Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, obecnie na komputerze stacjonarnym posiadam kartę PCI-E Asus Xonar Dx. W sumie daje radę, ale niestety czasami "pada" jeden kanał i wtedy pomaga tylko reset. Chciałbym zakupić coś, co mógłbym podpinać naprzemiennie - PC/laptop - DAC? Używam słuchawek - Takstar Pro 82 na PC i Creative Aurvana Live - laptop. Co byście polecali, żebym zaliczył progres względem tego Xonara? Czy karta dźwiękowa ma jakiś sens? np. SoundBlaster X g6 z B-Stocka za 399. Czy lepiej odpuścić i zaopatrzyć się w konkretnego DACA? Słuchawki służą mi do seriali / filmów i muzyki, baaaardzo sporadycznie do gier. Dzięki za podpowiedzi.

Napisano (edytowany)

Potrzebujesz DACa wraz ze wzmacniaczem słuchawkowym.

Sprawdź sobie np. iFi Audio ZEN Air DAC - https://mp3store.pl/wzmacniacze-dac/wzmacniacze-z-dac/ifi-audio/2022161053071171229/5060738786749/ifi-audio-zen-air-dac
lub Fiio E10K - https://mp3store.pl/wzmacniacze-dac/wzmacniacze-z-dac/fiio/2021560866556221749/6953175711834/fiio-e10k-tc-type-c-wzmacniacz-sluchawkowy-z-dac

3 godziny temu, Zweller napisał:

Creative Aurvana Live

A te Aurvany to kupowałeś niedawno czy może kilka lat temu? Pytam z ciekawości. Mam u siebie egzemplarz zakupiony jakieś 15 lat temu i są to naprawdę przyzwoite nauszniki. Wtedy montowali w nich wkłady Fostexa, które siedziały bodajże w nausznikach Denona za kilka stówek więcej.

Edytowano przez lpomis
Napisano
2 godziny temu, lpomis napisał:

A te Aurvany to kupowałeś niedawno czy może kilka lat temu? Pytam z ciekawości. Mam u siebie egzemplarz zakupiony jakieś 15 lat temu i są to naprawdę przyzwoite nauszniki. Wtedy montowali w nich wkłady Fostexa, które siedziały bodajże w nausznikach Denona za kilka stówek więcej.

W 2013 roku 😎 Posypały się poduchy i pałąk. Poduchy założyłem nowe z aliexpress i myślę co zrobić z pałąkiem, bo zdjąłem wszystko i został sam metal 🤷‍♂️ Myślałem o jakiejś zwykłej, klejonej piance. Co do tych Dacow - odczuję między nimi jakąś różnicę? Będzie lepiej niż na Xonarze? 

Napisano

Witaj,

W tej sytuacji, przedstawiamy Ci killera :)

Nie wiem czy słyszałeś o produktach, Audioquest Dragonfly, ale mamy u siebie ich kilka wersji :

BLACK, RED i COBALT:

https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/audioquest-dragonfly-black.html

https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/audioquest-dragonfly-red.html

https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/audioquest-dragonfly-cobalt.html

to wzmacniacze słuchawkowe z DAC. Jeśli nie masz możliwości przyjechania do naszych salonów Tophifi, możesz zawsze kupić online i sprawdzić w swoim systemie :)

Napisano (edytowany)
Dnia 15.04.2023 o 23:19, lpomis napisał:

Na ten moment skłaniam się ku Fiio E10K. Czy jak kupię kabelek USB-C - USB-C to odpali mi to bez problemu z telefonem?

Edytowano przez Zweller
Napisano
9 godzin temu, lpomis napisał:

Będziesz Pan zadowolony. Daj znać jak wrażenia :)

Jestem po pierwszym odsłuchu 😎 Jest głośno, czysto, dźwięk jest szczegółowy, powiedziałbym, że nawet lekko przytłaczający. Parę razy po resecie kompa mi go nie wykryło, musiałem pokrętło na OFF i włączyć. Zaopatrzyłem się w APO Equalizer + PEACE, kombinowałem z neutralnymi presetami (Auto EQ - > Takstar Pro 82) Później spróbowałem zalecane ustawienia od oratory1990 (tam niestety zaokrąglało mi wartości po przecinku jak ustawiałem dB.) No i na tych ustawieniach niby ok, ale czegoś brakuje. Albo może jest zbyt poprawnie, neutralnie. Na Xonarze używałem opcji Classic w equalizerze, która różni się od Classic w Peace. Spróbuję może ustawić identycznie jak na Xonarze, tylko nie pamiętam czy tam widać konkretne wartości dB czy będę ustawiał na "oko". Częstotliwości są podane, to na pewno. Z tego co pamiętam, ten Classic w Xonarze przypominał V i w sumie to ustawienie najbardziej mi pasowało. Ogólnie mam niezły mętlik i potrzebuję jeszcze kilku sesji żeby coś więcej się wypowiedzieć. Różnica względem zintegrowanego układu - kolosalna, względem Xonara - nie aż tak bardzo (poprawniej i głośniej), to takie pierwsze odczucia na szybko 🤔

Napisano

Mam złą wiadomość. No to już przepadłeś i całkiem możliwe, że dłużej zabawisz na forum jeśli przy DAC/AMP za 350zł masz takie wymagania :D

Przynajmniej trochę posłuchasz sprzętów zanim wybierzesz :)

Ale spoko. Fiio gra dość czysto, nie ociepla. Liczyłem, że przy przebasowionych słuchawkach Ci spasuje. Ifi będzie pod tym względem łagodniejszy i nieco bardziej muzykalny. 

W x-komie masz darmowe zwroty paczkomatem. Nie ma co kombinować moim zdaniem w jakieś zabawy EQ. Sprawdzaj dalej :)