Jerzy C Napisano 1 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2022 Mam pytanie. Jak podłączyć głośniki/kolumny 6 ohm i 16 ohm do wzmaczniacza 6 ohm? Szeregowo, czy równolegle i czy będzie taki zestaw grał dobrze? Głośnik 6 ohm 100 W - niskie i średnie. Głośnik 16 ohm 40 W - wysokotonowy. Wzmaczniacz Yamaha 2x60 W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2022 Zanim ktokolwiek cokolwiek doradzi.... czy masz wogóle zwrotnice? Bo nic nie napisałeś i brzmi powyższe, jakby nie było ich wcale🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2022 No dokładnie! Co Ty podłączasz same głośniki do wzmacniacza? Jest zwrotnica obudowa? Kolumna czy pojedynczy głośnik? Może chcesz robić jakaś instalację? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy C Napisano 4 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 Dnia 2.12.2022 o 00:00, Chyba Miro 84 napisał: Zanim ktokolwiek cokolwiek doradzi.... czy masz wogóle zwrotnice? Bo nic nie napisałeś i brzmi powyższe, jakby nie było ich wcale🤔 Dnia 2.12.2022 o 07:43, Piotr Sonido napisał: No dokładnie! Co Ty podłączasz same głośniki do wzmacniacza? Jest zwrotnica obudowa? Kolumna czy pojedynczy głośnik? Może chcesz robić jakaś instalację? Piotr Dziękuję za odpowiedż i wyjaśniam, że to są kompletne, oryginalne głośniki/kolumny od zestawu pięcio-kolumnowego 5.0 Aiwa, czyli kolumny przednie 6 ohm 100 W i tylne 16 ohm 40 W. Chcę je zestawić razem (jeden na drugim) i podlączyć do zestawu stereo Yamaha - wzmaczniacz 6 ohm, 2x60 W. Aiwa jest zepsuta, natomiast nie mam oryginalnych głośników Yamaha, a nie chcę kupować innych, tym bardziej, że. mam uszkodzone jedno ucho i żadne, nawet najlepsze głośniki niewiele zmienią. Oczywiście centralny głośnik jest niepotrzebny. Połączenie równoległe jest prawdopodobnie w tym układzie niedobre, ale chcę się upewnić. Nie jestem nawet pewny, czy taka kombinacja nie zepsuje wręcz dżwięku? Jerzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 To podłącz tylko jedna pare. Z koro i tak nie ma to znaczenia https://www.hifi.pl/porady/uzytkowanie-rownolegle-szeregowe.php Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy C Napisano 5 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2022 Małe nieporozumienie. Potrzebuję DOBRE głośniki stereo, ale w jednym uchu mam trochę zniekształcony dżwięk, więc głośniki za 20000 byłyby bez sensu. Te od Aiwa są dosyć dobre, chcę tylko połączyć te cztery w dwa zestawy. Nie mam tylko pewności co do impedancji, bo jeden ma 6 ohm, a drugi 16 ohm, czyli duża różnica między nimi, natomiast wzmacniacz ma wyjście 6 ohm i oczywiście nie chcę go zniszczyć przez złe połączenie głośników, a także, być może popsuć dżwięk. Dziękuję za link. Jerzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 9 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2022 Dnia 5.12.2022 o 22:32, Jerzy C napisał: Małe nieporozumienie. Potrzebuję DOBRE głośniki stereo, ale w jednym uchu mam trochę zniekształcony dżwięk, więc głośniki za 20000 byłyby bez sensu. Te od Aiwa są dosyć dobre, chcę tylko połączyć te cztery w dwa zestawy. Nie mam tylko pewności co do impedancji, bo jeden ma 6 ohm, a drugi 16 ohm, czyli duża różnica między nimi, natomiast wzmacniacz ma wyjście 6 ohm i oczywiście nie chcę go zniszczyć przez złe połączenie głośników, a także, być może popsuć dżwięk. Dziękuję za link. Jerzy Podłączenie 4 głośników nie wpłynie na poprawę dźwięku. Zdecydowanie lepiej jak wepniesz dwa frontowe głośniki i tyle. Cała reszta jest sztuką dla sztuki i szukaniem sobie niepotrzebnych problemów w przyszłości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy C Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Dnia 9.12.2022 o 15:05, Michał Gałązka napisał: Podłączenie 4 głośników nie wpłynie na poprawę dźwięku. Zdecydowanie lepiej jak wepniesz dwa frontowe głośniki i tyle. Cała reszta jest sztuką dla sztuki i szukaniem sobie niepotrzebnych problemów w przyszłości W gruncie rzeczy też tak myślałem, ale głośniki stoją niewykorzestane więc pomyślałem, że może się jeszcze przydadzą. Dziękuję bardzo za radę. Pozdrawiam, Jerzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts