Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
10 godzin temu, radek-trojek napisał:

Przy tym ustawieniu co mam ile trzeba zostawić od ściany miejsca na bas reflex tylni?

30cm wystarczy? Ściana z tyłu kolumn jest z betonu i czy senes jest wrzucać za kolumny jakieś ekrany?

IMG_20220521_141508.jpg.96b5bd81a08231201e86988ebfd46ea9.jpg

Oj zaczynasz kombinować. Odległość liczysz od frontu kolumny, zatem nie wiem jak są głębokie. Zalecana to od około 80 cm, ale to jest tylko na papierze. Zalecane miejsce z boku - ok 50 cm. W twoim przypadku przy prawej kolumnie masz regał z książkami, a od frontu stoi kanapa. Same kolumny są dość blisko stolika RTV. 
Posłuchaj i sprawdź. 

Napisano

Nie wiem czy to perspektywa tego zdjęcia, czy w rzeczywistości też to tak wygląda, ale interpretując to co widać, to bardziej problemem może być zasłaniająca kolumnę sofa z jednej strony i pufa z drugiej strony niż bas reflex. Warunki po obu stronach też są różne, bo z prawej strony jest okno i sofa, a domyślam się, że po drugiej jest trochę luźniej i być może nawet jeszcze jakieś otwarcie, więc panele z tyłu o ile coś dadzą, to nie zmienią sytuacji diametralnie. 

Napisano
Dnia 14.05.2023 o 22:39, radek-trojek napisał:

Przy tym ustawieniu co mam ile trzeba zostawić od ściany miejsca na bas reflex tylni?

30cm wystarczy? Ściana z tyłu kolumn jest z betonu i czy senes jest wrzucać za kolumny jakieś ekrany?

IMG_20220521_141508.jpg.96b5bd81a08231201e86988ebfd46ea9.jpg

Tyle samo przy tylnim co przednim.

Zalezy od konkretnych modeli kolumn.

Są takie które lepiej to znosza pod kątem basu a sa takie co gorzej.

Na głebi i stereofonii zawsze się traci.