Marko1990 Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 (edytowany) Na początku chciałem się przywitać! Na początek chciałbym zaznaczyć, że jestem całkowicie nowy i zielony w temacie. Moim celem jest zakup zestawu stereo (amplituner lub sam wzmacniacz - zależy mi tylko by miał bluetooth) wraz z dwiema kolumnami podłogowymi. Patrząc na ceny nowych sprzętów doszedłem do wniosku, że może poszukam z używki. W pobliskim salonie polecono mi używane ELAC Debut 2.0 F5.2 w cenie ok 1800-1900zł / 2szt. Pytanie czy to dobre kolumny na początek i ewentualnie jaką jednostkę dobrać do nich? Rozważałem też Polk XT70, Heco Aurora 700, Dali Zensor 7, Taga Tav 606 se (albo coś z tej firmy), Indiana Nota 550X, nawet gdzieś zapędziłem się w stronę Teufel Ultima 40, ale się wycofałem po przeczytaniu kilku opinii - może macie jeszcze jakieś typy? Może macie jakieś sensowne połączenie, które mieści się mniej/wiecej w zakładanym budżecie? Dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam, Marek Edytowano 22 grudnia 2022 przez Marko1990 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 A jaki ten budżet na cały zestaw tzn. kolumny plus wzmacniacz? Jaka jest powierzchnia pokoju w którym ma to grać? Oferty sklepowe outlet wchodzą w grę? Muzyka puszczana przez Bluetooth to marna jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marko1990 Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 A więc tak. Mój budżet zakładał ok 3-3,5tys.zł na całość (temu też bardziej ciągnie mnie w kierunku używek). Oczywiście jakąś stówkę/dwie dopłacę, lecz znów bez przesady. Pokój o powierzchni 25m2. Salon. Oczywiście, outlet wchodzi w grę. Muzyka przez Bluetooth okazjonalnie, lecz fajnie jakby taka opcja byla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Elac F5 to dobre kolumny. Ja polecam. Zostaje 1,5K na wzmacniacz. Tez uzywany. Albo gdzieś była ostatnio promocją na AXR 100 od Cambridge. Bardzo pasuje pod te kolumny i masz nowy. Tylko nie wiem gdzie to było. Poszukaj. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 16 godzin temu, Marko1990 napisał: Muzyka przez Bluetooth okazjonalnie, lecz fajnie jakby taka opcja byla. W starszych wzmacniaczach będzie ciężko o taką funkcję, trzeba by dokupić dodatkowo urządzenie i koszty wzrastają. 17 godzin temu, Marko1990 napisał: Mój budżet zakładał ok 3-3,5tys.zł na całość (temu też bardziej ciągnie mnie w kierunku używek). Przykładowy zestaw w tym budżecie z kolumnami podłogowymi to: https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/qx-3-blackwood-outlet.html https://media-hit.pl/pl/p/WZMACNIACZ-ARGON-AUDIO-SA1-CZARNY/1517?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=ff5ed946-73eb-9254-0e03-1b102d7e798b Ewentualnie w tej wielkości salonie spokojnie możesz wybrać większe podłogówki i wydajniejszy wzmacniacz, ale wtedy trzeba by dużo zwiększyć budżet: https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/qx-4-blackwood-outlet.html https://audioexpert.pl/pioneer-a40ae-wzmacniacz-stereo-czarny-srebrny-dostawa-0zl-raty-0-p-1658.html Do tego drugiego zestawu potrzebny byłby odtwarzacz sieciowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Fajne kolumny. W sumie to na start idealne. Używany Cambridge Audio axr100 byłby do nich w sam raz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marko1990 Napisano 24 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Dziękuję Panowie za pomoc i poświęcony czas. Zamówiony CA AXR100 oraz zarezerwowane ELAC'i. Myślę jeszcze poważnie nad niewielkim i niedrogim subwooferem, który delikatnie dołoży swoje 5 groszy do zestawu. Może ktoś coś poleci? Pozdrawiam i Wesołych Świąt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 24 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 Posłuchaj trochę bez suba dla dobra sąsiadów pomyśl może na początek o streamerze takim jak Wiim mini, żeby go użyć zamiast Bluetooth. To dużo wygodniejsze rozwiązanie. Pozdro i wesołych świąt! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marko1990 Napisano 24 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2022 26 minut temu, Tomasz S. napisał: Posłuchaj trochę bez suba dla dobra sąsiadów pomyśl może na początek o streamerze takim jak Wiim mini, żeby go użyć zamiast Bluetooth. To dużo wygodniejsze rozwiązanie. Pozdro i wesołych świąt! Sąsiadów wkurzać nie będę - mieszkam w domu z dość dużą działką, więc takie rzeczy mi nie straszne Ale mówisz aby na początek zacząć "bez"? Bluetooth ma być "dodatkiem", nie nastawiam się na niego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 25 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2022 (edytowany) 5 godzin temu, Marko1990 napisał: Sąsiadów wkurzać nie będę - mieszkam w domu z dość dużą działką, więc takie rzeczy mi nie straszne Ale mówisz aby na początek zacząć "bez"? A to wtakim wypadku Monolith 10 V2 lub większy jeżeli też do kina lub Rel T5/T7/T9 zależnie od pomieszczenia. Podobno suby SVS są super ale ich nie znam. REL i Monoprice słuchałem. Edytowano 25 grudnia 2022 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marko1990 Napisano 1 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 Dnia 25.12.2022 o 02:12, Tomasz S. napisał: A to wtakim wypadku Monolith 10 V2 lub większy jeżeli też do kina lub Rel T5/T7/T9 zależnie od pomieszczenia. Podobno suby SVS są super ale ich nie znam. REL i Monoprice słuchałem. Na ten moment jeszcze coś się zmieniło. AXR100 wyrwany za 2k, ale pozostaje kwestia kolumn. W podobnym budżecie mam możliwość zakupu: - ELAC Debut 2.0 F5.2 (jak z tematu) - Quadral Argentum 390 - Polk XT70. Proszę Cię oraz innych o sugestię co wybrać. Na ten moment chyba pozostanę bez sub'a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 AXR100 gra potężnym, masywnym dźwiękiem dlatego też polecałbym dobrać coś dynamicznego jak np. Elac Debut F5.2 lub Pylony Pearl 25, które zapewnią większą przestrzeń. Zapraszam na odsłuch w naszym salonie jeśli tylko masz możliwość do nas podjechać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 4 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2023 Dnia 1.01.2023 o 16:29, Marko1990 napisał: Na ten moment jeszcze coś się zmieniło. AXR100 wyrwany za 2k, ale pozostaje kwestia kolumn. W podobnym budżecie mam możliwość zakupu: - ELAC Debut 2.0 F5.2 (jak z tematu) - Quadral Argentum 390 - Polk XT70. Proszę Cię oraz innych o sugestię co wybrać. Na ten moment chyba pozostanę bez sub'a. Zdecydowanie ELAC. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts