Mar_Wal Napisano 7 lutego 2023 Napisano 7 lutego 2023 Jako, że to mój pierwszy post, chcę powitać szanowne grono! Jestem posiadaczem kolumn STX Electrino 250, których z racji okrojonego budżetu nie chciałbym póki co ruszać. W tej chwili napędzane budżetowym klockiem od Denona PMA 720AE, który mi nie gra. Jestem laikiem w tematach określających co nie gra (pojęcia środki, scena, itepe są mi obce ). Lubię ciepłe, analogowe brzmienie. Muzyka odtwarzana głównie z CD i Spotify (pełne spectrum, od poważnej, przez elektronikę, popy, do gitarowego grania). Możecie polecić jakiegoś klocka (niekoniecznie nowy) w budżecie do 2,5 - 3k choć jak coś taniej mile widziane? Pomieszczenie to salon ok. 40m2 z kącikiem muzyczno-telewizyjnym (vide załącznik) Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 7 lutego 2023 Napisano 7 lutego 2023 Seria electrino to kolumny grające jaśniej. Ja miałem je z nadem 326bee i było ok. Jeśli coś droższego i ładniejszego to może być magnat ma700 lub mr780. Audiolab 6000a, acoustic advance xi50, xi75 choć ciężko będzie nagłośnić 40m2 i dyskoteki nie zrobisz. Chyba że wystarczy Ci żeby w kąciku TV było przyjemne granie. Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 7 lutego 2023 Autor Napisano 7 lutego 2023 Dokładnie tak, generalnie chodzi o nagłośnienia kącika, reszta pomieszczenia to efekt uboczny Popatrzę na propozycje, bo wiadomo salon i żona ma też coś do powiedzenia a ten NAD faktycznie "nie podoba się mi" Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 7 lutego 2023 Napisano 7 lutego 2023 Mało komu się podobają klasyczne nady. Ale mają swój urok w brzmieniu. Dorzucę jeszcze xindaka a06 new edition lub musical fidelity m3i czy 2si. Albo cos z Primare 🙂 Musiałbyś coś posłuchać bo jak widzisz wybór jest spory. Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 7 lutego 2023 Autor Napisano 7 lutego 2023 Dzięki Koledzy, mimo tylu propozycji, już jest trochę jaśniej, bo z moją wiedzą w temacie to szukanie po omacku. Faktycznie dobrze byłoby wypożyczyć do odsłuchu coś przed zakupem, żeby nie było rozczarowania Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 8 lutego 2023 Autor Napisano 8 lutego 2023 (edytowany) Informacyjnie, wybór raczej podjęty - padło na Magnata MA700. Chciałbym jeszcze go posłuchać u siebie, szukam gdzieś w okolicy do wypożyczenia i Denonek 720AE musi się jeszcze wpierw spieniężyć A propos odsłuchu, może na forum jest jakiś posiadacz ww. klocka z okolic Konina, który byłby łaskaw użyczyć sprzętu do odsłuchu? Raz jeszcze dzięki za pomoc! Edytowano 8 lutego 2023 przez Mar_Wal Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 4 kwietnia 2023 Autor Napisano 4 kwietnia 2023 Trochę to wszystko trwało, ale zakup dokonany i padło na... kombajn od Marantza PM 7000N. Proponowanego Magnata nie było gdzie i jak posłuchać, w lokalnym salonie chłopaki zaproponowali 7000N i siadło 😉 Tyle, że zapadłem teraz na audio chorobę i nie mogę pozbyć się natrętnej myśli o zmianie kolumn, więc będzie ciąg dalszy i zaraz pytanie - czy Focal Chora 816 do mojego salonu nie będzie za mały? Spodobały mi się okrutnie to paczki zarówno brzmieniem jak i wizualnie. Słuchałem ich w sklepie, w mega wytłumionym pokoju odsłuchowym. Jak myślicie, czy dadzą radę nagłośnić moje 40 m2? 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 kwietnia 2023 Napisano 5 kwietnia 2023 Jesli pod kątem brzmienia Ci siępdoobają to super. Bo to model wycofywany więc możesz je kupić z dobrym rabatem. Mi na przykład nie podchodzą. Lepiej 826. Na te też dostaniesz lepsza cenę. Posłuchaj ich z zestawieniem z Marantzem. Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 5 kwietnia 2023 Autor Napisano 5 kwietnia 2023 Dzięki @Piotr Sonido Muszę się zebrać na odsłuch zatem. A tak po krótce jakie różnice między tym dwoma modelami? Odpisz, cytując
lysy Napisano 5 kwietnia 2023 Napisano 5 kwietnia 2023 17 godzin temu, Mar_Wal napisał: Słuchałem ich w sklepie, w mega wytłumionym pokoju odsłuchowym. Fajnie, że tych kolumn posłuchałeś, aczkolwiek akustycznie to inna bajka niż Twoje pomieszczenie i w sumie pewnie dużo większe. 17 godzin temu, Mar_Wal napisał: Jak myślicie, czy dadzą radę nagłośnić moje 40 m2? Tego nie wiemy niestety. 1 Odpisz, cytując
Mar_Wal Napisano 5 kwietnia 2023 Autor Napisano 5 kwietnia 2023 4 godziny temu, lysy napisał: Fajnie, że tych kolumn posłuchałeś, aczkolwiek akustycznie to inna bajka niż Twoje pomieszczenie i w sumie pewnie dużo większe. Ot co, mus wypożyczyć do domu, nie ma innego, dobrego sposobu 😉 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 6 kwietnia 2023 Napisano 6 kwietnia 2023 22 godziny temu, Mar_Wal napisał: Dzięki @Piotr Sonido Muszę się zebrać na odsłuch zatem. A tak po krótce jakie różnice między tym dwoma modelami? Wielkość 10 godzin temu, Mar_Wal napisał: Ot co, mus wypożyczyć do domu, nie ma innego, dobrego sposobu 😉 Dokładnie tak. 826 są po prsotu mocniejsze. Głośniejsze. Do wiekszych pomieszczeń. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts