Skocz do zawartości

Pomoc w doborze wzmacniacza lub amplitunera stereo

Recommended Posts

Napisano
7 godzin temu, dorsz napisał:

Ja już stary i głuchy jestem, ale trochę sprzętu słuchałem. I tak, A-S1100 zamknął brzmienie u mnie 👍 Transport, a właściwie streamer zmieniłem jak mi na Squeezebox Touch zniknęło kilka stacji radiowych ze względu na Brexit.

DAC - 12 lat
Kolumny - 9
Wzmacniacz - 7
Transport - 5

Ja już tylko muzyki słucham 😇

Z czysto (taki bardziej audiofilski dźwięk) brzmiących wzmacniaczy, raczej bym polecił Marantza niż Cambridge Audio. Ale zasada jest zawsze ta sama: jak sam nie posłuchasz, to nie będziesz wiedział czy Tobie się podoba.

Aha, a za brzmienie u mnie - tak naprawdę - odpowiada stary Arcam rDAC na Wolfson WM8741.

Ja mam bardzo długą "przerwę" w słuchaniu stereo i cieszę się że teraz sprzęt audio tak potrafi ładnie grać , podług lat 80-90 ubiegłegu wieku.

Jestem pod wielkim wrażeniem słuchając kolumn Polk Audio Recerve R200, w porównaniu do zawsze mi towarzyszących Blues 150. Przepaść.

6 godzin temu, DiBatonio napisał:

Zrobić pomiary, posłuchać itd.

Myślę że w moim przypadku , to za wcześnie na jakieś pomiary, ale posłuchać - tak owszem.👍

Plan czy rzut z góry też by nie zaszkodził.

Na pierwszym zdjęciu, mam nadzieję że to tylko cień a nie skos.

Wszystko w poziomie i pionie .

Napisano

Plan czy rzut z góry też by nie zaszkodził.

Na pierwszym zdjęciu, mam nadzieję że to tylko cień a nie skos.

Parę godzin pracowałem nad tym projektem i nie znoszę pracy na odjebkę .Górna płyta meblowa, jest oparta na perforowanym płaskowniku o dużej powierzchni a nie przytwierdzona bezpośrednio do pionowych nóg. W tym celu musiałem wykonać w górnej płycie gniazda pod łby śrub. Dolna płyta meblowa też nie spoczywa bezpośrednio na podłożu. Zastosowałem też twardą piankę , bezpośrednio pod kolumny co by jak najmniej przenosiły na podstawy, na których stoją. Jeżeli coś wykonałem niezgodnie ze "sztuką" , poproszę o sprostowanie.

Napisano

Jak jesteś z Łodzi to na Piotrkowskiej 210 masz komis ze sprzętem Audio , jest tam duży wybór wzmacniaczy , wstępnie odsłuchasz sobie na miejscu a i bez problemu wypożyczysz do domu na odsłuch ,

Napisano
42 minuty temu, keray69 napisał:

Jak jesteś z Łodzi to na Piotrkowskiej 210 masz komis ze sprzętem Audio

O tym komisie u Piotra już koledze pisałem . Ściśle jest na Piotrkowskiej 204 , da się załatwić wypożyczenie. Najpierw jednak chciałbym by @kkordi coś posłuchał i miał jakiś punkt odniesienia. 

2 godziny temu, kkordi napisał:

Zastosowałem też twardą piankę , bezpośrednio pod kolumny co by jak najmniej przenosiły na podstawy, na których stoją.

Wszystko ok. 

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

O tym komisie u Piotra już koledze pisałem . Ściśle jest na Piotrkowskiej 204 , da się załatwić wypożyczenie. Najpierw jednak chciałbym by @kkordi coś posłuchał i miał jakiś punkt odniesienia. 

Wszystko ok. 

tomek4446 , będziemy w kontakcie