Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Jestem posiadaczem odtwarzacza sacd pioneer PD 50 AE. Generalnie Jestem z niego zadowolony choć ma jeden mankament. Dość głośno pracuje mechanizm odczytu gdy w szufladzie jest płyta sacd. Przy zwykłych płytach cd tego problemu nie ma. Lubię słuchać muzyki poważnej i przy cichszych fragmentach słychać jego pracę. Czy to normalne. Moja leciwa yamaha cd s1000 pracuje cicho na SCADach. Czy to wina mechanizmu i powinienem oddać do serwisu? Mieszkam na Mazowszu a serwis pioneera w Gdyni jakoś nie ufam kurierom i boję się że taka wyprawa może odtwarzaczowi bardziej zaszkodzić. 

Pozdrawiam Sławek 

Napisano

Prawdopodobnie będzie to za sprawą różnicy w mechaniźmie pomiędzy tym Pioneerem a Yamahą, bo z tego co pamiętam (aczkolwiek nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd) to prędkość obrotowa CD i SACD była nieco inna i być może tutaj jest ten problem, że przy mniejszej prędkości jest ok i nie przeszkadza w odsłuchu, a przy większej może się już pojawiać jakiś przydźwięk. CD na pewno ma 500 obr/min na początku płyty i 200 obr/min pod końcu, ale nie pamiętam jak było to przy SACD, jak znajdę tą informację to Ci napiszę, chyba że ktoś mnie wcześniej uprzedzi :) 

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Prawdopodobnie będzie to za sprawą różnicy w mechaniźmie pomiędzy tym Pioneerem a Yamahą, bo z tego co pamiętam (aczkolwiek nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd) to prędkość obrotowa CD i SACD była nieco inna i być może tutaj jest ten problem, że przy mniejszej prędkości jest ok i nie przeszkadza w odsłuchu, a przy większej może się już pojawiać jakiś przydźwięk. CD na pewno ma 500 obr/min na początku płyty i 200 obr/min pod końcu, ale nie pamiętam jak było to przy SACD, jak znajdę tą informację to Ci napiszę, chyba że ktoś mnie wcześniej uprzedzi :) 

Bardzo dziękuję i czekam informację 🙂