Alfonso de Jupi Napisano 15 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2022 Dnia 13.09.2022 o 00:24, 1Ender napisał: Na każdym sprzęcie. :)))) To prawda ... przewodność zawsze ma znaczenie. Zatem ... mam już cały sprzęt w domu. Trochę zawiodłem się głośnikami - jednym. Były opisane, jako nieuszkodzone i oryginalne. Zostały przywiezione z Niemiec i widać na jednym głośniku, że ktoś podłączył do zbyt mocnego sprzętu. Nie wiem, czy da się to jeszcze naprawić, co z tym zrobić i jak będzie grało. Są trochę niezgodne z opisem, bo miały być nieuszkodzone. Kopułki są chyba oryginalne. Pokaże to niżej na zdjęciach. Ktoś miał już taki przypadek? Może to ten sprzedający go uszkodził? Wzmacniacz retro, okazał się w jeszcze lepszym stanie zewnętrznym, niż na oryginalnych zdjęciach. Dzisiaj będę wszystko podłączał, tylko zrobię kabelki. Na razie, zamiast konwertera DAC, chcę przetestować całość na wyjściu słuchawkowym jack 3,5 z telewizora. Muszę więc zarobić kabelki 2 x RCA -> jack 3,5. Dnia 12.09.2022 o 21:29, 1Ender napisał: Klotza nie polecam ... Kupiłem go tylko do zarabiania połączeń RCA - KLOTZ AC110 RCA Cinch kabel OFC. Bardzo zaskoczony jestem, jakością zewnętrzną kabla głośnikowego Auda. To kawał kablora 2,5 mm ... w przeciwieństwie do posrebrzanego, też 2,5 mm, ale jakby cieńszego. Może omyłkowo przysłali mi 4 mm? Muszę go zmierzyć ... Mam już w zasadzie wszystko. Kabel z Auda, kupiłem tak naprawdę do późniejszej podmianki wewnątrz kolumn, gdy będę "przelutowywał" luty i zwrotnice. W samych kolumnach, chciałbym też wymienić terminale ... nie wiem, co jeszcze mógłbym poprawić. A teraz fotki: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 15 września 2022 Udostępnij Napisano 15 września 2022 Co do tego uszkodzenia - głośnik do wymiany. Bezapelacyjnie. Uszkodzenie za blisko cewki = zagra niewyraźnie i niedługo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alfonso de Jupi Napisano 15 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 września 2022 1 godzinę temu, gienas napisał: Co do tego uszkodzenia - głośnik do wymiany. Bezapelacyjnie. Uszkodzenie za blisko cewki = zagra niewyraźnie i niedługo. ... a jednak, tak samo sobie pomyślałem. Zazwyczaj trafnie wybieram sprzęt z drugiej ręki, jednak wiadomo, że czasami wszystko zmienia się na bieżąco - w locie. Gdy kupowałem głośniki to ten przetwornik na zdjęciach nie był uszkodzony. Sama zwłoka 8 - 9 dni z wysyłką, też może dać do myślenia. Przypuszczam, że został nieprawidłowo podłączony przez sprzedającego ... bo jak inaczej to wytłumaczyć. W transporcie - paczce raczej się nie uszkodził. Zastanawiam się nad ich zwrotem ... Gdybym jednak chciał je zostawić to jaki wybrać zamiennik i w jakiej cenie? Specjalnie szukałem oryginalnych i nieuszkodzonych. One mają dobre pasmo przenoszenia 35 Hz dp 25 kHz, właśnie takich szukałem. Nie wiem czy znajdę podobny głośnik - przetwornik o tej jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 16 września 2022 Udostępnij Napisano 16 września 2022 (edytowany) Ja reklamowałbym i zwrócił. Koszt wymiany głośnika może przekroczyć wartość kolumn. A widzę że sprzedający dał gwarancję = oddaj. Ten głośnik nie jest nadwerężony graniem a niewłaściwym przechowywaniem. Leżały gdzieś w piwnicy i to objawy starości papierowych membran. edit: Na fotkach są numery seryjne, przyjrzyj się czy są te same na tych któe są u Ciebie Edytowano 16 września 2022 przez gienas dopisek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alfonso de Jupi Napisano 1 października 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2022 Działo się ostatnio sporo - sprawa z Heco, już dawno załatwiona ... sprzedający zwrócił mi 200 zł za te głośniki i nie musiałem ich odsyłać. Okazało się też, że cewki w obydwu są urwane a jedna osłona cewki, całkowicie rozbita. Nic to ... pomyślałem sobie, przynajmniej nie muszę "kolumbryn" odsyłać - bo ciężkie to, że hej. W połowie lipca złamałem rękę w nadgarstku i to, co wcześniej było lekkie, teraz jest kłopotliwe. Dzisiaj dostanę kolumny tak wyczesane i rzadkie, że napiszę o nich dopiero, gdy je dostanę 😃 Tymczasem, borem lasem ... kupiłem sobie kolumny ZAPASOWE. Wiem, wiem ... skala wydatków rośnie, ale to tylko pozornie niepotrzebne wydatki. Udało mi się kupić kolumny Schneider 8026 LS w stanie, prawie, jak nowe - jeśli chodzi o przetworniki. Pasmo przenoszenia to 35 - 25 000 Hz ... zapłaciłem za nie 150 zł + 20 wysyłka. Miałem zatem okazję do przetestowania wzmacniaczy. I tak, Kenwood KA660D "gra" świetnie ... ale Kenwood KA 5X "gra" jeszcze lepiej! Bardzo mnie to zaskoczyło. Jakby ... zupełnie inna liga. Testowałem te głośniki i bawiłem się ustawieniami, głównie na KA660D - oczywiście w połączeniu ze Schneider 8026 LS. Na KA660D ... jest bardzo czysty i wyraźny dźwięk - ogólnie pisząc o średnicy i wysokich tonach. Bardzo mile zaskoczył mnie także bas. Schodzi naprawdę nisko i jest, jakby to ująć, nominalnie jest go sporo, jest czysty i wysokiej jakości w osłuchu - naprawdę byłem zaskoczony. Dodatkowo, ustawienia w KA660D, pozwalają też sporo tego basu dodać. Jeśli chodzi o przewodu ... to z tych kolumn, wychodzą oryginalne, cienkie - 0,75 ; 0,50 mm 😄 kable i na nich testowałem. Dokupiłem już kable do renowacji i podłączenia kolumn. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Całość rokuje naprawdę dobrze, wręcz wyśmienicie. I wracając pamięcią do wzmacniacza Yamahy z przed 10 lat ... to obecnie - podłączając i odsłuchując ten używany sprzęt, absolutnie mogę stwierdzić, że jest to zupełnie inny poziom odsłuchu. Wygląda na to, że za 1/4 ceny - wydanej wcześniej, teraz kupiłem cały koszyk OBFITOŚCI 😆 ... więc podsumuje tylko, że były to zaye...iste sprawunki 🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 Sugestia. Kup terminale głośnikowe i przylutuj do nich kable odpowiednio skracając. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts