aiv Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 (edytowany) Witam wszystkich, Jestem nowy na forum i nowy w temacie audio/kina domowego. Przeglądałem aktualne tematy, trochę pomogły w wyborze. Chcę zacząć od 2.1 - kolumny + sub + amplituner. Sprzęt będzie używany w 80% do filmów, w 20% do muzyki. Od razu zaznaczam, że sprzęt będę kupował w Szwajcarii, dlatego dobrze by było aby był dostępny na Toppreise Amplituner - tutaj wybór zawęziłem do 2 opcji - Denon 3800H oraz Onkyo RZ50 (7100 niedostępny a cenowo podobny do RZ50). Za Onkyo przemawia Dirac w cenie oraz cena sama w sobie - 1000 CHF za Onkyo, 1700 CHF za Denona. Kolumny wybrałem Monitor Audio Bronze 200 - z tego co czytałem tutaj są często polecane. Czy sub wziąć również Monitor Bronze W10, czy lepiej coś innego? Sprzęt będzie grał z Philipsem 807 65''. Pokój to otwarty salon z kuchnią i przedpokojem. (na obrazku). [na brązowo drzwi, na niebiesko okna, przeszklone drzwi] Edytowano 27 grudnia 2022 przez aiv Dodałem rozkład pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 28 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 Zamówiłem Onkyo RZ50, czy Monitor Audio Bronze 200 + 150 + FX + sub SVS SB-1000 to dobry wybór do tego amplitunera? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Dnia 27.12.2022 o 12:53, aiv napisał: Amplituner - tutaj wybór zawęziłem do 2 opcji - Denon 3800H oraz Onkyo RZ50 (7100 niedostępny a cenowo podobny do RZ50). Za Onkyo przemawia Dirac w cenie oraz cena sama w sobie - 1000 CHF za Onkyo, 1700 CHF za Denona. No to brał bym Onkyo 22 godziny temu, aiv napisał: sub SVS SB-1000 to dobry wybór do tego amplitunera? zmienił bym tylko suba na REL HT 1205. Bo oobiście wolę. Ale SB 1000 jest akceptowalny Spora różnica z SB2000? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: zmienił bym tylko suba na REL HT 1205. Bo oobiście wolę. Ale SB 1000 jest akceptowalny Spora różnica z SB2000? Piotr Dzięki za odpowiedź. Kolumny i ampli już jadą, a sytuacja z subami wygląda następująco: Magnat Alpha RS 12 - 460 CHF HECO Aurora SUB 30A - 615 CHF SVS SB-2000 (nie PRO) - 699 CHF SVS SB-1000 Pro - 749 CHF REL HT/1205 - 1090 CHF SVS-SB-2000 Pro - 1149 CHF Bariery 800 chyba nie chciałbym przekraczać, chyba, że jest kolosalna różnica między Rel HT a 1000 Pro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 29 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Jeszcze SVS SB-1000 (nie PRO) za 499 i chyba jest narazie na 1 miejscu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 No to jeśli nie przekraczasz 800 to ja bym brał SB2000 bez PRO A dołożył bym do REL 1205. Albo wynegocjował nieco lepsza cenę bo macie go drogo wyjątkowo. To model obecnie wyprzedawany. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 30 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: No to jeśli nie przekraczasz 800 to ja bym brał SB2000 bez PRO A dołożył bym do REL 1205. Albo wynegocjował nieco lepsza cenę bo macie go drogo wyjątkowo. To model obecnie wyprzedawany. Piotrek Udało się kupić w DE za 555 euro REL 1205, takze juz jedzie, dzieki wielkie za pomoc. To jeszcze jedno pytanie na przyszłość, do tego zestawu co mam (Audio Bronze 200), satelitki wziąć FX czy lepiej Audio Bronze 100 lub 50? Centralny raczej Audio Bronze 150 wejdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 Dnia 30.12.2022 o 11:27, aiv napisał: To jeszcze jedno pytanie na przyszłość, do tego zestawu co mam (Audio Bronze 200), satelitki wziąć FX czy lepiej Audio Bronze 100 lub 50? Ja jestem zwolennikiem FX. Ale wiele osób uważa że to zalezy od ich ustawienia. W którym miejscu u Ciebie znajdują się surroundy? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 2 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Ja jestem zwolennikiem FX. Ale wiele osób uważa że to zalezy od ich ustawienia. W którym miejscu u Ciebie znajdują się surroundy? Piotrek Beda na stojakach miedzy sofa a stołem, na czas seansu będę je odsuwał trochę dalej od głowy. Tego prawego niestety w bok sie nie da bo sciana, jedynie do tylu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 8 minut temu, aiv napisał: Beda na stojakach miedzy sofa a stołem, na czas seansu będę je odsuwał trochę dalej od głowy. Tego prawego niestety w bok sie nie da bo sciana, jedynie do tylu. FXy nie były projektowane z myślą o stojakach, więc tutaj wybrałbym bronze 50. Setek nie ma sensu brać tu pod uwagę. Swoją drogą ciekawe jak szybko znudzi ci się wędrowanie z tymi głosnikami przed i po seansie 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 2 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 7 godzin temu, przemeklbn napisał: FXy nie były projektowane z myślą o stojakach, więc tutaj wybrałbym bronze 50. Setek nie ma sensu brać tu pod uwagę. Swoją drogą ciekawe jak szybko znudzi ci się wędrowanie z tymi głosnikami przed i po seansie 🙂 Przy odpowiednio dlugim kablu, to bedzie 30s roboty tak mysle, reszta kabla bedzie schowana pod sofa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2023 Ja bym szedł w FX. Ale to fakt one na stojakach moga być mniej stabilne. Jak nie masz dzieci albo psa to nie obawiał bym się tego. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 9 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 (edytowany) Dnia 3.01.2023 o 07:22, Piotr Sonido napisał: Ja bym szedł w FX. Ale to fakt one na stojakach moga być mniej stabilne. Jak nie masz dzieci albo psa to nie obawiał bym się tego. Piotrek Dnia 2.01.2023 o 10:35, przemeklbn napisał: FXy nie były projektowane z myślą o stojakach, więc tutaj wybrałbym bronze 50. Setek nie ma sensu brać tu pod uwagę. Swoją drogą ciekawe jak szybko znudzi ci się wędrowanie z tymi głosnikami przed i po seansie 🙂 A co powiecie o Apex 10 jako tylne? Parametry wygladaja ok. Czy lepiej 50? FXy bym pewnie musial na jakiejs tasmie dwustronnej przykleic (mam psa :)) https://www.monitoraudio.com/en/product-ranges/apex/apex-a10/ NVM, sprawdzilem ich cene. Czyli trzeba kupic FXy i tasme Edytowano 9 stycznia 2023 przez aiv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklbn Napisano 9 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2023 3 godziny temu, aiv napisał: A co powiecie o Apex 10 jako tylne? Parametry wygladaja ok. Czy lepiej 50? FXy bym pewnie musial na jakiejs tasmie dwustronnej przykleic (mam psa :)) https://www.monitoraudio.com/en/product-ranges/apex/apex-a10/ NVM, sprawdzilem ich cene. Czyli trzeba kupic FXy i tasme Z oferty MA jest jeszcze radius 90, jakbyś jednak potrzebował bardziej pancernego głośnika - ten ma obydwa grille metalowe. Myślę, że każdy który wymieniłeś spełni dobrze swoje.zadanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2023 13 godzin temu, aiv napisał: A co powiecie o Apex 10 jako tylne? Parametry wygladaja ok. Czy lepiej 50? FXy bym pewnie musial na jakiejs tasmie dwustronnej przykleic (mam psa :)) https://www.monitoraudio.com/en/product-ranges/apex/apex-a10/ NVM, sprawdzilem ich cene. Czyli trzeba kupic FXy i tasme No to mógł by trącić. APEX to fajny malutki system ładnie brzmiący. Można je wybrac przed 50tkami. 10 godzin temu, przemeklbn napisał: Z oferty MA jest jeszcze radius 90, jakbyś jednak potrzebował bardziej pancernego głośnika - ten ma obydwa grille metalowe. Myślę, że każdy który wymieniłeś spełni dobrze swoje.zadanie. Zgadza się. Radius jest bardziej pancerny ale Apex gra lepiej. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aiv Napisano 31 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 Dnia 10.01.2023 o 07:14, Piotr Sonido napisał: No to mógł by trącić. APEX to fajny malutki system ładnie brzmiący. Można je wybrac przed 50tkami. Zgadza się. Radius jest bardziej pancerny ale Apex gra lepiej. Piotrek Zdecydowałem się w końcu na FXy, stoją na szafkach za kanapą Mam pytanie o ich ustawienie, jak ustawić je poprawnie? Opcje A, B i C jak na obrazku. Czy powinny stać jak najdalej od miejsca odsłuchu (prawa krawędź prawej szafki, lewa lewej itp)? Ewentualnie na środku (najbezpieczniej) lub blisko lewej krawędzi? Głośniki są trochę powyżej miejsca odsłuchu,, po prawej od sofy jest ściana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 31 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2023 8 minut temu, aiv napisał: Czy powinny stać jak najdalej od miejsca odsłuchu (prawa krawędź prawej szafki, lewa lewej itp)? Im szerzej tym lepiej. Dolby w ogóle zaleca by odległość do najbliższego głośnika to było co najmniej 1m. A jak warunki nie pozwalają to sam widzisz że trzeba kombinować. 10 minut temu, aiv napisał: Mam pytanie o ich ustawienie, jak ustawić je poprawnie? Opcje A, B i C jak na obrazku. Jestem za "B", ale żadna z opcji nie jest zła. Włącz jakieś pliki pokazowe z dźwiękiem wielokanałowym i ustaw je wg. uznania. https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 lutego 2023 Zgadzam się. Żadna z tych opcji nie jest do wykluczenia. Możesz spróbować z C a potem B. Zobaczysz co i jak się zmieni. Nawet na tych samych ustawieniach kalibracji. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts