parę sufitowych głośników  (5.1.2), ale to już droższy amplituner będzie.

22 godziny temu, eflymann napisał:

włąśnie czegoś takiego chcę spróbować  :)

kiedyś to było bardziej popularne.

21 godzin temu, Butler napisał:

Pro Logic IIz? Po co? To system upmixujący (nie dekodujący) z 2009r, prehistoria w dobie obecnych kodeków z dźwiękiem obiektowym. Moja rada... Nie rób głupot. Dołóż ewentualnie z tyłu drugą parę sufitowych głośników  (5.1.2), ale to już droższy amplituner będzie.

Ale to wbrew pozorom dawalo fajny efekt. Znajomy to miał na Cantonach i bardzo sobie chwalił.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

kiedyś to było bardziej popularne.

Ale to wbrew pozorom dawalo fajny efekt. Znajomy to miał na Cantonach i bardzo sobie chwalił.

Dnia 25.03.2025 o 09:01, Butler napisał:

Czytałem, że to może być całkiem fajna alternatywa dla ustawienia atmosa jak nie da się walnąć glosnikow w suficie 

To nie jest żadna alternatywa do Atmosa. Alternatywą jest DTS-X oraz ewentualnie AURO3D. To są kodeki dźwięku obiektowego umieszczonego w ścieżce audio. Efekty w pełni odzwierciedlają zamysł producenta filmu, w dobrze rozstawionym systemie kina możesz doświadczyć kierunek ruchu samolotu, padający deszcz itd.

Pro Logic IIz to zwykły upfirng który z podstawowego AC3 5.1 sztucznie tworzy kanały przednie górne górne by polepszyć wrażenie przestrzenności.

1 godzinę temu, Butler napisał:

To nie jest żadna alternatywa do Atmosa. Alternatywą jest DTS-X oraz ewentualnie AURO3D. To są kodeki dźwięku obiektowego umieszczonego w ścieżce audio. Efekty w pełni odzwierciedlają zamysł producenta filmu, w dobrze rozstawionym systemie kina możesz doświadczyć kierunek ruchu samolotu, padający deszcz itd.

Pro Logic IIz to zwykły upfirng który z podstawowego AC3 5.1 sztucznie tworzy kanały przednie górne górne by polepszyć wrażenie przestrzenności.

chodzi mi tylko o ustawienie głośników

1 godzinę temu, Butler napisał:

Ale babola strzeliłem, fakt :)

Atmos przy x.x.2 jest nad głową, przy x.x.4 jest z przodu i z tyłu. Zrobisz jak uważasz, chyba już zdecydowałeś.

zgadzam się z Tobą, niestety chwilowo warunki mam jakie mam, ale w perspektywie paru lat gdy wjedzie remont postaram sie pójść bardziej książkowo - jakkolwiek dziękuję za rady, każda cenna

19 godzin temu, eflymann napisał:

Czytałem, że to może być całkiem fajna alternatywa dla ustawienia atmosa jak nie da się walnąć glosnikow w suficie 

Nie. Tu się nie zgodzę. To nie jest alternatywa dla Atmosa. To inny rodzaj budowania przestrzeni,

Daje efekty, jest całkiem spoko i swego czasu to było popularne ale to nie alternatywa.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie. Tu się nie zgodzę. To nie jest alternatywa dla Atmosa. To inny rodzaj budowania przestrzeni,

Daje efekty, jest całkiem spoko i swego czasu to było popularne ale to nie alternatywa.

i na to całkiem spoko właśnie liczę :)

Edytowano przez eflymann