desmodronik Napisano 21 lipca 2022 Udostępnij Napisano 21 lipca 2022 Posiadam właśnie ten wzmacniacz i słuchając dźwięku jaki generuje i z głośników i z słuchawek, uderza mnie to ze dźwięk jest trochę mało lampowy i wpadłem na pomysł wymiany lamp . Obecnie są zamontowane lampy mocy chyba fabryczne tung sol 5881 z brązowymi otokami na dole lampy i sterujace [te mniejsze} 6n1p-ew roczniki lamp 65 71 rok . Może jakieś sugestie i podpowiedzi ? teraz dźwięk jest trochę jasny i meczący , mógłby być trochę taki bardziej analogowy nazwijmy to .kolumny jbl l 60 , źródło - pliki cyfrowe i daki trzy . PS. kolumn nie chce zmieniać, może w przyszłości dokupię jakieś podstawkowce........tez bym chętnie Państwa sugestie poznał co do monitorów . PS. yaqin jest modowany, kondesatory sprzęgające wymienił poprzedni właściciel . i zainstalowane wentylatorki tak gwoli ścisłości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 23 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2022 czzyli nikt nic nie podpowie .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 23 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2022 Podpowiedź mogła być tylko jedna , zmień wzmacniacz - realnie koszt produkcji tego yaqina to 800-1000zł , czyli para w miarę fajnych lamp sterujących 6sn7 bez urazy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 23 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2022 3 godziny temu, Kubakk napisał: Podpowiedź mogła być tylko jedna , zmień wzmacniacz - realnie koszt produkcji tego yaqina to 800-1000zł , czyli para w miarę fajnych lamp sterujących 6sn7 bez urazy tak sobie myslalem ze padnie taka odpowiedz........ to moja pierwsza lampa = sentyment,------ tylko ze jesli kupie drozszy ktos popowie ze 8 tysiakow to malo i zmien wzmak na taki za 15 tysiakow , a nie o to chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Dnia 21.07.2022 o 19:05, desmodronik napisał: Posiadam własnie ten wzmacniacz i słuchajac dzwieeku jaki generuje i z głosnikow i z słuchawek , uderza mnie to ze dzwiek jest troche mało lampowy i wpdlem na pomysł wwymiany lamp . Obecnie sa zamontowanee lampy mocy chyba faabryczne tung sol 5881 z brazowymi otokami na dole lampy i sterujace [te mniejsze} 6n1p-ew roczniki lamp 65 71 rok . Moze jakies sugestie i podpowiedzi ? teraz dzwiek jesst troche jasny i meczacy , mogłby byc troche taki bardzziej analogowy nazwijmy to .kolumny jbl l 60 , zrodlo - pliki cyfrowe i daki trzy . ps kolumn nie chce zmieniac , moze w przysszłosci dokupie jakies podstawkowce........tez bym chetnie Panstwa sugestie poznał co do monitorów . ps yaqin jesst modowany kondesatory sprzegajace wymienił poprzedni własciciel . i zainstalowane wentyatorki tak gwoli scisłosci. Sugestia. Załóż temat na audiostereo w dziale DIY. Dołącz zdjęcia środka, schemat, opisz modyfikacje, opisz dźwięk jaki jest i jaki chcesz uzyskać. Jest bardzo duża szansa że uzyskasz realną pomoc. Wszystko zależy od konstrukcji wzmacniacza, może być też tak, że wymiana lamp niewiele wniesie. 🙂. Daj link do tematu na audiostereo. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 @desmodronik możesz pomyśleć o wymianie lamp mocy na 5881 Sovtek. Mają trochę gęstsze i bardziej dociążone brzmienie, a tego chyba szukasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 4 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2022 Dnia 1.09.2022 o 07:12, 1Ender napisał: Sugestia. Załóż temat na audiostereo w dziale DIY. Dołącz zdjęcia środka, schemat, opisz modyfikacje, opisz dźwięk jaki jest i jaki chcesz uzyskać. Jest bardzo duża szansa że uzyskasz realną pomoc. Wszystko zależy od konstrukcji wzmacniacza, może być też tak, że wymiana lamp niewiele wniesie. 🙂. Daj link do tematu na audiostereo. Pozdrawiam o dziekuje za zainteresowanie - ostatnio k. REGA zasugerowal wymiane lamp sterujacych ..u mnie sa slynne 6n1p-ew z roznych lat . Dnia 1.09.2022 o 08:49, Audio Autonomy napisał: możesz pomyśleć o wymianie lamp mocy na 5881 Sovtek. Mają trochę gęstsze i bardziej dociążone brzmienie, a tego chyba szukasz i to jest juz trop - moj janek gra troche srednicowo wiec zmiekczenie i zadymienie srednicy bylo by ok .ostatnio eksperymentuje z kolumnami i widac swiatlo w ytunelu.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 września 2022 Udostępnij Napisano 5 września 2022 Daj znać jeżeli uda Ci się sprawdzić te lampy mocy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 5 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 Dziekuje za sugestie i polecane rozwiazania - wymiana lamp nie jest juz tak konieczna ,jak myslałem , eksperymentowałem z kolumnami podłaczałem po Janka kilkanascie par kolumn a zagrały najlepiej - phonar volume 1.1 - posiadam zmodyfikowane nowe obudowy plus 15-20 proc wiekszy litraż , elektryka nie ruszana , bdb prowadzony bas i przestrzennosc dwieku. dali 104 - zabijaja skutecznoscia , pieknie prezentuja całe pasmo , wybitnie wokale , znakomicuie tez graja z tranzystorami magnat quantum 603 - mimo aluminiowej membrany , gonia dzwiekowo kolumny powyzej. choc skala dzwieku troche mniejsza jak to podstawkowce. ps - ostatnio porównałem z yaqinem , mingde 34l , i janek nie ma sie czego wstydzic , choc brzmienie lamp w Mingdzie jest bardziej subtelne . janek brzmi nieco tranzystorowo w tym pojedynku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts