Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dobry wieczór. Przymierzam się do wymiany subwoofera. Aktualnie canton As 10 moc 60/90 W i średnica głośnika 8 cali.

salon z kuchnią +- 30 m.kw

Wzmacniacz Kenwood ka 3080 r 

Rozważam zakup trzech modeli

Wilson Raptor sub 10

Dynavoice challengera sub 10

B&W asw 608.

Muzyka głównie klubowa 70%

Filmy 30% Chciałbym zapytać amnie czy doojwgo pomieszczenia powinien wystarczyć sub z głośnikiem 8 cali czy lepiej 10 tka 

Czy kierować się kryterium mocy. 

Teraz teoretycznie moje 60/90watt mi wystarcza czy więc skoro asw 608 ma taką samą membranę 8 cali ale moc większą mogę go spokojnie kupić czy celować w 10 calowe z większą mocą?

Edytowano przez Sławek Stańczak
Napisano

Moc i wielkość membrany to tylko jedne z czynników, do tego takie, które niewiele nam mówią przy stosunkowo niewielkich różnicach. Do muzyki polecałbym posłuchać SVS-SB1000, a także zainteresował się produktami od firmy REL. SB-1000 to 12-calowy subwoofer o budowie zamkniętej, która cechuje się dokładniejszym basem niż te w obudowie otwartej. Mimo to dalej on radzi sobie świetnie w kinie domowym. 

Główne kryterium, którym powinieneś się kierować, to mimo wszystko odsłuch, do którego gorąco zapraszamy :)

Napisano
16 minut temu, Q21 napisał:

Moc i wielkość membrany to tylko jedne z czynników, do tego takie, które niewiele nam mówią przy stosunkowo niewielkich różnicach. Do muzyki polecałbym posłuchać SVS-SB1000, a także zainteresował się produktami od firmy REL. SB-1000 to 12-calowy subwoofer o budowie zamkniętej, która cechuje się dokładniejszym basem niż te w obudowie otwartej. Mimo to dalej on radzi sobie świetnie w kinie domowym. 

Główne kryterium, którym powinieneś się kierować, to mimo wszystko odsłuch, do którego gorąco zapraszamy :)

Kurczę . Rozważałem svs ale w kolorze białym cena przekracza mój budżet 

Napisano

Z tych modeli co wymieniłeś zdecydowanie Bowers. Pozostałe są mocno średnie w stereo.

Albo moim zdaniem najlepszy z nich REL HT 1205 albo mniejszy 1003

Jeśli musi być biały to także typowy do stereo:

REL T7x

Niech chłopaki z Q21 wycenią Ci także jego. W stereo gra lepiej.

Piotrek