Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć, zwracam się do Was z prośbą o doradzenie odnośnie wyboru głośników do słuchania muzyki i do oglądania filmów. Przez ostatnie 6 lat muzyka słuchana była głównie przez głośnik bluetooth (JBL) a dźwięk z filmów i seriali szedł z głośników w TV. Syn podrósł, więc ryzyko że zrobi coś głupiego z nagłośnieniem znacznie zmalało i dlatego zacząłem się rozglądać za jakimś lepszym nagłośnieniem. Budżet nie za duży ale wymagania też nie za wysokie, szukam czegoś do dwóch tysięcy zł. Tradycyjnie jako laik w tym temacie, pomyślałem o soundbarze, co po przeczytaniu wielu postów na tym forum, raczej było głupim pomysłem. Pytanie więc jakie głośniki aktywne wybrać, bo domyślam się, że chyba to będzie najlepsze rozwiązanie w moim przypadku. Potrzebuję:

- głośników do muzyki (rock, pop) i do  filmów,

- muzyka z kanałów TV i przez Bluetooth ze smartfonów,

- w przyszłości dołączy do tego pewnie jakaś konsola do gier,

- głośniki w kolorze najlepiej czarnym.

W załączeniu przesyłam plan pokoju i zdjęcie miejsca gdzie wisi TV. Salon połączony z otwartą kuchnią i przedpokojem. Całość ok 35m2 ale dźwięk ma być w miarę przyzwoicie słyszalny w salonie na kanapie. Odległość od ściany z TV do ściany w jadalni to 7m a szerokość salonu to 3,5 m ( do schodów) z czego pomiędzy schodami a salonem nie ma ściany.  Odległość od osoby siedzącej na kanapie do ściany z TV to 2,8 m.

Dość często polecane tu  na forum były głośniki Audio Pro A26. Czy w moim przypadku to dobry wybór ?

salon.png

salon2.jpg

Edytowano przez szmydu
Napisano

Nie to są bardzo słabe głosniki. Poczytaj kilka opinii tu na forum.

Sa wygodne bo łatwe w obsłudze ale ich dzwiek jest mizerny.

Chcesz wcisnąć kolumny po bokach szafki? Czy przed?

Budżet w okolicach 2k?

Wiesz że to nieco mało na współczesne audio?

Napisano

Dla jasności sytuacji dodam,  że od kilku lat muzyki słuchałem na JBL Charge 3 i nawet to było zadowalające. Dlatego szukam czegoś co będzie lepiej grało. Chyba, że w tej kwocie nic się nie da zrobić to wtedy pytanie do ilu pasowałoby zwiększyć budżet i co ewentualnie kupić. 

Napisano (edytowany)

W innym temacie widziałem, że do 2k polecacie zestawy:

- Heco Aurora 300 + Sabaj A4

- KEF Q350 + Taga Harmony HTR1000CD

czy do moich warunków lokalowych warto wybrać jeden z nich ? TAGA HARMONY HTR-1000CD V.2 w media expert do dzisiaj jest w dobrej cenie 1299 (1399 - 100 rabatu)

Edytowano przez szmydu
Napisano

Magnat gra lepiej.

Taga spokojniej.

ES20 to z kolei kolumny o bardzo sporym brzmieniu. Fajne monitory. Tu poelcam sprawdzić jeszcze duże Monitor Audio Bronze 100. Bo masz kawałek pomieszczenia.

Q350 są łagodniejsze je bym zestawił z AXR100.

Powiem tak. Dołóż, dozbieraj teraz niż miałbyś coś wymieniac jutro. Wiesz jak to jest.

Napisano (edytowany)

Na ten moment mogę pozwolić sobie na Magnat MC 200 + Polk Audio ES20.  Co do Monitor Audio Bronze 100 to nie widzę w internecie podłogowych, a chyba to miałeś na myśli pisząc o dużych. Podłogowych wolałbym nie wciskać pomiędzy szafkę i ściany, dlatego od początku myślałem o podstawkowych.  Czy dobrze zrozumiałem, że Magnat MC 200 z dużymi kolumnami sobie spokojnie poradzi ?  Jeszcze jedna rzecz, czy dołożenie do podstawkowych Polk Audio ES20 subwoofer'a  ma sens, czy też zamiast subwooder'a lepiej wybrać (niestety) głośniki podłogowe ? 

Ps. w salonie audio, w którym byłem polecano mi denon dra-800h, że będzie lepszy niż magnat. Na pewno droższy  (o ok 1000 PLN) ale czy proporcjonalnie lepszy ? 

Edytowano przez szmydu
Napisano

Funkocjonalnie Denon będzie na pewno miał więcej do zaoferowania, a czy brzmieniowo lepszy... Niekoniecznie różnica w cenie będzie taka jakiej pewnie byś się spodziewał, co nie zmienia faktu, że może Ci się brzmieniowo podobać bardziej. Według mnie jeżeli nie potrzebujesz funkcjonalności sieciowej to szedłbym w Magnata, ale najlepiej posłuchać obu i ocenić samemu.

Jeżeli chodzi o Monitor Audio to sądzę, że Piotrkowi chodziło bardziej o to, że są one nieco większe niż klasyczne podstawkowce i są w porównaniu do nich dość duże. 

Napisano

Rozumiem. Funkcje sieciowe nie są aż tak dla mnie ważne, lecz Magnat też niby ma funkcje sieciowe i jakąś aplikację do przesyłania strumieniowego z tego co wyczytałem. Pewnie zdecyduje się na MC 200 + Polk Audio ES20 , tym bardziej że pewnie zmieszczę w 3800 za całość.

Napisano (edytowany)
22 godziny temu, szmydu napisał:

Na ten moment mogę pozwolić sobie na Magnat MC 200 + Polk Audio ES20.  Co do Monitor Audio Bronze 100 to nie widzę w internecie podłogowych, a chyba to miałeś na myśli pisząc o dużych

nie, miałem na myśli Bronze 100. One są duże tam jest 20 cm basowy głosnik.

W monitorach to żadkość. ES20 też są spore. Tam obudowa jest spora.

22 godziny temu, szmydu napisał:

Ps. w salonie audio, w którym byłem polecano mi denon dra-800h, że będzie lepszy niż magnat. Na pewno droższy  (o ok 1000 PLN) ale czy proporcjonalnie lepszy ? 

niekoniecznie.

Edytowano przez Piotr Sonido
Napisano

Na allegro znalazłem taką aukcję:

https://allegro.pl/oferta/kolumny-glosniki-polk-audio-signature-elite-es20-12698431484?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17958848778&gclid=Cj0KCQiA6LyfBhC3ARIsAG4gkF_xg42b294QF9isEuAR_WXmgP3mgo-dvZzVHTc26wllQiStG2dtFT8aAtZEEALw_wcB

Zastanawiająco tanie, niby nowe i białych aż 6 par w ofercie. Zastanawia mnie skąd sklep z komórkami może mieć tak tanio te głośniki i czy nie będzie problemów w przypadku gwarancji producenta, bo ten sklep do 5 lat może nie istnieć :)