TsTMati Napisano 2 czerwca 2022 Napisano 2 czerwca 2022 Witam. Na początku chciałem zaznaczyć że jestem nowy w tym temacie . Mam pytanie czy jeżeli mam standardowe nagłośnienie w samochodzie to gdy kupie dwa głośniki samochodowe przypuśćmy z innej marki i modelu auta czy mogę je jakoś podłączyć jako dodatkowe głośniki które znajdowały by się powiedzmy w bagazniku ? Odpisz, cytując
Sipo Napisano 2 czerwca 2022 Napisano 2 czerwca 2022 W jakim celu chcesz podłączać dodatkowe głośniki? Odpisz, cytując
TsTMati Napisano 3 czerwca 2022 Autor Napisano 3 czerwca 2022 Mam z przodu normalne a z tyłu takie malusieńkie 3x3 cm max i chciałem sobie zrobić dodatkowe gdzieś w bagażniku żeby lepiej grało bo przednie są dobre ale brakuje tego nagłośnienia z tyłu Odpisz, cytując
karolkos Napisano 10 czerwca 2022 Napisano 10 czerwca 2022 Poprawnie zrobione audio w aucie ma tylko cztery głośniki z przodu: dwa tweetery umieszczone na słupkach lub osłonach lusterek oraz głośniki średniotonowe w drzwiach. Warunkiem żeby to zagrało jest dobre usztywnienie drzwi oraz wyklejenie drzwi matami do tego dedykowanymi. Rzecz jasna można jeszcze umieścić sub w bagażniku, ale przesyci on ilość niskich tonów, choć bywa to przyjemne 😉 Ani w tylnej półce, tym bardziej w tylnych drzwiach według prawideł car audio nie powinno się żadnych głośników montować, choć o dziwo w większości aut ma seryjnie głośniki montowane są w tylnych drzwiach. Zaręczam że poprawnie zaimplementowany dobry woofer w przednich drzwiach potrafi zatrząść budą przyjemniej niż sub w bagażniku. Ważną rzeczą jest jeszcze dostarczenie mocy głośnikom. Pojawia się zatem kolejne pytanie czy iść we wzmacniacz, co się wiąże z ciągnięciem osobnej wiązki elektrycznej czy też zasilać samym radiem? Wiązka musi posiadać bezpiecznik i odpowiedni przekrój kabla. I tak zaczyna się zabawa nie mająca końca. Polecam popatrzeć na realizację Michała z Redy z Audiomanufaktury. Gość naprawdę wie co robi. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 16 czerwca 2022 Napisano 16 czerwca 2022 Dnia 10.06.2022 o 20:30, karolkos napisał: Ani w tylnej półce, tym bardziej w tylnych drzwiach według prawideł car audio nie powinno się żadnych głośników montować, Pozwolę sobie nie zgodzić sie z Twoją wypowiedzią. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts