Greg80 Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 Cześć, Szukam nagłośnienia małego salonu, głównie stereo z strumieniowym odtwarzaniem (Spotify) i możliwości podłączenia TV (idealnie byłoby przez HDMI ARC lub optyczne). Mam mocno ograniczone miejsce i stąd moje myśli krążą wokół wzmacniaczy typu slim. Ze względu na głębokość odrzuciłem wzmacniacze Marantz. Ze względu na cenę odrzuciłem Bluesound i inne powyżej 3000zł. Na krótkiej liście mam: Yamaha WXA-50 lub Yamaha RX-S602 (lub RX-601d - jakość audio raczej podobna, 602 ma atmos i MusicCast souround) Kolumny do zestawu najprawdopodobniej Q Acoustics 3010i lub Dali Spector 1 (tu znowu jestem ograniczony maksymalną wysokością kolumn). Pytanie czy WXA-50 zagra lepiej w stereo z takimi monitorami niż RX-S601 lub RX-S602? Przez chwilę rozważałem AudioPro A28 ale zakładam że jednak powyższe pasywne monitory powinny zagrać lepiej. Proszę o opinię!:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 Mały chiński wzmacniaczyk w klasie D. Sabaj , Loxje , Aiyima . Do wyboru , do koloru ... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg80 Napisano 5 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 (edytowany) Dzięki. Główne moje pytanie dotyczyło czy WXA-50 będzie w stereo lepiej grało niż rx-s602/rx-s601. Sprzęt musi obsługiwać Spotify Connect (ostatecznie Chromecast). Te chińskie wzmacniacze raczej nie obsługują (po szybkim rozeznaniu). Edytowano 6 lutego 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 To pytanie było tendencyjne Powinno brzmieć : jaki mały system do xxxx PLN . A wtedy odpowiedź byłaby mniej więcej taka : https://www.olx.pl/d/oferta/loxjie-a30-wzmacniacz-2-1-infineon-bt-5-0-z-dac-CID99-IDSDL68.html Do tego takie małe cuś do schowania za wzmacniaczem : https://www.olx.pl/d/oferta/odtwarzacz-sieciowy-wiim-mini-spotify-tidal-connect-airplay-2-CID99-IDSfyHb.html I kolumny jakie Ci pasują . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 6 lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 Zagra podobnie. Tylko w RX-S płacisz za HDMI i pozostałe kanały. Czy realnie jest Ci to potrzebne? Jaki slim amplituner do kina domowego. Jest spoko. Do stereo bym go nie wybierał. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg80 Napisano 6 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 (edytowany) Dzięki, Pozostałe kanały + mnogość HDMI nie jest potrzebna. Jedno HDMI z ARC jest wygodne (sterowanie jednym pilotem tv). Cenowo RX-S 601 używane wychodzi podobnie lub taniej niż WXA-50. A jak RX-S zagra podobnie co WXA to RX-S jest wygodniejsze:) Podejrzewam, że w moim przypadku ograniczeniem będzie i tak głównie rozmiar kolumn i akustyka pomieszczenia. Edytowano 6 lutego 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 lutego 2023 Tylko że zakup uzywanego RX-S jest znacznie bardziej ryzykowne niż uzywanwego WXA i dlatego tak jest. No to jak wolisz. RX-S jak sprawny to szybciej tez odsprzedaż dalej w razie czego. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano 7 lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 lutego 2023 Myślę, że trzeba zwrócić uwagę na "małąilość miejsca" nie wiem gdzie on dokładnie ma stać ale jeśli gdzieś w jakiejś niedużej szafce to szedłbym w WXA ze względu na wzmacniacz impulsowy w klasie D, który będzie wytwarzał zdecydowanie mniej ciepła a co za tym idzie mniejsza wnęka i mniejsza cyrkulacja nie będzie dla niego czymś tak strasznym jak dla klasycznej konstrukcji 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 lutego 2023 Prawda. RX-S nie może stać w zamkniętej szafce! On jest slim ale grzeje sie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 lutego 2023 Ja bym kupił Sabaj a30a https://www.olx.pl/d/oferta/sabaj-a30a-wzmacniacz-cyfrowy-z-dac-i-bluetooth-ldac-CID99-IDShlyE.html Streaming zrobił po wiim mini podłączonym do optyka. HDMI ARC z telewizora załzawiłbym czymś takim ( sam korzystam 😞 https://www.amazon.pl/SOUTHSKY-Converter-Extractor-Coaxial-Soundbar/dp/B087N4K7KK/ref=sr_1_1?crid=3MRBRFCSESSDO&keywords=southsky&qid=1668428594&sprefix=southsky%2Caps%2C295&sr=8-1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 lutego 2023 Udostępnij Napisano 9 lutego 2023 Na twoim miejscu za nim postawisz juz na tą Yamahę zastanowiłbym i choć porównał z nią równie mały i jak dla nas lepszy brzmieniowo francuski wzmacniacz sieciowy Octavio AMP mały i dobrze wyposażony(wbudowany odtwarzacz sieciowy, optyk, wyjście na subwoofer), który zmieścisz w każdą szafkę - polecamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg80 Napisano 10 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2023 Dziękuję za głosy w sprawie i przeciw;) Nadal skłaniałbym się przy sprzęcie maksymalnie zintegrowanym i pewnie faktycznie coś z wzmacniaczem w klasie D (wysokość wnęki ok 18cm). Z innej beczki, czy sprzęty HK Citation Amp (cena podobna do WXA50 ale ma HDMI), lub Onkyo TX-L20D (do dostania używane- jeśli chodzi o połączenia to ma wszystko co potrzebuję) będą odstawać od wymienionych wcześniej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 lutego 2023 Udostępnij Napisano 11 lutego 2023 HK Citation Amp jest świetny ale właśnie to on miał problemy z grzaniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg80 Napisano 22 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2023 Domykając temat, wybór padł na: Loxjie A30 Streamer Wiim Mini Głosniki Dali Spector 1 Czy Loxije + Wiim grają lepiej niż Yamaha z tymi głośnikami - nie sądzę ale całość z głośnikami wyszła < niż nowy WA-50. Wiim podłączony jest po optyku do Loxjie - nie sprawdzałem jak gra na analogowym. TV mogę podłączyć do Loxjie po BT gdybym potrzebował sporadycznie posłuchać materiałów z TV na głośnikach. Głośniki jak na ten rozmiar brzmią wg mnie super i jak ktoś potrzebuje małych monitorów to polecam:) Zaoszczędzoną kasę przeznaczę na inny cel - np małego suba, żeby od czasu do czasu dodać zatrząść szklankami w szafkach . Ktoś poleci coś? Dzięki wszystkim za poradę! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 lutego 2023 W tej cenie liderem kolumn takich tańszych sa obecnie ELACi. Mały sub? Fyne F3.8, Cambridge Minx 201 Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts