Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
12 minut temu, il Dottore napisał:

Silnik... dobrze ponad 200KM w XC60 i połowa tego w Dusterze

Jak jeździłeś PHEV to on miał w najgorszym przypadku (mała bateria i T6) grubo ponad 300 KM. T8 400-455.... 

13 minut temu, il Dottore napisał:

Ale jedno wiem - gdybym mieszkał w  Polsce - to tylko SUV. Z jakością nawierzchni w PL nie ma co się wygłupiać ze sportowymi czy usportowionymi samochodami. 

Myślę, że niewiele jeździsz po Polsce. Akurat jeżeli chodzi o jakość dróg, szczególnie głównych to nie mamy się czego wstydzić. 

14 minut temu, sonique napisał:

Najlepiej moim zdaniem S60 ale i reszta nie odstaje. Podobnie zresztą jak stylistyka aut Polestar - firmy córki Volvo.

Zgadzam się. Niestety S60 już nie będzie :( Miałem First Edition z 2019 roku. Gdyby nie pewne zmiany w życiu jeździłbym nim dalej. Świetne auto. Dlatego wybrałem co wybrałem jako kolejne. Pod rozwagę było jeszcze brane 340i xdrive kombi ale logistyka zmiany marki oraz słabe finansowanie mnie zniechęciły.

Napisano

Brałbym BMW 340i xDrive ze względu na silnik i lepsze 4x4. W tych rewirach (osiągi, technologia) moim zdaniem Volvo nie ma już tyle do zaoferowania co niemiecka konkurencja premium. Ale gdy ktoś celuje w BMW 330i xDrive, to S60 B5 z AWD jest trudnym przeciwnikiem. A szczególnie ten z B&W na pokładzie.;)

Napisano
6 minut temu, sonique napisał:

Brałbym BMW 340i xDrive ze względu na silnik i lepsze 4x4

Silnik ma tę przewagę, że ma 6 cylindrów. Tutaj zgoda. Osiągi na codzień - remis. Oficjalnie mam 4.6 do 100, jakies pomiary na yt pokazują, że ~4.2 jest osiągalne. Za to w mieścię palę nic (a tutaj spędzam 80-90% czasu). 

8 minut temu, sonique napisał:

W tych rewirach (osiągi, technologia) moim zdaniem Volvo nie ma już tyle do zaoferowania co niemiecka konkurencja premium.

Zgadzam się. Jednak są pewne aspekty które są decydujące. Np. wnętrze G20 po liftingu i ten ich ekran to jakiś dramat moim zdaniem. Porównanie wyposażenia i ceny też wyszło na korzyść Volvo (BMW z niezbędnymi opcjami było jakieś 40k PLN droższe po rabatach). O finansowaniu już wspominałem. Dodatkowo wspomnienia z 330i xdrive byly takie sobie. BTW było tam podstawowe audio .... w Oplu Astrze z 2016 roku miałem lepsze 😉

Napisano
39 minut temu, PanKlor napisał:

Np. wnętrze G20 po liftingu i ten ich ekran to jakiś dramat moim zdaniem.

Tak, pisałem tu o tym wcześniej. Kilkanaście razy w roku wypożyczam samochody w różnych krajach i w tym roku miałem 4 „beemki” właśnie z takim ekranem. Bardzo praktyczne, ale równie bardzo nieciekawe designersko.

Napisano
2 minuty temu, sonique napisał:

Bardzo praktyczne, ale równie bardzo nieciekawe designersko.

Nie wiem co w tym praktycznego ale za dużo czasu z tymi nowymi nie spędziłem. Dizajnersko to IMHO gorzej niż u chinczyka. 

Napisano

Znajomy, który dużo czasu spędza w samochodzie z takimi ekranami w desce mówi, że po dłuższej jeździe o zmroku lub w nocy ma trudności z zaśnięciem takie jak po dłuższym czasie spędzonym przed telewizorem czy laptopem. Myślę, że nie jest to zdrowe rozwiązanie.

Napisano
2 godziny temu, PanKlor napisał:

Akurat jeżeli chodzi o jakość dróg, szczególnie głównych to nie mamy się czego wstydzić. 

Absolutna zgoda. Z tą różnicą że ja nie jeździłem po głównych tylko po bardzo lokalnych. 

35 minut temu, sonique napisał:

Znajomy, który dużo czasu spędza w samochodzie z takimi ekranami w desce mówi, że po dłuższej jeździe o zmroku lub w nocy ma trudności z zaśnięciem takie jak po dłuższym czasie spędzonym przed telewizorem czy laptopem. Myślę, że nie jest to zdrowe rozwiązanie.

Tabletoza powinna być zakazana. 

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Za to w mieścię palę nic

No to jest wielka zaleta PHEV, ale to można mieć w Chińczyku za 140 tysiaków. Nie trzeba wcale wydawać na samochód równowartości domu na prowincji, żeby mieć PHEV.

PHEV jest OK, ja na nowej chałupie mam FV na starej umowie, to mógłbym jeździć po prostu za free.

Zaś EV to jest jakieś nieporozumienie. :) 

Napisano (edytowany)

Co by nie mówić, rynek aut premium się kurczy.

Mercedes gra z Renault, co bez wątpienia jest pewnym mezaliansem i odbije się na odbiorze marki (konsumenci produktów premium nie są elastyczni).

Volvo jest Chińskie. Po ostatnich liftingach nawet bardziej niż kiedykolwiek.

Jaguar zbyt egzotyczny i awaryjny.

Alfaromeo jak wyżej.

Lexus ma napęd daleki od standardów premium.

Audi zbyt blisko VW, Skody, Seata plus słaba jakość nowych modeli (jeździłem nowym A5 i nie jest to powód do dumy dla tej firmy).

Chyba na polu walki zostaje tylko BMW, które też ma swoje kłopoty wizerunkowe (materiały we wnętrzu pochodzące z recyclingu zamiast sprawdzona skóra czy alcantara), ale jakoś jeszcze „pływa”.

Coś pominąłem?:)

Edytowano przez sonique
Napisano
5 minut temu, sonique napisał:

Lexus ma napęd daleki od standardów premium.

Oooooooooo... wczoraj widziałem na ulicy Lexusa z napędem tak premium, że już bardziej ciężko by było. :) 

Zrzut ekranu 2025-11-27 132848.png

8 minut temu, sonique napisał:

Mercedes gra z Renault, co bez wątpienia jest pewnym mezaliansem i odbije się na odbiorze marki

Akurat te silniki z Renault/Dacii/Nissana: 1,3 benzyna i 1.5 diesel są przyzwoite, bezproblemowe i długowieczne. Oczywiście minus 10 do prestiżu ale przecież z wierzchu nie widać co tam pod maską siedzi. :) 

Problemem jest za to nowy model CLA, gdzie silnik benzynowy jest chiński. 

Nie silnik Mercedesa robiony w Chinach. Nie. Silnik chiński, chiński. Z chińskiej fabryki, chińskiej firmy. 

I to jest problem. 

12 minut temu, sonique napisał:

Coś pominąłem?:)

Porsche. To taka lepsza Skoda. ;) 

Winien Wam jestem raport o Chińczykach u mnie we wsi. Dotychczas widziałem pojedyncze egzemplarze: Omoda 5 i 9, BYD Seal-U, MG ten największy. I tyle. 

Jaecoo ani jednego. 

Także pogłoski o chińskiej inwazji są przesadzone. :) 

Napisano
15 minut temu, il Dottore napisał:

Oooooooooo... wczoraj widziałem na ulicy Lexusa z napędem tak premium, że już bardziej ciężko by było. :) 

Zrzut ekranu 2025-11-27 132848.png

No tak, a jaki rodzinny…;)

Jednak wiemy doskonale jaka Toyota siedzi w większości Lexusów. Nic nie mam do Toyoty ale rozmawiamy tutaj o zupełnie innej półce…;)

Napisano
5 godzin temu, MMarek napisał:

Jak Ci smakuje piwo zielone Starobrno?

Piłem..... ale jestem wierny czeskiej tradycji 😉. Co do browaru Primatora, wybór bardzo duży, dla większości miejscowych Czechów primator to gorszy gatunek, niektórzy go nie tykają. Ja czasami się napiję, aż takim purystą nie jestem😁. Ale nie zaśmiecajmy wątku o autach. 

Napisano (edytowany)
25 minut temu, il Dottore napisał:

Piłeś - nie jedź! :) 

Piłeś - nie jedz!

Biegunka po alkoholu to efekt toksycznego działania alkoholu na układ pokarmowy, który uszkadza komórki jelit (enterocyty), zaburza wchłanianie wody i przyspiesza perystaltykę jelit.

Warto o tym pamiętać, zwłaszcza przed udaniem się w podróż samochodem.

Edytowano przez pairtick