Skocz do zawartości

Przytłumiony dźwięk

Recommended Posts

Problemem jest mocno przytłumiony dźwięk z gramofonu. 

Słucham z wkładki ATVM95C, wzmacniacza Pioneer A-502R, Tannoy M1 lub ze słuchawek DT770 Pro. 

Waga, azymut, antyskating i kąt prowadzenia igły są poprawnie ustawione.  Płyt niby można słuchać po ustawieniu bassów na najniższą pozycję a trebli na najwyższą, lecz takie rozwiązanie nie daje mi spokoju. Widzialem na innych forach jak ktoś opisywał podobny problem "U mnie jest taki efekt, jak na pre ustawi się MC zamiast MM". Jednak na moim wzmacniaczu nie ma opcji zmiany z MM na MC. 

Pozdrawiam

Spróbuj zorganizować "na chwile" inny przedwzmacniacz, wtedy wykluczysz najbardziej podejrzany element choć ja na początek bardziej stawiałbym na wkładkę/igłę. Rozumiem, że wzmacniacz na innych wejściach gra poprawnie.

Napisałem na początek o pre, bo łatwiej to choćby wypożyczyć niż inwestować we wkładkę.

PS pod jakie wejście wzmacniacza masz to podłączone?

Zgłosiłem mój temat do usunięcia, mam podejrzenie co może być nie tak. Ogółem gramofon jest stary, więc nie mam pojęcia co było z nim robione.

Obstawiam, że w gramofonie zamontowano już przedwzmacniacz i po prostu łączyłem obydwa... Dopiero jak wpadłem na ten pomysł, podłączyłem gramofon pod wejście line i wszystko gra ok. Sam gramofon i wzmacniacz dam do serwisu dla spokoju, żeby wiedzieć co tam się dzieje. 

Nasunął mi się pomysł, czy nie kupić 2 splitterów RCA, żeby do tego samego wejścia podłączyć i PC i gramofon. Wiesz może czy coś takiego zadziała? 

Pozdrawiam 

Edit: Wkładka z igłą jest nowa, więc ten element mogę wykluczyć.

Edytowano przez kamil12

32 minuty temu, kamil12 napisał:

Zgłosiłem mój temat do usunięcia, mam podejrzenie co może być nie tak. 

Prośba o usunięcie wątku raczej nie ma sensu  skoro masz kolejne pytania....

Poza tym skoro temat powstał, to może pomóc innym użytkownikom naszego Forum (choć akurat rozwiązanie problemu było trywialne).

Pozdrawiam