Giboniusz Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 listopada 2022 Jaki uzywany wzmacniacz do powiedzmy 40W rms przy 8 ohmach polecilibyscie do Cantonów Karat 200? Obecnie mam Maranz PM 50 ale nie odpowiada mi góra pasma - wysokie tony są zbyt wycofane, użycie pokrętła barwy dźwięku trochę pomaga, ale tony wysokie robią się wtedy jakby suche, nienaturalne. Wiem, że te kolumny mogą w tym temacie więcej, podłączałem kiedyś jakąś miniwieze Sony, tony wysokie były ok, natomiast cała reszta pasma była zbita, splątana. Maranzowi brakuje też chyba "bigla", dynamiki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 A dlaczego takie ograniczenie mocy? Audiolab 6000A, Pioneer A40, Denon PMA 720 Chyba że uzywane? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giboniusz Napisano 23 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: A dlaczego takie ograniczenie mocy? Audiolab 6000A, Pioneer A40, Denon PMA 720 Chyba że uzywane? Piotr Słucham na poziomie głośności cicho-srednio, PM 50 ma chyba 60W RMS, a potencjometr głośności jest ustawiony na ok. 1/4 skali i to jest dla mnie max. Poza tym - mniejsza.moc, to pewnie niższa cena i mniejszy pobór prądu. Wzmacniacz jak najbardziej może być używany, najchętniej z lat 80/90, bez pilota, czy też trybu Standby (cała elektronikę włączam pilotem sterującym gniazdkiem elektrycznym, a głośność reguluję pilotem ze źródła dźwięku). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Nie sugerowałbym się mocą wzmacniacza. Miałem kiedyś Canton Karat 100 w połączeniu z NADem 3240PE i było to mega przyjemne, muzykalne brzmienie. Z nowych wzmacniaczy polecałbym spojrzeć na Audiolaba 6000a oraz łagodniejszego Magnata MR780. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 listopada 2022 18 godzin temu, Giboniusz napisał: Słucham na poziomie głośności cicho-srednio, PM 50 ma chyba 60W RMS, a potencjometr głośności jest ustawiony na ok. 1/4 skali i to jest dla mnie max. Poza tym - mniejsza.moc, to pewnie niższa cena i mniejszy pobór prądu. Wzmacniacz jak najbardziej może być używany, najchętniej z lat 80/90, bez pilota, czy też trybu Standby (cała elektronikę włączam pilotem sterującym gniazdkiem elektrycznym, a głośność reguluję pilotem ze źródła dźwięku). No tak nie jest. Jesli wzmacniacz jest mocniejszy to ma wiekszą rezerwę i jest szansa że przy cichym graniu zagra ciekawiej. A nie ma znaczenia jak go używasz. Jeśli wzmacniacz A ma 150 W na kanał a wzmacniacz B ma 40W na kanał i słuchasz cicho to z obydwu wzmacniaczy leci 25W powiedzmy. Bo tyle potrzeba aby osiągnąć żądany poziom dB. Pobór wówczas dalej jest podobny. Ale nasycenie dzweiku może być już inne. Bo zasilac zjest wiekszy , końcówki lepsze itp. Wzmaki z lat 90 to dobry trop Polecam Harmany albo Denony HK 6500 / 680 / 690 / PMA 860/1060 Zjadają wszystkie nowe tańsze wzmaki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giboniusz Napisano 24 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2022 Dzięki za (p)odpowiedzi. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts