Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Posiadam właśnie ten wzmacniacz i słuchając dźwięku jaki generuje i z głośników i z słuchawek, uderza mnie to ze dźwięk jest trochę mało lampowy i wpadłem na pomysł wymiany lamp . Obecnie są zamontowane  lampy mocy chyba fabryczne tung sol 5881 z brązowymi otokami na dole lampy i sterujace [te mniejsze} 6n1p-ew roczniki lamp 65 71 rok .

Może jakieś sugestie i podpowiedzi ? teraz dźwięk jest trochę jasny i meczący , mógłby być trochę taki bardziej analogowy nazwijmy to .kolumny jbl l 60 , źródło - pliki cyfrowe i daki trzy .

PS. kolumn nie chce zmieniać, może w przyszłości dokupię jakieś podstawkowce........tez bym chętnie Państwa sugestie poznał co do monitorów .

PS. yaqin jest modowany, kondesatory sprzęgające wymienił poprzedni właściciel . i zainstalowane wentylatorki tak gwoli ścisłości.

• 1 month later...
Napisano
3 godziny temu, Kubakk napisał:

Podpowiedź mogła być tylko jedna , zmień wzmacniacz - realnie koszt produkcji tego yaqina to 800-1000zł , czyli para w miarę fajnych lamp sterujących 6sn7 ;)  bez urazy

tak  sobie myslalem ze padnie taka odpowiedz........ to  moja pierwsza lampa = sentyment,------ tylko  ze  jesli kupie drozszy  ktos  popowie ze 8 tysiakow to malo i zmien wzmak na taki za 15 tysiakow , a nie o to chodzi.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 21.07.2022 o 19:05, desmodronik napisał:

Posiadam   własnie  ten  wzmacniacz i słuchajac  dzwieeku  jaki  generuje  i  z  głosnikow  i  z  słuchawek  ,  uderza  mnie  to  ze   dzwiek  jest  troche   mało  lampowy  i  wpdlem  na  pomysł   wwymiany  lamp .  Obecnie  sa  zamontowanee    lampy  mocy  chyba  faabryczne   tung sol  5881  z  brazowymi  otokami  na  dole  lampy  i  sterujace   [te   mniejsze} 6n1p-ew   roczniki  lamp  65  71 rok .

Moze  jakies  sugestie   i  podpowiedzi ?  teraz  dzwiek  jesst  troche  jasny   i  meczacy   ,  mogłby byc  troche   taki   bardzziej   analogowy  nazwijmy  to  .kolumny   jbl  l 60  ,  zrodlo  -  pliki   cyfrowe  i  daki   trzy .

ps  kolumn   nie  chce  zmieniac     ,   moze   w  przysszłosci   dokupie  jakies   podstawkowce........tez   bym   chetnie   Panstwa  sugestie  poznał  co  do   monitorów  .

ps  yaqin  jesst  modowany   kondesatory  sprzegajace  wymienił  poprzedni  własciciel . i  zainstalowane  wentyatorki   tak  gwoli  scisłosci.

Sugestia. Załóż temat na audiostereo w dziale DIY.  Dołącz zdjęcia środka, schemat, opisz modyfikacje, opisz dźwięk jaki jest i jaki chcesz uzyskać. Jest bardzo duża szansa że uzyskasz realną pomoc. Wszystko zależy od konstrukcji wzmacniacza, może być też tak, że wymiana lamp niewiele wniesie. 🙂.

Daj link do tematu na audiostereo.

Pozdrawiam 

Napisano
Dnia 1.09.2022 o 07:12, 1Ender napisał:

Sugestia. Załóż temat na audiostereo w dziale DIY.  Dołącz zdjęcia środka, schemat, opisz modyfikacje, opisz dźwięk jaki jest i jaki chcesz uzyskać. Jest bardzo duża szansa że uzyskasz realną pomoc. Wszystko zależy od konstrukcji wzmacniacza, może być też tak, że wymiana lamp niewiele wniesie. 🙂.

Daj link do tematu na audiostereo.

Pozdrawiam 

o dziekuje za zainteresowanie - ostatnio   k. REGA  zasugerowal wymiane lamp sterujacych   ..u  mnie sa slynne 6n1p-ew z roznych lat .

Dnia 1.09.2022 o 08:49, Audio Autonomy napisał:

możesz pomyśleć o wymianie lamp mocy na 5881 Sovtek. Mają trochę gęstsze i bardziej dociążone brzmienie, a tego chyba szukasz :)

i to jest  juz trop - moj janek gra troche srednicowo wiec  zmiekczenie i  zadymienie srednicy  bylo by ok .ostatnio  eksperymentuje z kolumnami i widac  swiatlo  w ytunelu....

• 4 months later...
Napisano

Dziekuje  za  sugestie  i  polecane  rozwiazania - wymiana  lamp  nie jest  juz  tak  konieczna ,jak  myslałem , eksperymentowałem  z  kolumnami  podłaczałem  po  Janka kilkanascie par  kolumn   a  zagrały    najlepiej     -

phonar  volume 1.1 - posiadam  zmodyfikowane    nowe  obudowy plus  15-20 proc wiekszy litraż , elektryka nie  ruszana ,   bdb  prowadzony  bas  i   przestrzennosc  dwieku.

dali  104  -  zabijaja  skutecznoscia , pieknie   prezentuja  całe  pasmo  , wybitnie  wokale  , znakomicuie tez  graja  z tranzystorami

magnat quantum 603 -  mimo  aluminiowej  membrany  , gonia  dzwiekowo  kolumny  powyzej. choc   skala  dzwieku  troche  mniejsza   jak  to  podstawkowce.

ps -  ostatnio  porównałem   z yaqinem   ,  mingde 34l ,  i   janek  nie ma  sie  czego  wstydzic , choc brzmienie  lamp  w  Mingdzie  jest  bardziej subtelne . janek  brzmi  nieco tranzystorowo  w tym pojedynku.