rabitwhte Napisano 3 lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 lutego 2023 Dzień dobry audiofile, proszę o poradę, ponieważ Waszego doświadczenia nie zastąpią godziny czytania i słuchania recenzji. Co mam: - wzmacniacz SONYTA-F570ES - gramofon i odtwarzacz Denona, chyba nieistotny model, to tylko źródło? - salon otwarty na kuchnię i korytarz z antresolą, sam salon to prostokąt 8x5, z czego połowa nie ma stropu (tj. do otwarta przestrzeń do samego poddasza), do tego kuchnia, korytarz i schody, duża kubatura generalnie, ale zależy mi na dobrej jakości głównie na wprost kolumn, na fotelu 3m od zestawu. Antresola jest bezpośrednio nad kolumnami. Załączam projekt salonu z zaznaczonym miejscem na kolumny. Do tej pory miałem kolumny MB QUART 1000. W jednej spaliła mi się tytanowa kopułka, którą wymieniłem (jakimś cudem zamówiłem oryginał z niemiec), ale ostatnio było z nimi trochę innych problemów a od dobrych kilku lat ich nie odpalałem nawet. Zapłaciłem za nie swego czasu 900 zł, podejrzewam, że teraz naprawa i ogarnięcie to jakieś 500 więc stwierdziłem, że po prostu kupię coś nowego. Zależy mi na tym, żeby jakością nie odbiegały od tych MB, z których byłem zadowolony. Miały bardzo ładny bass (stopa perkusji brzmiała bardzo naturalnie) i wysokie - gitara akustyczna brzmiała jakby ktoś grał obok, a wiem jak to jest bo sam gram :). Czytałem jednak opinie, że to są słabe kolumny więc sam już nie wiem. Zależy mi na tym, żeby te nowe były przynajmniej tak dobre jak MB Quarty 1000. Słucham rocka, bluesa, funku i popu. Czasem muzyka klasyczna i jazz, ale rzadko. Pozdrawiam wszystkich, JB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 3 lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 lutego 2023 40m2 to szukaj do odsłuchu i dozbieraj trochę do JBL STAGE A190: https://www.kkrs.pl/sklep/4505.jbl-stage-a190.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabitwhte Napisano 9 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2023 A czemu np. nie A170? Za małe głośniki niskotonowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 lutego 2023 To będa za małe kolumny do takiego salonu. Jaka jest odległość od kolumn do słuchacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabitwhte Napisano 10 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2023 Nieduża, 3.5m. Jacyś inni producenci niż JBL są warci wzięcia pod uwagę w tym zakresie cenowym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 lutego 2023 Oprócz JBL jest jeszcze Heco Aurora 1000, ewentualnie jeszcze można by pójść wyżej w np. Fyne Audio F502 i to jest taki docelowy reprezentant kolumn do tej powierzchni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Potpourri Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Dnia 9.02.2023 o 09:36, rabitwhte napisał: A czemu np. nie A170? Za małe głośniki niskotonowe? Za małe, przy takim pomieszczeniu i usytuowaniu to wymienione będą optymalne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabitwhte Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Ok, więc żeby miało sens trzeba wyłożyć 4k. Naprawa mb quart 1000 nie wydaje się w tej sytuacji już takim złym pomysłem. Myślałem, że za 2k się wyrobię z czymś sensownym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Mam do oddania nie najładniejsze , ale brzmiące Mission 704 po wymianie kondensatorów. Stan idealny. Zapraszam na PW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Klipsch F3 znajdziesz w tej cenie. Warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts