Skocz do zawartości

pierwsze pomiary w kinie (REW+UMIK1) i jestem nieco w szoku :-)

tomw

Recommended Posts

Uruchomiłem w końcu REWa i UMIK1 do pierwszych pomiarów i nieco mi szczeka opadła z wrażenia, mierząc SPL 🙂 Specyfikacja THX mówi o 85dB ciągłego poziomu dźwięku i możliwości skoku do 105dB bez słyszalnych zniekształceń, w kinie referencyjnym 🙂 U mnie sam dialog jest na poziomie 95dB, dialog z podkładem muzycznym to 105dB i dochodzi do 120dB przy dużych akcjach, w świetnej jakości 🙂 W sensie nie na MAXA, a tak jak czasem oglądam 🙂

Miałem oczywiście świadomość ze jest bardzo dynamicznie i ze dźwięk jest potężny, ale nie mając żadnego punktu odniesienia, nie spodziewałem się ze jest aż tak głośno 🙂 Tego oczywiście nie da się odczuć z tego filmiku na YT ani jakości z jaka to gra, bo to jak lizanie cukierka przez papierek 🙂 Ale dla porównania wspomnę ze 120dB to startujący odrzutowiec z 20m, więc jest to na prawdę na prawdę głośno a jakość jest znakomita 🙂

Co mnie zaskakuje najbardziej to to ze było u mnie już z 10 osób w kinie, w większości laicy i nikt jeszcze nie powiedział ze jest za głośno, nawet osoby 60+ 🙂 Zawsze pytam czy ma być głośno czy bardzo głośno każdego odwiedzającego, i każdy mówi (ze strachem w oczach czasem) ze poprosi tylko głośno :D Ja ustawiam na poziom w którym testowałem kino, czyli taki jak na załączonym filmiku (bardzo głośno) i jeszcze nikt nie poprosił aby ściszyć 🙂 W sensie ja jestem maniakiem dynamiki i basu, ale mowie o normalnych ludziach 🙂

Tak więc takie są jak na razie rezultaty kina zrobionego w 100% „na ucho”, dopiero teraz będę robił pomiary zainstalowanej akustyki i ewentualne poprawki, nie była jeszcze tez robiona kalibracja Dirac Live 🙂 Az boje się pomyśleć co będzie jak to wszystko skończę :D W obecnej chwili jestem BARDZO zadowolony 🙂

https://youtu.be/-1Oqz9MCGy4