doman911 Napisano 27 września 2022 Udostępnij Napisano 27 września 2022 Od kilku dni jestem posiadaczem amplitunera Denon DRA-800H. Zauważyłem pewną dziwną sytuację. Pod jedną fazą mam podłączony ww. sprzęt wraz z m.in. roletami okiennymi i oświetleniem w innym pomieszczeniu. Podczas włączania rolet czy oświetlenia pojawia się na ułamek sekundy zanik napięcia w Denonie. Co może być przyczyną? Czy do się coś z tym zrobić. Na wcześniejszym wzmacniaczu Magnat MA700 było podobnie. Użytkowałem też wcześniej Pioneera SX-20DAB i tam nie było takiego problemu. Czy te nowe sprzęty są tak czułe? Czy każdy nowy wzmacniacz będzie tak reagował? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 27 września 2022 Udostępnij Napisano 27 września 2022 1 godzinę temu, doman911 napisał: Czy te nowe sprzęty są tak czułe? Pewnie bardziej niż stare, ale masz coś sp... one. Elektryk do naprawy instalacji w trybie pilnym. Zanim coś się zjara, albo kogoś kopnie 🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 28 września 2022 Udostępnij Napisano 28 września 2022 (edytowany) Kiedyś , kilka lat temu miałem coś podobnego, ale w przypadku telewizora. Gdy żona brała prysznic a ja oglądałem TV gdy coś kliknęła w łazience (lampka przy lustrze lub wentylator sufitowy- nigdy tego nie ustaliłem) na chwilę znikał mi obraz, takie pół sekundy. Przy TV stał wzmacniacz i nigdy nic takiego się nie wydarzało, jedynie telewizor lub dekoder tak reagował na jakiś tzw. stan nieustalony, który pojawia się zawsze podczas włączania obwodu elektrycznego. Zdarzało się to sporadycznie, raz- dwa w miesiącu więc nie zawracałem sobie tym głowy. Potem potrzebowałem coś jeszcze podłączyć, potrzebowałem więcej gniazdek i kupiłem listwę przeciwprzepięciową (Acar XP Ultra) i temat ustąpił. Ta listwa to taka trochę lepsiejsza komputerowa, oprócz zabezpieczeń nadprądowych i nadnapięciowych ma jeszcze filtr EMI/RFI czyli to, na co audiofile wydają grube pieniąchy. Tak czy siak po zastosowaniu listwy zapomniałem o temacie. Oczywiście potem sobie zbudowałem swoje dwie listwy, typowo pod audio a to z filterem, a to z DC Blockerem, ale to już osobny temat. Spróbuj może w tym kierunku. Nie pisałeś nic czy sprzęt masz włączony do listwy czy bezpośrednio do gniazdka. Jako ciekawostkę dodam, że ta listwa komputerowa Acar XP ma filtr o tłumienności 45dB czyli już bardzo przyzwoicie. Dla porównania audiofilska listwa Taga PF-1000 na którą trzeba wydać 6 stów, ma tłumienność zaledwie 10dB. Taki tam materiał do przemyśleń. Edytowano 28 września 2022 przez Wito76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doman911 Napisano 13 października 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2022 Wzmacniacz mam podpięty bezpośrednio do gniazdka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 18 października 2022 Udostępnij Napisano 18 października 2022 Dnia 13.10.2022 o 14:26, doman911 napisał: Wzmacniacz mam podpięty bezpośrednio do gniazdka. I co dalej? Kupujesz listwę czy sprzedajesz wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doman911 Napisano 2 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 2022 Temat nadal aktualny. Zabieram się do zakupu listwy Muszę wypróbować na jakiejś (pożyczyć), żeby zobaczyć czy to na pewno to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts