kamil12 Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 Problemem jest mocno przytłumiony dźwięk z gramofonu. Słucham z wkładki ATVM95C, wzmacniacza Pioneer A-502R, Tannoy M1 lub ze słuchawek DT770 Pro. Waga, azymut, antyskating i kąt prowadzenia igły są poprawnie ustawione. Płyt niby można słuchać po ustawieniu bassów na najniższą pozycję a trebli na najwyższą, lecz takie rozwiązanie nie daje mi spokoju. Widzialem na innych forach jak ktoś opisywał podobny problem "U mnie jest taki efekt, jak na pre ustawi się MC zamiast MM". Jednak na moim wzmacniaczu nie ma opcji zmiany z MM na MC. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 Spróbuj zorganizować "na chwile" inny przedwzmacniacz, wtedy wykluczysz najbardziej podejrzany element choć ja na początek bardziej stawiałbym na wkładkę/igłę. Rozumiem, że wzmacniacz na innych wejściach gra poprawnie. Napisałem na początek o pre, bo łatwiej to choćby wypożyczyć niż inwestować we wkładkę. PS pod jakie wejście wzmacniacza masz to podłączone? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil12 Napisano 10 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2022 (edytowany) Zgłosiłem mój temat do usunięcia, mam podejrzenie co może być nie tak. Ogółem gramofon jest stary, więc nie mam pojęcia co było z nim robione. Obstawiam, że w gramofonie zamontowano już przedwzmacniacz i po prostu łączyłem obydwa... Dopiero jak wpadłem na ten pomysł, podłączyłem gramofon pod wejście line i wszystko gra ok. Sam gramofon i wzmacniacz dam do serwisu dla spokoju, żeby wiedzieć co tam się dzieje. Nasunął mi się pomysł, czy nie kupić 2 splitterów RCA, żeby do tego samego wejścia podłączyć i PC i gramofon. Wiesz może czy coś takiego zadziała? Pozdrawiam Edit: Wkładka z igłą jest nowa, więc ten element mogę wykluczyć. Edytowano 10 września 2022 przez kamil12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil12 Napisano 10 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2022 Może taki switch będzie lepszy zamiast splitterów https://allegro.pl/oferta/switch-4in1-av-rca-chinch-4x-rozgaleznik-adapter-12151140942 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 września 2022 Udostępnij Napisano 10 września 2022 32 minuty temu, kamil12 napisał: Zgłosiłem mój temat do usunięcia, mam podejrzenie co może być nie tak. Prośba o usunięcie wątku raczej nie ma sensu skoro masz kolejne pytania.... Poza tym skoro temat powstał, to może pomóc innym użytkownikom naszego Forum (choć akurat rozwiązanie problemu było trywialne). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil12 Napisano 10 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2022 Sora za zamieszanie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 12 września 2022 Udostępnij Napisano 12 września 2022 A tak na marginesie to co to za gramofon? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil12 Napisano 12 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2022 Bernard gs434, dlatego nie wpadłem wcześniej na to że ktoś już mógł zamontować pre. W pt dam sprzęt do serwisu to napiszę jeszcze czy moje przypuszczenia się spełniły. Poza tym muszę jeszcze poprowadzić uziemienie bo występuje charakterystyczne buczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts