Patrykaudio Napisano 15 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2022 Witam serdecznie Mam nadzieje ze dobry dział na takie zagmatwane pytanie Otóż zastanawiam się nad tym jaka konfiguracje sprzętu wybrać, jaka drogę obrać, do brzegu Przymierzam się do zakupu kolumn podstawowych Elac debut 2.0 b6.2 które chce umieścić w salonie 18m2, maja służyć do nagłaśniania filmów oraz do słuchania muzyki (gatunek MIX) Filmy będą odtwarzane z Netflixa a muzyka z Tidala Mocno zastanawiam się czy wybrać zwykły wzmacniacz stereo + DAC który będę mógł podłączyć do TV (najlepiej HDMI żeby się wszystko razem włączało, ale nie jest to jakiś priorytet) czy wzmacniacz sieciowy z wbudowanym DACiem Czy tez może amplituner kina domowego Jak by tego było mało w innym pomieszczeniu mam kolumny Mission MX5 (one będą służyły tylko i wyłącznie do słuchania muzyki z Tidala wiec pomyślałem sobie że zamiast kupować do nich osobny wzmacniacz podłączę je pod ten sam z salonu na zasadzie multi room ale to już chyba tylko amplituner kina domowego mi zostaje Generalnie zależy mi na funkcjonalności żeby podczas oglądania filmu odpalanie sprzętu nie zajmowało 15 min ale nie ukrywam że oczekuje też dobrej jakości dźwięku… Jak widać po moim zapytaniu jestem dość mocno początkującym ale mam nadzieje że z wasza pomocą uda mi się coś kupić. Co do kupowania to raczej sprzęt używany budżet £200/250 mieszkam w UK sprzętu będę szukał na ebay bądź na fb, ewentualnie mogę za jakiś czas coś dokupić (np mogę przez jakiś czas słuchać muzyki z TIDAL na TV a za jakiś czas dokupić DAC/odtwarzacz sieciowy żeby jakość muzyki była lepsza…) Bede wdzięczny za pomoc w nakierowanie mnie w którą stronę iść oraz za modele sprzętu na który warto zwrócić uwagę w moim przypadku Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2022 To fajne kolumny. W UK może uda Ci się upolować dobre ceny na Audiolaba, Cambridge. Nie wiem natomiast czy w takiej cenie znajdziesz coś z Multiroom. Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykaudio Napisano 16 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2022 Dziękuje za odpowiedz zmieniłem budżet na £450£500 moim faworytem na ten moment jest OBKYO TX8270 niestety jest niedostępny w UK a w Polsce cena x2… Czy da rade znaleść coś podobnego najlepiej lepszego w tym przedziale cenowym? pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 Cambridge AXR85 albo AXR 100 Piot 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2022 16 godzin temu, Patrykaudio napisał: Dziękuje za odpowiedz zmieniłem budżet na £450£500 moim faworytem na ten moment jest OBKYO TX8270 niestety jest niedostępny w UK a w Polsce cena x2… Czy da rade znaleść coś podobnego najlepiej lepszego w tym przedziale cenowym? pozdrawiam Onkyo 8270 to bardzo dobry amplituner o delikatnie ocieplonym brzmieniu dający dużą uniwersalność jeśli chodzi o kolumny. Rozejrzyj się jeszcze za wspomnianym Cambridge Audo AXR100, który zapewni Ci dynamiczniejsze brzmienie z mocniejszym dołem i większą przestrzeń. Masz w tym przypadku możliwość połączenia TV przewodem optycznym, a muzykę możesz także odtwarzać przez bluetooth. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 W Przypadku Onkyo zyskujesz na źródle i złączach HDMI. To przypadek kiedy będziesz to wykorzystywał. Ale dźwiękowo jet to daleko od AXR85 i 100 https://www.amazon.co.uk/Cambridge-Audio-AXR100-Phonostage-Bluetooth-grey/dp/B07SPSVPCW https://www.richersounds.com/cambridge-audio-axr100-lunar-grey.html Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykaudio Napisano 18 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 Mocno zacząłem zastanawiać się nad tym AXR 100 tylko nie jestem przekonany do tego bluetooth muzyki będę słuchał praktycznie tylko poprzez aplikacje TIDAL (być może spotify) I w tym przypadku najbardziej zależy mi na jakości dźwięku bo w filmie nie jest to aż tak istotne i zastanawia mnie to czy nie lepiej było by gdyby amplituner miał „wbudowanego” TIDALA Mocno chodzi mi po głowie Marantz PM7000N co prawda przewyższa to budżet ale nic nie trzeba dokupywać Tylko ze ma wyjście na jedna pare kolumn… ale nie wiem czy mój pomysł z multiroomem się sprawdzi bo będę potrzebował długich przewodów głośnikowych (około 20/25m) dzisiaj mam zamiar jechać do richeraound może uda mi się posłuchać kilka wzmacniaczy dziekuje za wszelkie podpowiedzi Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 Do AXR100 podłączasz się z tyłu Wiim Mini i masz Tidal connect. To taki maluch ,że wrzucisz go z tyłu i zapomnisz. Kupując Marantza dostajesz w zestawie Heos , który moim zdaniem jest mniej wygodny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2022 AXR100 nawet po bluetooth będzie lepszym rozwiązaniem niż Onkyo po sieci ale faktycznie jeśli wykorzystywalibyśmy dodatkowy odtwarzacz sieciowy to byłoby jeszcze lepiej. Marantz PM7000n to klasa wyżej względem AXR100 i jest to bezpieczne rozwiązanie. Brzmienie jest w miarę wyrównane dzięki czemu nie ma większych problemów z doborem kolumn . Aplikacja HEOS może do rewelacyjnych nie należy ale idzie się przyzwyczaić. Zawsze możesz skorzystać z apki mConnect do obsługi Tidala. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykaudio Napisano 19 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2022 Wychodzi na to że najlepszym wyjściem będzie Marantz… pytanie tylko jak podłączyć do niego dwie pary kolumn i nie stracić na jakości dźwięku, W jednym pomieszczeniu (salonie) będą kolumny podstawkowe prawdopodobnie Elac Debut 2.0 B6.2 + być może subwoofer a w drugim pomieszczeniu a właściwie na tarasie Mission MX5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2022 Zawsze możesz dokupić coś takiego jak Beresford TC7220 ale musisz liczyć się z pewną stratą na jakości. Może w takim przypadku lepiej kupić na taras mały wzmacniacz Topping MX3 lub nowszy MX5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykaudio Napisano 27 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2022 Dziekuje wszystkim za pomoc zakupiłem Marantza PM7000N i jestem mega zadowolony Taras narazie sobie odpuszczam może kupie tam coś przenośnego pod HEOS… teraz szukam kolumn podstawowych 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts