Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Powoli przymierzam się do kolejnej rozbudowy mojego systemu a mianowicie zakupu projektora KD. Urządzenie planuję podwiesić pod sufitem w odległości ok 3 m od ekranu. Docelowa przekątna obrazu to przedział 70-90". Wielkość pomieszczenia ok 20 m2. Źródłem obrazu będzie odtwarzacz blu-ray - interesuje mnie wykorzystanie projektora głównie do filmów (ewentualnie do zdjeć).
I tu pojawia się flagowe pytanie - HD ready czy full HD? Aktualnie projektory HD 720p mozna kupić już w przystepnych cenach - np Benq W500 < 3000 zł, podczs gdy model wyżej tego samego producenta W5000 kosztuje już 10000 zł!
Przy tak dużej róznicy w cenie wybór wydaje się być oczywisty, jednak powstaje dylemat, czy jednak nie będzie różnicy w jakości obrazu przy takiej przekątnej ekranu. Może ktoś z Was miał podobne dylematy. Proszę o podpowiedzi, tak abym przed konkretnym zakupem miał już specyzowany pogląd.

Napisano
Kwestia ile materiału masz w Full HD ile w 720 a ile w SD ?
Kwestia czy stać Ciebie na projektor naprawde już dobry w cenie 7-10tyś nie wspominając o ekranie który jak jest dobry wyciąga piękny obraz.
Nawet jak bedziesz miał projektro za 10tyś cały efekt może zepsuć kiepski ekran.
Napisano
Na przekątne rzędu 70"-90" moim zdaniem przy dzisiejszych cenach lepiej kupić 720p jeśli budżet pozwala na wydtek rzędu 10000 to wiadomo gdzie pada wybór ale patrząc na to z ekonomicznego punktu widzenia to raczej się nie opłaca. Ja także zastanawiam się nad projektorem i tak naprawdę, mam go już wybranego Panasonic PT-AX200 prawdopodobnie najlepszy 720p na rynku (a oto potwierdzenie http://whathifi.com/Review/Panasonic-PT-AX200E/ ), nawet żaden InFocus mu nie dorównuje o Benq nie wspominając. Ja prawdopodobnie zdecyduję się właśnie na Panasonica + jeśli chodzi o ekran to myśle że dobrym rozwiązaniem jest coś takiego http://www.diytheatre.com/ (cena/jakość chba najlepsza na rynku jeśli chodzi o powierzchnie do wyświetlania).